Skip to article

5 greseli de evitat in bucatarie

5 greseli de evitat in bucatarie
Pentru un bucatar novice, o bucatarie sau o reteta pot deveni un veritabil camp minat culinar. Si nu e deloc o imagine placuta! Iata care sunt cele mai comune 5 greseli la gatit si cum poti evita situatiile dezastruoase!

Greseala 1: Nu citesti reteta

In loc sa te intrebi ce faci in continuare si sa te-apuci sa adaugi chestii numai fiindca asa ti s-a parut ca ai citit, mai bine citeste reteta.

Citeste reteta cu atentie

Inainte de a incepe sa gatesti, citeste reteta cu atentie, pentru a te familiariza cu ceea ce vei face si pentru a fi sigura ca ai toate ingredientele la dispozitie.

Greseala 2: Sindromul Tigaii Reci

Fie ca faci o prajitura sau gatesti un pui, preincalzirea cuptorului este un pas esential, cunoscut de multi. Ciudat, insa, ca acest concept nu este intotdeauna respectat cand se gateste pe aragaz, in tigaie, iar mancarea are de suferit.

Tigaile fierbinti sunt "cool"

In afara de cazul in care reteta iti spune sa faci altfel, tigaia trebuie bine incalzita inainte de a adauga mancarea . Incalzirea incurajeaza alimentele de tot felul sa elimine umezeala si sosurile pe care le contin in interior. Adaugarea mancarii in tigaia preincalzita va crea un fel de strat izolator in jurul alimentelor, care va mentine sosurile si aromele in interior. Astfel, mancarea va fierbe in sucul propriu. Daca tigaia e rece, sucurile si aromele se pierd.

Atentie insa: nu trebuie sa exagerezi cu incalzirea! Daca tigaia e prea fierbinte (iese fum din ea), mancarea se va arde la exterior si nu se va coace la interior.

Greseala 3: Mancarea miscatoare

In arta de a gati, ca si in viata, cele mai simple lucruri ne dau cele mai mari batai de cap. Aceasta greseala este un exemplu perfect: stai langa mancare si o tot invarti pe toate partile, o intorci la infinit pentru a te simti (si a arata) ocupata. Lucrul asta e comic in special la gratare, cand micii si carnea sar mai mult decat gimnastele la olimpiada.

Inceteaza!

Pune spatula, lingura de lemn, furculita sau orice ustensila deoparte, si indeparteaza-te de mancare. Nu inseamna ca trebuie sa pleci din camera si sa lasi mancarea nesupravegheata, ci doar sa-ti tii mainile acasa!

Mancarea se gateste cand vine in contact cu tigaia fiebinte. Caldura din tigaie sau gratar este transferata in mancare prin contact direct sau atingere. Mancarea trebuie sa atinga o anumita temperatura pentru a fi "gata", si de fiecare data cand o intorci sau o misti, procesul de incalzire trebuie sa inceapa din nou. In plus, risti sa alterezi textura si culoarea mancarii daca o misti prea mult.

Exista, bineinteles, si exceptii, mancaruri care necesita agitare continua, pentru a nu se lipi de tigaie, dar nu face din asta o regula!

Greseala 4: Nu gusti

Pe langa gatirea mancarii, gustarea ei reprezinta o parte importanta a procesului. Daca nu gusti mancarea e ca si cum ai picta un tablou fara sa te uiti la el. Mancarea nu trebuie doar sa arate bine, ci sa si aiba un gust bun. De aceea, aromele trebuie echilibrate, iar acest lucru se poate face doar gustand si ajustand.

Adauga condimente - Gusta - Repeta

Cum poti sti ca o mancare are gust bun daca nu gusti? Ideea nu e sa te indopi cu mancare in timp ce gatesti, ci doar sa iei din cand in cand cate putin pe varful lingurii si sa incerci.

Greseala 5: Asculti orbeste de reteta

Reteta e asemenea unei harti rutiere, e un ghid ce te ajuta sa navighezi prin procesul de a pune ceva mancare pe masa. Retetele sunt bune, dar nu trebuie ascultate chiar orbeste. De exemplu, daca-ti spune sa lasi pizza 10 minute in cuptor, nu pleci in casa si te intorci peste timpul precizat! Poate tu ai cuptorul foarte incins, si cand te intorci o gasesti scrum!

Foloseste-ti creierul

Gatitul nu e o stiinta exacta, si trebuie sa gasesti un echilibru intre reteta si realitate. In plus, nu te opreste nimeni daca vrei sa-i conferi mancarii o "personal touch" si mai adaugi un ingredient X!

Gatitul este o arta, ce necesita experienta, bun simt si indemanare, in aceasta ordine. Asa ca relaxeaza-te! Gateste mai des si distreaza-te!

Articole recomandate

Studiu: o baie fierbinte echivalenta cu o plimbare de 30 de minute Studiu: o baie fierbinte echivalenta cu o plimbare de 30 de minute
Daca adori baile lungi si fierbinti decat sa faci cardio sau o plimbare la pas, atunci esti norocos. Potrivit People Bodies, o baie calda te poate ajuta sa arzi cateva calorii bune si in acelasi timp sa te bucuri de relaxare chiar la tine acasa. Cercetatorii de la Universitatea Loughborough au
Dieta Zone: slabesti in timp si sanatos pana la 25 de kilograme Dieta Zone: slabesti in timp si sanatos pana la 25 de kilograme
Dieta Zone este o dieta care are la baza un echilibru intre proteine, carbohidrati si grasimi. Acest regim alimentar presupune calcularea caloriilor, insa nu impune foarte multe restrictii in privinta alimentelor pe care le poti consuma. Barry Sears, medicul care a creat acest regim, sustine ca
Cum a slabit Mihai Morar 15 kilograme, fara sa tina dieta Cum a slabit Mihai Morar 15 kilograme, fara sa tina dieta
Prezentatorul Mihai Morar a slabit 15 kilograme. Si-a dorit sa aiba mai multa grija de sanatatea sa si a inceput sa adopte un stil de viata mai sanatos. S-a apucat serios de sport, insa a avut grija si la alimentatie. Realizatorul TV a marturisit insa ca nu a tinut o dieta minune si nici nu crede
Cel mai puternic ceai pentru slabit Cel mai puternic ceai pentru slabit
Ceaiul de scortisoara si foi de dafin este unul dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru slabit. Foile de dafin si scortisoara au numeroase beneficii pentru sanatate si, impreuna, au proprietati antiseptice, efect diuretic si digestiv. Baut dupa mese, acest ceai ajuta la prevenirea gazelor,
Majda Aboulumosha a slabit 23 de kilograme. Afla dieta-minune Majda Aboulumosha a slabit 23 de kilograme. Afla dieta-minune
Actrita Majda Aboulumosha a slabit enorm cu ajutorul unei diete pe care a tinut-o mai multe luni. Vedeta ajunsese sa cantareasca 89 de kilograme si a decis sa ia atitudine, pentru ca kilogramele se acumulau tot mai mult. Cu multa vointa, a reusit sa ajunga la 56 de kilograme, slabind astfel 23