Skip to article

6 motive pentru a manca citrice

6 motive pentru a manca citrice
Citricele sunt cunoscute pentru efectele lor stimulatoare: vitamina C continuta de ele este indispensabila tot anul, dar mai ales iarna. Binefacerile lor nu se opresc insa aici! Iata de ce ar trebui sa adaugi un pic de soare in farfuria ta!

1. Citricele sunt bogate in antioxidanti

Portocala este cea mai populara membra a familiei citricelor. Cu ea se asociaza intotdeauna vitamina C, si nu degeaba: portocala contine 70 mg vitamina C, adica 90% din aportul zilnic recomandat pentru femei.

Aceasta vitamina, prezenta si in mandarine, clementine, lamaie si grepfrut, este un antioxidant puternic. Ea protejeaza celulele de deteriorarea datorata radicalilor liberi formati prin arderea oxigenului in organism si poate reduce incidenta cancerelor, crizelor cardiace, AVC-urilor si altor boli. Vitamina C intervine si in functionarea sistemului imunitar, iar rolul sau contra problemelor de iarna nu trebuie subestimat!

2. Sunt o sursa buna de potasiu si beta-caroten

Mandarina este cea mai bogata in vitamina A (sub forma de beta-caroten). Acesta contine 775 UI (unitati internationale) sau 77 ER (echivalent retinol) de vitamina A, dar si 130 mg de potasiu. Grepfrutul roz si cel rosu sunt bogate in beta-caroten.

3. Sunt sarace in calorii

Unele diete spun ca grepfrutul ar fi capabil sa elimine grasimea. Nicio mancare nu are aceasta putere! Oricine urmeaza o dieta de grepfrut are totusi sanse mari sa piarda in greutate pentru ca mananca putin in afara de acest fruct, expunandu-se astfel la deficiente grave.

Acestea fiind spuse, grepfrutul si citricele sunt cele mai preferate alimente atunci cand se doreste scaderea in greutate deoarece o portie contine mai putin de 100 de calorii, in timp ce numeroasele lor fibre satisfac apetitul.

4. Protejeaza de cancer

Studii recente arata ca grepfrutul contine si alte substante care pot preveni boala. Soiurile roz si rosii, de exemplu, sunt bogate in licopen, un antioxidant care reduce incidenta cancerului de prostata. Cercetatorii nu au gasit inca modul sau de actiune, dar o echipa de cercetatori de la Harvard a descoperit ca 10 portii pe saptamana de alimente bogate in licopen rezulta intr-o reducere cu 50% a riscurilor de cancer de prostata.

Portocala contine bioflavonoide, cum ar fi rutina si hesperidina, pigmenti vegetali care pot preveni sau incetini cresterea tumorilor. La fel ca mandarina, aceasta contine beta-criptoxantina, un carotenoid care poate preveni cancerul de colon.

5. Regleaza colesterolul

Citricele furnizeaza o cantitate mare de pectina, fibra solubila care ajuta la controlul colesterolului din sange.

6. Ajuta digestia

Chinezii folosesc mandarinele pentru a usura digestia, ameliora greata si ca expectorant.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic
Foarte multe persoane nu pot renunta la paine si de multe ori consuma acest aliment in exces. Cum pe piata exista numeroase produse de panificatie, multi se intreaba care paine este mai sanatoasa sau care ingrasa mai putin.  Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat recent, intr-o postare pe
Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore
Ohvaz este un producator local de ovaz cu lapte de migdale, budinca de chia, limonada artizanala si alte cateva bunatati. Totul fara zahar, fara conservanti, fara chimicale de nici un fel. Toate produsele Ohvaz pot fi comandate online prin site-ul lor, iar cea mai recenta statistica arata un
Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma
Nutritionistul Mihaela Bilic a oferit cateva lamuriri asupra produselor expirate si a explicat ca unele alimente pot fi consumate totusi chiar daca a trecut termenul lor de valabilitate. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, specialistul in nutritie a exemplificat si a aratat ca putem avea
Cum a slabit Oana Radu 40 de kilograme! Artista a dezvaluit secretul siluetei perfecte Cum a slabit Oana Radu 40 de kilograme! Artista a dezvaluit secretul siluetei perfecte
La debutul sau in lumea mondena, Oana Radu avea multe kilograme in plus. A castigat insa notorietate datorita talentului sau muzical dupa participarea la Vocea Romaniei. Pentru ca imaginea este foarte importanta in lumea artistica, cantareata a decis ca este cazul sa faca inca o schimbarea majora
Dieta cu care Catalin Scarlatescu a slabit 50 de kilograme. A renuntat mai intai la un singur aliment Dieta cu care Catalin Scarlatescu a slabit 50 de kilograme. A renuntat mai intai la un singur aliment
Catalin Scarlatescu a avut o ambitie de fier. A reusit sa slabeasca 50 de kilograme. A uimit pe toata lumea cu vointa de care a dat dovada, dar si cu noua silueta. Celebrul bucatar a marturisit insa ca a facut eforturi mari pentru a slabi si a tinut o dieta foarte restrictiva.   „Va spun