Priveste ciupercile mai indeaproape: sunt cu adevarat frumoase, atat pe dinafara cat si in interior! Descopera care sunt beneficiile ciupercilor asupra sanatatii si siluetei tale!
Bogate in vitamina D
Ciupercile sunt singurele vegetale care produc vitamina D, datorita razelor solare. Cu cat nivelul de radiatii ultraviolete B este mai mare, cu atat mai multi steroli vegetali se transforma in vitamine.
Iti stimuleaza metabolismul
Vitamina B ajuta la transformarea glucidelor in carburant pe care corpul il arde apoi pentru a produce energie. Ele ajuta si la metabolizarea grasimilor si proteinelor. Ciupercile contin multa vitamina B2 (riboflavina) si B3 (niacina): 100 g ciuperci albe (aproximativ 6 medii) contin 36% si respectiv 30% din doza zilnica recomandata, in timp ce aceeasi cantitate de ciuperci pleurotus contine 32% si respectiv 39% din doza zilnica recomandata a acestor vitamine.
Intaresc sistemul imunitar
Un studiu realizat pe soareci si publicat de American Society for Nutrition a constatat ca ciupercile albe stimuleaza functia imunitara. Ele maresc productia de proteine antivirale si alte proteine eliberate de celule, protejand si reparand astfel tesuturile corpului.
Ciupercile iti protejeaza vezica
O analiza a 7 studii - publicata in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention - a demonstrat ca, cu cat nivelul nostru de seleniu este mai ridicat, cu atat riscam mai putin sa dezvoltam cancer la vezica, lucru valabil in special in cazul femeilor. 100 g de ciuperci shiitake contin 45% din nevoia zilnica, cremini 47%, iar ciupercile albe 17%.
Combat bolile
Legumele colorate au in general multi antioxidanti, substante care combat radicalii liberi din organism. Insa un studiu al Penn State University a demonstrat ca ciupercile cremini si portobello au aceeasi capacitate de absorbtie a radicalilor oxigenati (ORAC - o masura a antioxidantilor din alimente) ca si aceea a ardeiului gras rosu.
Autor: Nuage