Skip to article

Stii care este cel mai murdar loc din frigider?

Stii care este cel mai murdar loc din frigider?
Oamenii de stiinta au facut de curand un test din care a rezultat ca sertarele pentru fructe si legume din frigider contin de 750 de ori mai multe bacterii fata de nivelul considerat a fi sigur pentru sanatate.

Bacterii cu potential ucigas precum E. coli sau salmonella si listeria sunt printre cele mai frecvent intalnite in frigidere, in ciuda faptului ca temperaturile din interior sunt foarte scazute.

Au fost testate 30 de frigidere si majoritatea aveau peste 7850 de colonii de bacterii pe centimetru patrat. Au fost si cazuri mai grave in care numarul coloniilor de pe aceeasi suprafata ajungea pana la 129000.

In ciuda faptului ca scopul unui frigider este acela de a pastra alimentele in conditii de siguranta si de a micsora riscul de aparitie a bacteriilor si a mucegaiului, se pare ca de fapt frigiderul nu face decat sa amplifice riscul de infestare si imbolnavire.

Asadar, continutul frigiderelor poate parea apetisant, dar in realitate acesta poate contine bacterii periculoase.

Iata ce trebuie sa faci pentru a mentine frigiderul cat mai curat si dezinfectat.

1. Stabileste o zi din saptamana in care sa cureti interiorul frigiderului. Scoate toate produsele din acesta si aseaza-le intr-o incapere racoroasa, astfel incat acestea sa nu intre intr-un proces de descompunere (este posibil ca unele alimente sa fie mai sensibile decat altele).

2. Scoate din frigider toate rafturile si sertarele si spala-le cu un burete imbibat in detergent, iar apoi baga-le sub jetul fierbinte de apa.

3. Pulverizeaza un produs puternic dezinfectant pe aceste rafturi si sertare, lasa lichidul sa actioneze cateva minute, iar apoi clateste inca o data cu apa din belsug.

4. Pentru interiorul frigiderului foloseste-te de un alt produs dezinfectant, dar de aceasta data mai ecologic. Otetul este cea mai buna varianta in acest sens, mai ales pentru ca acesta indeparteaza toate mirosurile impregnate de-a lungul timpului. Dupa ce pulverizezi otet din belsug, sterge toata suprafata interioara a frigiderului cu o carpa curata si uscata din bumbac.

5. In momentul in care peretii sau rafturile frigiderului se murdaresc sau pateaza din cauza alimentelor, ar fi bine sa stergi pe moment cu un produs dezinfectant pe care sa il tii mereu in apropierea combinei frigorifice.

Sfaturi!

Evita sa depozitezi in frigider alimente (fructe, legume) pe care nu le-ai spalat in prealabil. Acestea pot fi purtatoare ale unor bacterii care iti pot infesta si celelalte alimente.

Nu supra-aglomera frigiderul cu produse alimentare. Este foarte posibil ca in acest fel sa depozitezi pentru multa vreme alimente de a caror existenta ai uitat. Astfel, produsele stricate vor mucegai si vor imprastia in tot frigiderul microbi si bacterii. Este recomandat sa faci cumparaturi mai des, dar sa achizitionezi doar produsele pe care urmeaza sa le consumi in perioada imediat urmatoare (maxim o saptamana).

Daca intervine o pana de curent, este recomandat sa eviti sa deschizi frigiderul pentru ca temperatura scazuta sa se mentina cat mai mult.

Autor: Ana-Maria Dragota

Articole recomandate

Amenajarea holului - 3 ideii de optimizare a spatiului Amenajarea holului - 3 ideii de optimizare a spatiului
Holurile sunt unele dintre cele mai problematice camere ale casei pentru că sunt de obicei înguste și totodată reprezintă spațiul cu care invitații vor lua contact pentru prima dată. Dacă vrei să optimizezi spațiul din hol, ține cont de
Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una? Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una?
O hotă este, de fapt, unul dintre cele mai importante aparate din bucătărie. Este compusă dintr-un baldachin sau un alt tip de „zonă de captare” și un ventilator sau motor de suflare, pentru a extrage poluarea aerului cauzată de gătit. Prin
Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung? Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung?
Cu toții ne gândim la mediul care ne înconjoară din ce în ce mai mult și ne dorim să aibă anumite caracteristici și să fie cât mai aproape de perfecțiune pentru nevoile noastre: o sufragerie aerisită și luminată, o
Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet
Bucătăria este inima casei, iar centrul ei este cuptorul. Este un aparat pe care te bazezi și la care apelezi în fiecare zi, deci este important să fie bine ales. Poate fi copleșitor să te gândești la stilul, dimensiunea și funcțiile de care ai
Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa? Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa?
În zilele noastre, faianța și gresia sunt disponibile în diferite dimensiuni, stiluri și modele. De la plăci de mozaic multicolor până la plăci extrem de mari care imită perfect dușumeaua, în magazinele de profil vei găsi o