Skip to article

Alimente cu virtuti: telina

Alimente cu virtuti: telina
Mai in serios mai in gluma toata lumea o recomanda in alimentatie, mai ales datorita binecunoscutelor proprietati afrodisiace detinute.

Insa, inainte de toate, telina este o adevarata mina de aur in nutritie si un excelent detoxifiant general al organismului.

Faima telinei este cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri, cand locuitorii din zona bazinelor Marii Mediterane si ale Marii Negre au "imblanzit" cateva soiuri de plante aromate salbatice si au inceput sa le foloseasca in alimentatia curenta.

Avantajele au inceput sa fie evidente imediat. Un organism mai viguros, episoade de boala mult mai rare, o pofta de viata crescuta. Care era "vinovata"??

Nimeni alta decat banala telina, o vegetala din familia Apiaceae, planta cu frunze viguroase, foarte aromate, si cu o radacina mare, sub forma de rizom.

Frunzele de telina contin uleiuri volatile cu efecte antibiotice, flavone cu actiune antioxidanta si clorofila cu efecte antitumorale si antivirale. Un cocktail de vitamine si un buchet impresionant de arome.

Telina in alimentatie
Cum se consuma telina si care sunt cele mai bune modalitati de preparare a ei astfel incat sa ne asiguram maximul de nutrienti?

Din frunzele proaspete putem obtine suc de telina. Avem nevoie doar d eun mixer cu cutit si putina apa. Frunzele se zdrobesc si apoi se dilueaza cu cateva lingurite de apa, lasandu-se 30 de minute la macerat. Lichidul obtinut se consuma imediat, de preferat in combinatie cu suc proaspat de mar sau morcov, caci proprietatile sale raman valabile maxim 3-4 ore.

O alta modalitate de a ne bucura de proprietatile telinei este infuzia de telina. Se poate obtine fie din frunze uscate fie proaspete, prin macerare cu apa rece, 8 ore, apoi filtrare si fierbere ulterioara 5 minute, cu infuzare. Produsul obtinut se bea in doze de maxim 2 cani/zi.

Cel mai cunoscut mod de a consuma telina este in alimentatie, ca adaos in preparatele gatite sau in stare cruda, in delicioasele salate racoritoare. Frunzele de telina se toaca de regula fin si se presara in mancare, dupa ce am stins focul la aragaz, iar radacina de telina se taie felii subtiri sau se da pe razatoarea mare.

Putini stiu ca exista si vin de telina, tonic psihic, antidepresiv, potentiator al apetitului alimentar, sau adjuvant impotriva impotentei si a frigiditatii. Se prepara din frunze proaspete maruntite, adaugate in vin, plus o lingura de seminte de telina. Macerarea dureaza o saptamana, iar dupa acest interval se adauga de regula miere de albine, pentru indulcire.

Inafara de virturile medicale, in hipertensiune, risc de infarct miocardic, ischemie cardiaca, infectii bacteriene, oboseala cronica, impotenta, frigiditate, reumatism sau infectii tumorale, telina este un aliat de nadejde si in curele de slabire.

Ajuta la diminuarea senzatiei de foame, daca este folosita in salate, datorita gustului foarte puternic. Curata eficient colonul si ajuta defecarea, scade eficient nivelul colesterolului cu pana la 20%, ajutand la conturarea siluetei noastre.

Articole recomandate

Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci
Nutritionistul Mihaela Bilic atrage atentia asupra unor anumite alimente de post. Unele pot fi foarte periculoase pentru sanatate, asadar este important sa fim foarte atenti atunci cand incepem sa tinem post.  ”A început Postul Crăciunului, haideți să vedem care sunt
Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate
Foarte multi romani fac o greseala majora, fara sa isi dea seama. Reincalzesc diverse mancaruri fara sa stie ca multe dintre alimente pot deveni toxice in timpul acestui proces.  Astfel, de acum inainte ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a reincalzi anumite preparate la cuptorul
Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic
Foarte multe persoane nu pot renunta la paine si de multe ori consuma acest aliment in exces. Cum pe piata exista numeroase produse de panificatie, multi se intreaba care paine este mai sanatoasa sau care ingrasa mai putin.  Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat recent, intr-o postare pe
Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore
Ohvaz este un producator local de ovaz cu lapte de migdale, budinca de chia, limonada artizanala si alte cateva bunatati. Totul fara zahar, fara conservanti, fara chimicale de nici un fel. Toate produsele Ohvaz pot fi comandate online prin site-ul lor, iar cea mai recenta statistica arata un
Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma
Nutritionistul Mihaela Bilic a oferit cateva lamuriri asupra produselor expirate si a explicat ca unele alimente pot fi consumate totusi chiar daca a trecut termenul lor de valabilitate. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, specialistul in nutritie a exemplificat si a aratat ca putem avea