Skip to article

5 greseli de evitat in bucatarie

5 greseli de evitat in bucatarie
Pentru un bucatar novice, o bucatarie sau o reteta pot deveni un veritabil camp minat culinar. Si nu e deloc o imagine placuta! Iata care sunt cele mai comune 5 greseli la gatit si cum poti evita situatiile dezastruoase!

Greseala 1: Nu citesti reteta

In loc sa te intrebi ce faci in continuare si sa te-apuci sa adaugi chestii numai fiindca asa ti s-a parut ca ai citit, mai bine citeste reteta.

Citeste reteta cu atentie

Inainte de a incepe sa gatesti, citeste reteta cu atentie, pentru a te familiariza cu ceea ce vei face si pentru a fi sigura ca ai toate ingredientele la dispozitie.

Greseala 2: Sindromul Tigaii Reci

Fie ca faci o prajitura sau gatesti un pui, preincalzirea cuptorului este un pas esential, cunoscut de multi. Ciudat, insa, ca acest concept nu este intotdeauna respectat cand se gateste pe aragaz, in tigaie, iar mancarea are de suferit.

Tigaile fierbinti sunt "cool"

In afara de cazul in care reteta iti spune sa faci altfel, tigaia trebuie bine incalzita inainte de a adauga mancarea . Incalzirea incurajeaza alimentele de tot felul sa elimine umezeala si sosurile pe care le contin in interior. Adaugarea mancarii in tigaia preincalzita va crea un fel de strat izolator in jurul alimentelor, care va mentine sosurile si aromele in interior. Astfel, mancarea va fierbe in sucul propriu. Daca tigaia e rece, sucurile si aromele se pierd.

Atentie insa: nu trebuie sa exagerezi cu incalzirea! Daca tigaia e prea fierbinte (iese fum din ea), mancarea se va arde la exterior si nu se va coace la interior.

Greseala 3: Mancarea miscatoare

In arta de a gati, ca si in viata, cele mai simple lucruri ne dau cele mai mari batai de cap. Aceasta greseala este un exemplu perfect: stai langa mancare si o tot invarti pe toate partile, o intorci la infinit pentru a te simti (si a arata) ocupata. Lucrul asta e comic in special la gratare, cand micii si carnea sar mai mult decat gimnastele la olimpiada.

Inceteaza!

Pune spatula, lingura de lemn, furculita sau orice ustensila deoparte, si indeparteaza-te de mancare. Nu inseamna ca trebuie sa pleci din camera si sa lasi mancarea nesupravegheata, ci doar sa-ti tii mainile acasa!

Mancarea se gateste cand vine in contact cu tigaia fiebinte. Caldura din tigaie sau gratar este transferata in mancare prin contact direct sau atingere. Mancarea trebuie sa atinga o anumita temperatura pentru a fi "gata", si de fiecare data cand o intorci sau o misti, procesul de incalzire trebuie sa inceapa din nou. In plus, risti sa alterezi textura si culoarea mancarii daca o misti prea mult.

Exista, bineinteles, si exceptii, mancaruri care necesita agitare continua, pentru a nu se lipi de tigaie, dar nu face din asta o regula!

Greseala 4: Nu gusti

Pe langa gatirea mancarii, gustarea ei reprezinta o parte importanta a procesului. Daca nu gusti mancarea e ca si cum ai picta un tablou fara sa te uiti la el. Mancarea nu trebuie doar sa arate bine, ci sa si aiba un gust bun. De aceea, aromele trebuie echilibrate, iar acest lucru se poate face doar gustand si ajustand.

Adauga condimente - Gusta - Repeta

Cum poti sti ca o mancare are gust bun daca nu gusti? Ideea nu e sa te indopi cu mancare in timp ce gatesti, ci doar sa iei din cand in cand cate putin pe varful lingurii si sa incerci.

Greseala 5: Asculti orbeste de reteta

Reteta e asemenea unei harti rutiere, e un ghid ce te ajuta sa navighezi prin procesul de a pune ceva mancare pe masa. Retetele sunt bune, dar nu trebuie ascultate chiar orbeste. De exemplu, daca-ti spune sa lasi pizza 10 minute in cuptor, nu pleci in casa si te intorci peste timpul precizat! Poate tu ai cuptorul foarte incins, si cand te intorci o gasesti scrum!

Foloseste-ti creierul

Gatitul nu e o stiinta exacta, si trebuie sa gasesti un echilibru intre reteta si realitate. In plus, nu te opreste nimeni daca vrei sa-i conferi mancarii o "personal touch" si mai adaugi un ingredient X!

Gatitul este o arta, ce necesita experienta, bun simt si indemanare, in aceasta ordine. Asa ca relaxeaza-te! Gateste mai des si distreaza-te!

Articole recomandate

Dieta de urgenta dupa sarbatori. Slabesti rapid, fara sa renunti la ciocolata Dieta de urgenta dupa sarbatori. Slabesti rapid, fara sa renunti la ciocolata
Te-ai ingrasat cateva kilograme de sarbatori si vrei sa slabesti repede, fara sa faci insa prea multe eforturi si fara sa renunti la dulce? Iti propunem o dieta simpla si rapida, care te va ajuta sa scapi usor de kilogramele nedorite, fara sa te infometezi. In cateva zile, vei da jos cu siguranta
Secretul pentru a controla foamea, dezvaluit de un nutritionist Secretul pentru a controla foamea, dezvaluit de un nutritionist
Nutriționistul Cristian Mărgărit a dezvăluit care este secretul pentru a controla foamea. Nu este vorba despre niste reguli stricte, ci despre niste masuri mult mai simple, la care cu siguranta nu te-ai fi gandit ca au un efect atat de important in organismul tau. 
Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci
Nutritionistul Mihaela Bilic atrage atentia asupra unor anumite alimente de post. Unele pot fi foarte periculoase pentru sanatate, asadar este important sa fim foarte atenti atunci cand incepem sa tinem post.  ”A început Postul Crăciunului, haideți să vedem care sunt
Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate
Foarte multi romani fac o greseala majora, fara sa isi dea seama. Reincalzesc diverse mancaruri fara sa stie ca multe dintre alimente pot deveni toxice in timpul acestui proces.  Astfel, de acum inainte ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a reincalzi anumite preparate la cuptorul
Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic
Foarte multe persoane nu pot renunta la paine si de multe ori consuma acest aliment in exces. Cum pe piata exista numeroase produse de panificatie, multi se intreaba care paine este mai sanatoasa sau care ingrasa mai putin.  Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat recent, intr-o postare pe