Balonarea sau acumularea de gaze reprezinta procesul prin care gazele intestinale nu pot fi eliminate pe cale naturala, eructatie sau flatulenta.
Ele se acumuleaza in intestine si produc o senzatie de disconfort, insotita de dureri abdominale de diferite intensitati.
De cele mai multe ori, balonarea poate provoca umflarea vizibila a abdomenului, iar durerile abdominale sunt mai severe in acest caz.
Iata care sunt cauzele acumularii de gaze in intestine si ce alimente trebuie sa eviti.
Cauzele balonarii
Ce spune acneea despre sanatatea ta. Afla de ce boli suferi, in functie de zona in care iti ies cosuri!
Balonarea este provocata de anumite alimente dar si de obiceiurile tale alimentare.
Daca vrei sa nu te balonezi, evita sa mananci repede pentru ca acest obicei contribuie in mod semnificativ la acumularea de gaze in stomac.
La fel se intampla si daca exagerezi cu mancarea la o singura masa sau daca ai obiceiul de a mesteca guma si de a bea cu paiul. In aceste ultime doua cazuri, inghiti prea mult aer deodata.
De asemenea, fumatul este responsabil, printre altele, si de balonare. Fumatul afecteaza si tractul intestinal, fiind legat de anumite probleme digestive, cum ar fi arsurile la stomac si balonarea.
Totodata, folosirea in exces a antibioticelor distruge bacteriile bune din stomac si favorizeaza acumularea de gaze.
Dieta Okinawa: Secretul sanatatii si al longevitatii. Afla-l si tu!
Alimente pe care sa le eviti
Laptele Daca ai intoleranta la lactoza, inseamna ca, automat, vei avea si un abdomen balonat. Laptele nedigerat produce gaze in stomac si provoaca flatulenta. Inlocuieste laptele cu alte produse lactate, cum sunt iaurturile sau kefirul.
Unele legum Daca stii ca ai o sensibilitate aparte, ocoleste fasolea, lintea, brocoli, conopida, varza simpla precum si pe cea de Bruxelles, ceapa si ardeiul gras.
Unele cereale Daca alimente ce au in compozitia lor grau, secara sau orz te baloneaza, alege produsele mai prietenoase cu stomacul, precum orezul, ovazul sau porumbul.
Dieta cu ceai de chimen: Scapa de colacei cu o bautura aromata si usor de preparat
Preparate ce contin indulcitori Evita alimentele care contin indulcitori cum este sorbitolul sau fructoza. Aceste tipuri de zahar sunt foarte greu de digerat si iti vor provoca dureri abdominale si gaze.
Alimentele bogate in carbohidrati Painea, covrigeii, pastele, orezul si alte alimente bogate in carbohidrati ar trebui, de asemenea, evitate sau consumate in cantitati cat mai mici.
Adauga in schimb mai multe proteine slabe, cum sunt cele din pieptul de pui sau din somon. Nici graul nu ii face bine stomacului tau din cauza cantitatii mare de gluten.