Daca diminetile tale sunt umbrite de lantisoare incurcate, pandantive ratacite si cercei desperecheati, inseamna ca pastrarea bijuteriilor tale nu este tocmai corecta. Felul in care iti depozitezi si organizezi accesoriile stralucitoare influenteaza atat forma in care se mentin, cat si timpul si energia investite in gasirea lor atunci cand le asortezi cu tinutele din fiecare zi.
Este foarte important sa iti pastrezi bijuteriile intr-un mediu cu umiditate scazuta si in compartimente separate. Conditiile improprii, de umiditate crescuta, pot duce la innegrirea argintului si chiar coroziunea unor tipuri de aur.
Diamantele sunt aproape imposibil de zgariat, insa perlele si alte pietre moi pot fi deteriorate usor. Nu ar strica sa pui carbune, creta alba sau gel de siliciu (il gasesti in cutia de incaltaminte noua) in cutia de bijuterii, pentru a evita orice risc de deteriorare a materialelor pretioase.
Compartimentele de depozitare
Daca ai multe bijuterii acasa, este recomandat sa rezervi un sertar intreg cu multe compartimente mai mici pentru depozitarea lor. Poti alege criteriile de organizare in functie de nevoile tale, prin criterii precum piesele asemanatoare, ocaziile la care le porti (formale si de zi cu zi), materialele accesoriilor (argint cu argint, aur cu aur) etc.
Te mai poti folosi de mici boluri din lemn sau ceramica pentru separarea bijuteriilor, de cescute si orice alte recipiente mici gasesti prin casa. Avantajul cestilor este acela ca iti permite sa pui pe marginea lor agatatoarea cerceilor, astfel incat sa ii asezi frumos pe perechi si sa ii gasesti intr-o secunda!
Suporturile pentru lanturi si coliere
Poti achizitiona din magazine suporturi speciale pentru agatarea bijuteriilor sau poti deveni creativa, facandu-le singura. O idee ar fi sa iei o vaza obisnuita, pe care sa o umpli cu spuma pentru aranjamente florale. Gaseste un ram mic de copac, cu multe crengute bune pentru agatat, si fixeaza-i baza in spuma, peste care sa pui apoi bilute colorate pentru decor si pentru sprijinirea ramului.
Mai poti transforma colectia personala de bijuterii intr-o opera de arta pentru perete. Gaseste o rama inalta de minimum 60 cm si decupeaza o bucata de pluta, cat sa se incadreze perfect in rama. Acopera pluta cu un material fin, cu design pe placul tau, apoi infige ace pentru panou din pluta (au capatul colorat, din plastic). Poti agata cu usurita orice bijuterie doresti, de la coliere si bratari, pana la cercei si inele.
Curatarea bijuteriilor
La fel de importanta pentru pastrarea bijuteriilor este si curatarea lor, fara sa le afectezi materialele sensibile.
Perlele: amesteca o lingurita de detergent lichid de rufe cu apa si cufunda perlele in solutie timp de 10-15 secunde, apoi sterge-le cu o carpa moale si bumbac si lasa-le sa se usuce, separat de alte bijuterii.
Diamantele: curata-le gentil cu apa calduta si sapun, folosind o periuta de dinti cu peri moi, apoi sterge-le cu o carpa fina.
Aurul: amesteca 2-3 picaturi de detergent de vase lichid cu apa calduta si curata aurul cu o periuta de dinti uzata; daca este tern/patat, pune si putin amoniac in solutie.
Argintul: evita sa cureti argintul cu substante abrazive si rezuma-te la a-l sterge cu o carpa moale, inmuiata in apa cu sapun; daca s-a innegrit, adauga un praf de bicarbonat de sodiu.
Turcoazul: se curata cu apa calduta cu putin detergent, apoi se tamponeaza usor cu o carpa moale; nu il tine la inmuiat in apa, intrucat se poate decolora!
Autor: Adelina Dobrin