Skip to article

Adevarul despre unt

Adevarul despre unt
In ciuda numeroaselor reclame prezente la TV care promoveaza margarinele ca fiind "ideale" pentru micul dejun, nutritionistii striga in cor un "Nu" hotarat si incearca din rasputeri sa readuca la lumina si in alimentatie untul.

Dintotdeauna untul a reprezentat grasimea de origine animala cea mai recomandata de nutritionisti in lista alimentelor de consumat zilnic, mai ales atunci cand este vorba de un organism tanar, cum este cel al copiilor, de unul cu nevoi speciale, cum este cel al gravidei, sau de unul slabit, cum este cel al batranilor.

Ce este untul?
Grasime de origine animala cu un raport intre acizii grasi esentiali echilibrat 3:1 / I 6: I 3. cu o densitate caloric mai scazuta decat cea a uleiurilor vegetale din care se prepara margarina. Astfel, untul slab are 411 kcal %, untul gras are 750 kcal %, in timp de uleiul vegetal se "bucura" de un aport de 899 kcal %.

Cum se consuma untul?
In ciuda numeroaselor retete culinare care recomanda calirea si prajirea legumelor in unt, putini stiu ca acesta se consuma numai in stare cruda, deoarece are rezistenta foarte scazuta la temperaturi inalte, producand astfel toxine.

Cat unt este recomandat?
Untul este el sanatos, insa nu trebuie uitat faptul ca el este totusi o grasime, asa ca sunt admise cantitati de pana la 40 g unt zilnic, nu mai mult. Aceast acantitate aduce organismului circa 100 mg colesterol, 20 gr acizi grasi saturati ci circa 300 kcalorii.

Ce contine untul?
Pe langa colesterol, acizi grasi saturati (acid miristic, acid palmitic, acid stearic) si calorii, untul aduce organismului vitamine liposolubile, minerale si acizi grasi mononesaturati, cum este acidul oleic, gasit si in uleiul de masline.

Acestia nu cresc nivelul colesterolului din sange, sunt usor de digerat si protejeaza organismul impotriva afectiunilor cardiovasculare, prin reducerea formarii ateroamelor, responsabile in totalitate de aparitia infarctului miocardic.

Untul contine si lecitina, recunoscuta drept "motorasul" creierului, care ajuta la buna functionare a celulelor neuronale.

Cum este procesat untul?
Spre deosebire de margarine, care obosesc inutil ficatul in timpul digestiei, untul are un procent de digestibilitate de 99 %, necesitand mai putine saruri biliare si solicitand astfel mult mai putin vezica biliara si ficatul.

Ce contine 100 gr unt de vaca?
-apa - 16 gr (48 gr untul slab)
-proteine - 0,7 gr (7,0 gr untul slab)
-glucide - 0,4 gr (1,7 gr untul slab)
-lipide - 82 gr (42 gr untul slab)
-sodiu - 22 gr (190 gr untul slab)
-potasiu - 12 gr (80 gr untul slab)
-magneziu - 2 gr (8 gr untul slab)
-fosfor - 15 gr (75 gr untul slab)
-calciu - 15 gr (23 gr untul slab)
-fier - 0,2 gr (o gr untul slab)
-vitamina D - 1,3 gr (0,03 gr untul slab)
-vitamina E - 1,5 gr (10 gr untul slab)
-energie - 750 kcal - 3088 kj (411 kcal - 1698 kj untul slab)

Articole recomandate

Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic
Foarte multe persoane nu pot renunta la paine si de multe ori consuma acest aliment in exces. Cum pe piata exista numeroase produse de panificatie, multi se intreaba care paine este mai sanatoasa sau care ingrasa mai putin.  Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat recent, intr-o postare pe
Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore
Ohvaz este un producator local de ovaz cu lapte de migdale, budinca de chia, limonada artizanala si alte cateva bunatati. Totul fara zahar, fara conservanti, fara chimicale de nici un fel. Toate produsele Ohvaz pot fi comandate online prin site-ul lor, iar cea mai recenta statistica arata un
Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma
Nutritionistul Mihaela Bilic a oferit cateva lamuriri asupra produselor expirate si a explicat ca unele alimente pot fi consumate totusi chiar daca a trecut termenul lor de valabilitate. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, specialistul in nutritie a exemplificat si a aratat ca putem avea
Cum a slabit Oana Radu 40 de kilograme! Artista a dezvaluit secretul siluetei perfecte Cum a slabit Oana Radu 40 de kilograme! Artista a dezvaluit secretul siluetei perfecte
La debutul sau in lumea mondena, Oana Radu avea multe kilograme in plus. A castigat insa notorietate datorita talentului sau muzical dupa participarea la Vocea Romaniei. Pentru ca imaginea este foarte importanta in lumea artistica, cantareata a decis ca este cazul sa faca inca o schimbarea majora
Dieta cu care Catalin Scarlatescu a slabit 50 de kilograme. A renuntat mai intai la un singur aliment Dieta cu care Catalin Scarlatescu a slabit 50 de kilograme. A renuntat mai intai la un singur aliment
Catalin Scarlatescu a avut o ambitie de fier. A reusit sa slabeasca 50 de kilograme. A uimit pe toata lumea cu vointa de care a dat dovada, dar si cu noua silueta. Celebrul bucatar a marturisit insa ca a facut eforturi mari pentru a slabi si a tinut o dieta foarte restrictiva.   „Va spun