Skip to article

Sapte avantaje ale unui certificat energetic pentru casa ta

Sapte avantaje ale unui certificat energetic pentru casa ta
Locuința proprie este singurul mediu în care confortul trebuie să fie total, adică atât din punct de vedere vizual, dar și higrotermic, temperatura, umiditatea și lumina, devenind parametrii importanți de luat în calcul.

Confortul nu doar că asigură traiul de zi cu zi într-un mediu optim dezvoltării și progresului personal, dar și inspirația necesară redescoperirii de sine. Practic, confortul unei locuințe este un factor obligatoriu deoarece fiecare locuință este o reflexie a propriei persoane.

Pe cât este de esential, pe atât este ușor de obținut dacă urmăm sfatul specialiștilor care au pus în practică soluția eliberării unui certificat energetic ce arată unui proprietar sau chiriaș consumul de căldură, apă caldă și lumină cu scopul de a optimiza funcționarea acestora și de a spori confortul cu cheltuieli minime.

Iată care sunt cele șapte avantaje ale unui certificat energetic:

1. Eliberat rapid la un preț mic, informațiile din certificat cuprind o serie de indicatori analizați atent după factorii externi și interni ai clădirii precum caractersticile tehnice ale instalațiilor, izolația termică, amplasarea clădirii în raport cu factorii climatici, influența clădirilor învecinate, sursele de producere al energiei ș.a. Prețul certificatului energetic variază în funcție de mărimea locuinței, fiind o investiție minima cu efect pe termen lung asupra costurilor de întreținere și asupra optimizării confortului interior.

2. Specificitatea consumatorilor este o caracteristică foarte importantă a certificatului energetic prin simplul fapt că respectivul proprietar sau chiriaș poate afla balanța de consum estimativ pentru încălzire, răcire, apă caldă menajeră, climatizare, ventilație, dar și iluminat. Prin indicii specifici, necesitățile legate de utilizarea normală a locuinței sunt acoperite prin calculul energiei efectiv consumate, iar atât proprietarul cât și chiriașul pot vedea unde se produc pierderi semnificative și pot găsi soluții aplicabile specific.

3. Oferirea de soluții și recomandări împreună cu certificatul energetic este o practică des întâlnită în rândul specialiștilor tocmai pentru a ajuta proprietarii sau chiriașii să reducă costurile și să îmbunătățească, în egală măsură, și performanța energetică a clădirii care poate fi de la A (125 de kWh/m2/an) la G (peste 820 kWh/m2/an). O locuință încadrată în clasele energetice de tip A sau B va fi cu mult mai eficientă energetic decât una ce se încadrează în clase energetice de tip F sau G. Performanța energetică contribuie la un confort ridicat și la un climat optim de locuit.

4. Costurile mici de întreținere sunt un real beneficiu al certificatului energetic, valorile facturilor la energie termică (încălzire, apă caldă menajeră), curent electric sau gaze natural scăzând cu 15-20% după obținerea unui certificat energetic. De asemenea, deși costul achiziționării unui imobil cu eficiență energetică scăzută poate fi mic inițial, pe termen lung, costurile de întreținere vor crește din cauza costurilor mari legate de încălzire în perioada rece și de răcire în perioada caldă.

5. Avantajul pe termen lung este amintit de cei mai mulți proprietari deoarece actul este valabil timp de 10 ani și poate fi folosit în orice fel de tranzacție. Astfel, conform legii 372/2005, din martie/aprilie 2010, orice tranzacție imobiliară de genul vânzării sau închirierii de apartamente, case, clădiri trebuie să fie însoțită în mod obligatoriu de certificatul energetic, iar cu cât performanța energetică este mai bună, cu atât va reprezenta un avantaj în cazul unei ipoteci, unui partaj, unei succesiuni sau donații etc.

6. Avantajul competitiv este un beneficiu complementar celui pe termen lung întrucât în mod evident, clasa energetică superioară crește valoarea pe piață a unui imobil sau al unei locuințe comparativ cu alte imobile sau locuințe similare, iar evaluările către bancă vor fi mult mai avantajoase pentru imobilele cu clase energetice de tip A sau B. În plus, acest avantaj poate fi lesne de folosit în negocieri, un certificat energetic în București fiind un adevărat atuu în cazul industriei de real-estate.

7. Un avantaj suplimentar acestui act este faptul că a ajuns să fie o măsură a responsabilității civice deoarece oferă indici specifici asupra emisiilor de dioxid de carbon din locuință. Poluarea mediului înconjurător se poate diminua în măsura în care emisiile de CO2 scade. Reducerea emisiilor poluante în mediul înconjurător este, astfel, direct proporțională cu grija pentru mediului înconjurător.

Confortul este mai mult decât o stare, este un stil de viață care începe de acasă, iar dacă confortul vizual și cel higrotermic pot fi influențate prin recomandările ce însoțesc un certificat energetic, iată că și confortul de ordin psihologic este în egală măsură influențat de procurarea acestui act prin simplul fapt că, cheltuielile de întreținere vor fi considerabil mai mici, iar avantajele pe termen lung se regăsesc în domenii diverse.

Articole recomandate

Cum arata vila de lux detinuta de Alex Bodi in Pipera. Cati bani cere pe ea! Cum arata vila de lux detinuta de Alex Bodi in Pipera. Cati bani cere pe ea!
Alex Bodi, fostul sot al Biancai Dragusanu, detine o vila de lux in Pipera, pe care a scos-o la vanzare. De asemenea, Bodi are o vila in Medias si o casa in Monte Carlo, pe care ar fi platit doua milioane de euro.  Pe vila din Pipera, Alex Bodi cere 795.000 de euro. Este construita in stil
Starea de bine cand muncesti de acasa: florile aduc optimism Starea de bine cand muncesti de acasa: florile aduc optimism
Dupa mai bine de jumatate de an de pandemie, nevoia de a lucra intr-un spatiu aerisit, confortabil, este mai mare decat oricand. Studiile arata ca florile si plantele verzi aduc nu doar o gura de oxigen, ci si o stare de bine. Asa ca, daca si tu lucrezi de acasa, nu ar strica sa investesti in
Cum amenajezi o bucatarie in stil modern Cum amenajezi o bucatarie in stil modern
Bucataria este locul in care petreci mult timp in compania celor dragi sau chiar singura, daca esti pasionata de gatit si iti place sa incerci mereu lucruri noi la acest capitol. Indiferent ca ai un spatiu de dining in acelasi spatiu sau nu, bucataria este atat un spatiu de lucru, cat si un loc in
Cuptorul gastronomic, inima bucatariei profesionale Cuptorul gastronomic, inima bucatariei profesionale
Alegerea primului cuptor profesional poate parea o sarcina dificila, mai ales in conditiile in care oferta disponibila pe piata este destul de vasta. In cele ce urmeaza iti vom prezenta criteriile pe care sa le urmaresti atunci cand vrei sa achizitionezi un cuptor gastronomic si avantajele unui
Sfaturi pentru a te bucura de locuinta ta de mici dimensiuni Sfaturi pentru a te bucura de locuinta ta de mici dimensiuni
Daca locuiesti singura sau cu partenerul tau intr-un apartament mic sau o garsoniera, trebuie sa tii minte ca poti avea tot confortul necesar si ceva in plus. Deoarece sezonul rece este dupa colt, redecorarea locuintei pentru a te bucura de conceptul danez hygge trebuie sa fie pe lista ta de