Inundatiile din tara, posibilele cutremure din Vrancea si alte calamitati naturale au inceput sa ingrijoreze din ce in ce mai multi romani. Chiar daca locuiesti intr-un loc mai ferit de forta naturii, este bine sa stii cum sa infrunti un eventual incendiu sau o urgenta chimica. Pentru orice dezastru sau calamitate, este crucial sa iti pregatesti familia.
Intocmeste un plan de dezastru
Tinand cont de varsta copiilor, ar fi bine sa incluzi intreaga familie in plan. Acest plan trebuie sa fie simplu pentru ca fiecare sa-l inteleaga.
1. Planul pentru dezastre naturale
Exista o multime de dezastre si urgente care pot surveni, fiecare avand nevoie de un alt plan de supravietuire diferit. Fie ca este vorba de evacuare, fie de adapostire, planul de evacuare trebuie sa cuprinda pe langa locuinta voastra si cladirea unde munciti sau scoala copiilor.
2.Desemnati un contact de urgenta
Dupa un dezastru, telefoanele la distante mari au mai mari sanse de reusita decat cele locale. Daca familia este separata in timpul unui dezastru, fiecare ar trebui sa sune persoana de contact pentru a spune locatia si starea de sanatate si pentru a cere informatii despre restul familiei. Fiecare membru al familiei trebuie sa stie numarul de telefon, adresa si numele persoanei de contact.
3. Planuiti evacuarea
Stabiliti cel putin 2 locuri de intalnire, unde membrii familiei sa vina in caz de urgenta: unul chiar in afara casei in caz de incendiu si unul in afara cartierului. Daca evacuarea nu este posibila, alegeti locuri mai sigure din casa pentru fiecare dintre dezastrele posibile.
4. Animalele de companie
Multe dintre adaposturi sau locuri publice nu accepta animale. Intocmiti o lista cu centre de ajutor, cabinete veterinare sau hoteluri, unde animalul sa fie bine primit in caz de evacuare.
5. Geanta cu provizii
Aceasta trebuie sa includa apa, mancare pentru trei zile, un radio portabil, baterii, trusa de prim ajutor, fluier, masca de praf, manusi de plastic, banda izolatoare, pungi de gunoi, servetele umede, harta locala, telefoane mobile cu incarcatoare.
6. Exersati planul de urgenta
Periodic, repetati si exersati planul de urgenta; asta va ajuta membrii familiei sa fie calmi si pregatiti in caz de ceva, deoarece fiecare minut conteaza in astfel de situatii. Nimeni nu vrea sa experimenteze un dezastru natural, sau produs de om, insa, o pregatire prematura ar putea salva vieti.