Pentru a fi mereu in forma, un pic de paine e necesara la fiecare masa!
Painea: aporturi nutritionale care iti permit sa-ti controlezi greutatea
Painea contine glucide complexe, proteine si fibre. Glucidele complexe constituie principala sursa de energie necesara metabolismului si functionarii creierului si a sistemului nervos central. Compozitia painii ne confera deci satietatea care ne face sa evitam rontaiala intre mese.
Painea: efecte favorabile asupra tranzitului
25% din populatie sufera de constipatie. Ea poate fi ameliorata prin cresterea consumului de fibre alimentare solubile si insolubile. Orice paine este sursa de fibre, de ambele tipuri. Evident, painea cea mai buna este cea integrala, care contine fibre insolubile.

Painea contribuie la aporturile energetice
Sportivii stiu cat e de important sa mananci paine atunci cand faci un efort intens. Painea contine aproximativ 50% amidon, deci o proportie importanta de glucide complexe. Alimentele pe baza de grau integral sunt recomandate pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare si cancer de colon.
Painea: aliata creierului si a functiilor cognitive
Chiar daca creierul reprezinta doar 2% din greutatea corporala, el foloseste aproximativ 20% din energia totala. Creierul nu depoziteaza energie decat pentru a avea o autonomie de 10 minute. De aceea, performantele cerebrale sunt mai putin bune pe burta goala. Memoria este si ea corelata cu glicemia: painea la micul dejun este foarte importanta pentru copii.
Painea: totul sta in faina
Painea integrala, facuta din mai multe cereale, este cea mai buna. Aspectul sau dens, putin aerat, este semn de indice glicemic scazut.