Skip to article

Aspiratorul care a fost inventat din peste 5.000 de incercari

Încearcă din nou și din nou, până îți iese. Aceasta este sfatul pe care îl oferă James Dyson, inventatorul celebrei mărci de aspiratoare, căruia i-a luat 15 ani și 5.127 de încercări până a reușit să inventeze prim versiune utilizabilă a unui aspirator Dyson.

James Dyson a povestit cum a ajuns să inventeze una dintre cele mai cunoscute mărci de aspiratoare. „La sfârșitul anilor 1970, am cumpărat cel mai puternic aspirator de pe piață - Hoover Junior. Am fost nervos când a început să-și piardă puterea de aspirare și i-am sfâșiat sacul. Porii îi erau înfundați cu praf: un defect fundamental, dar valoros pentru industrie, pentru că aceasta însemna că consumatorii trebuiau mereu să cumpere saci noi”, spune el, potrivit The Guardian.

Apoi, într-o zi, a vizitat o fabrică locală de cherestea și a observat cum rumegușul era îndepărtat din aer de ciclori industriali uriași. Aici a intervenit spiritul său de inginer, care și-a imaginat dacă și cum ar funcționa acest lucru la scară mică. „Așa că am creat un prototip de carton și l-am legat de mașina mea. Nu arăta grozav, dar aspira mai mult praf. Cincisprezece ani și 5.127 de prototipuri mai târziu, am obținut un aspirator fără sac, primul aspirator Dyson”, mai spune James Dyson.

Până la acel punct, însă, el era îngropat în datorii și nu știa cum să facă să își pună invenția pe piață. Apoi, un apel de la o companie japoneză, Apex, a apărut ca din senin. După un zbor cu avionul și mai multe întâlniri în noapte târzie, cele două părți au semnat un acord.

În 1986, a început producția a ceea ce se numea G-force. Arăta destul de diferit de designul final Dyson - era de culoare roz aprins - dar a câștigat un premiu și a avut un mare succes în Japonia.

Douăzeci și două de luni mai târziu, DC01, primul aspirator Dyson, a fost lansat. În curând, acesta a devenit un bestseller.

Nici invenția celui de-al doilea aspirator Dyson, DC02, nu a fost lipsită de peripeții, deși acesta a fost făcut în numai doi ani, spre deosebire de 15. James Dyson și alți șase ingineri au lucrat la modelul nou, iar ideea era de a crea un model compact, care putea fi cărat chiar și pe scări. „Nu a ajutat faptul că laboratorul nostru a fost spart, într-o zi, iar toate designurile pe care le-am proiectat pe calculator au fost furate. A trebuit să ne întoarcem la tabla de desen, refăcând foarte mult de la zero”, mai spunea Dyson.

Ceea ce este important nu este doar faptul că Dyson a rămas răbdător și rezistent în lansarea aspiratorului său. Important este, de asemenea, faptul că el a construit o companie de miliarde de dolari, a cărei cultură favorabilă ingineriei încurajează experimentarea radicală și inovația reală.

Articole recomandate

Cum aranjam o camera de lux pentru bebelusi Cum aranjam o camera de lux pentru bebelusi
Camera bebelusului este una dintre principalele preocupari ale oricarei viitoare mame. Fiecare isi doreste ce este mai bun si mai frumos pentru copilul ei si e firesc sa fie asa. Amenajarea camerei bebelusului este misiunea perfecta pentru orice viitoare mamica. Va cauta ore in sir toate variantele
Cum sa iti organizezi sifonierul in 30 de minute. Cum sa iti organizezi sifonierul in 30 de minute.
Se intampla, adesea, ca sa ai libere doar 30 de minute, asa ca te vei gandi, „Doamne, ce pot face intr-o jumatate de ora?” Ei bine, doar de atat ai nevoie pentru a-ti organiza sifonierul. Sau macar sa iti faci ordine intre haine. Iata cum sa iti organizezi sifonierul in 30 de minute:
Lavanda. Planta minune cu peste 100 de utilizari Lavanda. Planta minune cu peste 100 de utilizari
Lavanda are un miros minunat. Atat florile cat si uleiul de lavanda au multiple utilizari care te vor uimi. Lavanda este folosita ca planta medicinala din vremuri indepartate, iar proprietatile terapeutice ale uleiului esential extras din flori au fost descoperite la inceputul secolului al XX- lea.
15 utilizari surprinzatoare ale lamailor 15 utilizari surprinzatoare ale lamailor
Lamaile sunt unele dintre cele mai versatile fructe. Si aici nu este vorba numai de gatit. Sucul de lamaie este acid, un dezinfectant natural si este extrem de hranitor. Mirosul sau este bun pentru oameni. insa extrem de neplacut pentru daunatori. In plus, lamaia te ajuta sa conservi alimentele.
10 treburi casnice pe care le poti rezolva in 30 de secunde 10 treburi casnice pe care le poti rezolva in 30 de secunde
Chiar si cand ai la dispozitie 30 de secunde poti duce la indeplinire oricare dintre aceste treburi casnice. Cu o viata ocupata, cu un program super solicitant avem prea putin timp liber pentru a  ne ocupa de orice altceva. Insa, aceste treburi casnice pot fi executate in numai cateva zeci de