Skip to article

Aspiratorul care a fost inventat din peste 5.000 de incercari

Aspiratorul care a fost inventat din peste 5.000 de incercari
Încearcă din nou și din nou, până îți iese. Aceasta este sfatul pe care îl oferă James Dyson, inventatorul celebrei mărci de aspiratoare, căruia i-a luat 15 ani și 5.127 de încercări până a reușit să inventeze prim versiune utilizabilă a unui aspirator Dyson.

James Dyson a povestit cum a ajuns să inventeze una dintre cele mai cunoscute mărci de aspiratoare. „La sfârșitul anilor 1970, am cumpărat cel mai puternic aspirator de pe piață - Hoover Junior. Am fost nervos când a început să-și piardă puterea de aspirare și i-am sfâșiat sacul. Porii îi erau înfundați cu praf: un defect fundamental, dar valoros pentru industrie, pentru că aceasta însemna că consumatorii trebuiau mereu să cumpere saci noi”, spune el, potrivit The Guardian.

Apoi, într-o zi, a vizitat o fabrică locală de cherestea și a observat cum rumegușul era îndepărtat din aer de ciclori industriali uriași. Aici a intervenit spiritul său de inginer, care și-a imaginat dacă și cum ar funcționa acest lucru la scară mică. „Așa că am creat un prototip de carton și l-am legat de mașina mea. Nu arăta grozav, dar aspira mai mult praf. Cincisprezece ani și 5.127 de prototipuri mai târziu, am obținut un aspirator fără sac, primul aspirator Dyson”, mai spune James Dyson.

Până la acel punct, însă, el era îngropat în datorii și nu știa cum să facă să își pună invenția pe piață. Apoi, un apel de la o companie japoneză, Apex, a apărut ca din senin. După un zbor cu avionul și mai multe întâlniri în noapte târzie, cele două părți au semnat un acord.

În 1986, a început producția a ceea ce se numea G-force. Arăta destul de diferit de designul final Dyson - era de culoare roz aprins - dar a câștigat un premiu și a avut un mare succes în Japonia.

Douăzeci și două de luni mai târziu, DC01, primul aspirator Dyson, a fost lansat. În curând, acesta a devenit un bestseller.

Nici invenția celui de-al doilea aspirator Dyson, DC02, nu a fost lipsită de peripeții, deși acesta a fost făcut în numai doi ani, spre deosebire de 15. James Dyson și alți șase ingineri au lucrat la modelul nou, iar ideea era de a crea un model compact, care putea fi cărat chiar și pe scări. „Nu a ajutat faptul că laboratorul nostru a fost spart, într-o zi, iar toate designurile pe care le-am proiectat pe calculator au fost furate. A trebuit să ne întoarcem la tabla de desen, refăcând foarte mult de la zero”, mai spunea Dyson.

Ceea ce este important nu este doar faptul că Dyson a rămas răbdător și rezistent în lansarea aspiratorului său. Important este, de asemenea, faptul că el a construit o companie de miliarde de dolari, a cărei cultură favorabilă ingineriei încurajează experimentarea radicală și inovația reală.

Articole recomandate

Innoieste-ti casa pe buget: 7 idei rapide si usoare Innoieste-ti casa pe buget: 7 idei rapide si usoare
Majoritatea dintre noi am experimentat senzația de a privi în jurul casei noastre și de a nu mai fi mulțumiți sau inspirați de interiorul acesteia. Poate că ai încercat câteva tendințe care nu par la fel de proaspete ca odinioară sau poate
Ce inseamna o imprimanta 3D profesionala? Ce inseamna o imprimanta 3D profesionala?
Printatul 3D a evoluat foarte mult în ultima perioadă față de prima dată când a fost dezvoltat în anii 80’. Inițial el a fost creat pentru a produce într-o perioadă foarte scurtă prototipe, dar acum a ajuns să acopere mult mai multe
Flori care te duc cu gandul la vacanta Flori care te duc cu gandul la vacanta
Cum ideea de vacanta este diferita anul acesta fata de ceea ce stiam, Floria.ro aduce mai aproape senzatii din toate colturile lumii cu noua colectie Jungla Urbana . Mesajul pe care aceasta colectie de vara il poarta este unul de optimism si bucurie, sugerat atat prin simbolistica florilor alese,
Numarul casei tale iti aduce ghinion? Afla ce spune cifra locuintei tale Numarul casei tale iti aduce ghinion? Afla ce spune cifra locuintei tale
Stiai ca numarul locuintei iti poate influenta starea de spirit si poate avea efect asupra bunastarii tale?   Numerologul Corina Stratulat a explicat in cadrul emisiunii „Neatza cu Răzvan și Dani", ca numarul casei este format din mai multe cifre si ca acestea trebuie
Lamaia: 24 de utilizari in gospodarie Lamaia: 24 de utilizari in gospodarie
Lamaile sunt unele dintre cele mai versatile fructe. Si aici nu este vorba numai de gatit. Sucul de lamaie este acid, un dezinfectant natural si este extrem de hranitor. Mirosul sau este bun pentru oameni. insa extrem de neplacut pentru daunatori. In plus, lamaia te ajuta sa conservi alimentele.