Skip to article

Alimentatia vegetariana - cat de sanatoasa este?

Alimentatia vegetariana - cat de sanatoasa este?
Am multi prieteni care sunt vegetarieni. Unii doar pe jumatate, fiindca consuma peste, insa doar peste si nu alt soi de carne sau produse animale. Altii vegetarieni din cap pana in picioare.

Acum ceva timp i-am antrenat intr-o discutie privind alimentatia vegetariana. Cu plusuri si minusuri, cu beneficii si riscuri pentru sanatate. Si cu aceasta ocazie am aflat si eu mai multe despre acest "stil de viata".

Vegetarienii nu mananca carne, peste, oua,produse lactate si orice derivat de origine animala, inclusiv mierea. Oamenii aleg sa devina vegetarieni din motive de sanatate, nutritie "mai sanatoasa" sau considerente religioase, asemanatoare postului crestinesc.

Asa cum aparatorii drepturilor animalelor aleg sa nu poarte blanuri sau haine de piele, asa si multi vegetarieni aleg sa nu consume produse de origine animala.

Insa organismul uman are nevoie de o alimentatie echilibrata, bogata in toti nutrientii necesari unei vieti sanatoase.

Cum se impaca aceasta cu alimentatia vegetariana?

Cheia alimentatiei vegetariene o reprezinta variatia. Variatie in legume, fructe, cereale, oleaginoase, seminte.

Insa o problema ramane aparent nerezolvata. Procentul de proteine absolut obligatoriu unei nutritii santoase, proteine obtinute in mod normal din carne. Insa toate alimentele, cu cateva exceptii, contin proteine. In cantitati mult mai mici decat cele continute de carne, evident.

Rolul proteinelor in organism este urias. Ele formeaza si cresc celulele si tesuturile tinere si refac pe cele uzate, inlesnesc unele reactii in organism, prin unirea lor cu o parte din enzime, sau sunt folosite ca surse de energie, dupa epuizarea resurselor energetice.

Astfel ca o dieta vegetariana echilibrata are alimentele ei, furnizoare de proteine, cum ar fi: leguminoasele uscate (boabele de linte, fasole, soia, mazare), cereale, tofu (constituie un substitut eficient pentru carnea de pasare si peste si poate fi folosit cu incredere in orice reteta), nuci si alune.

Alimentatia vegetariana de asemenea este slaba in grasimi, se spune. Acest fapt duce la miscorarea riscurilor de boli cardiovasculare, cancer. Iar grasimile consumate de vegetarieni, obtinute din nuci, alune, lapte de soia, avocado sau nuca de cocos sunt lipsite de colesterol.

Insa o vitamina nu poate fi obtinuta din mancarea vegetariana: vitamina D. Astfel ca daca te alimentezi vegetarian trebuie sa iei suplimente cu vitamina D si sa pretreci foarte mult timp afara, sub razele soarelui.

Asadar, se poate.

Insa eu stau totusi si ma gandesc. Oare cine nu pofteste macar o data in viata la un pui la rotisor?

Articole recomandate

Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci
Nutritionistul Mihaela Bilic atrage atentia asupra unor anumite alimente de post. Unele pot fi foarte periculoase pentru sanatate, asadar este important sa fim foarte atenti atunci cand incepem sa tinem post.  ”A început Postul Crăciunului, haideți să vedem care sunt
Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate
Foarte multi romani fac o greseala majora, fara sa isi dea seama. Reincalzesc diverse mancaruri fara sa stie ca multe dintre alimente pot deveni toxice in timpul acestui proces.  Astfel, de acum inainte ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a reincalzi anumite preparate la cuptorul
Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic
Foarte multe persoane nu pot renunta la paine si de multe ori consuma acest aliment in exces. Cum pe piata exista numeroase produse de panificatie, multi se intreaba care paine este mai sanatoasa sau care ingrasa mai putin.  Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat recent, intr-o postare pe
Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore
Ohvaz este un producator local de ovaz cu lapte de migdale, budinca de chia, limonada artizanala si alte cateva bunatati. Totul fara zahar, fara conservanti, fara chimicale de nici un fel. Toate produsele Ohvaz pot fi comandate online prin site-ul lor, iar cea mai recenta statistica arata un
Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma
Nutritionistul Mihaela Bilic a oferit cateva lamuriri asupra produselor expirate si a explicat ca unele alimente pot fi consumate totusi chiar daca a trecut termenul lor de valabilitate. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, specialistul in nutritie a exemplificat si a aratat ca putem avea