Skip to article

Cele mai comune ingrediente la fast food

Cele mai comune ingrediente la fast food
Crezi ca cele mai comune ingrediente la fast food sunt cartofii, carnea de vita (sau de pui), salata, branza si ketchup-ul? Gresit! Mancarea fast-food contine sute de ingrediente ascunse, care de multe ori sunt daunatoare sanatatii.

1. Acidul citric: cel mai comun conservant

Acidul citric, un acid organic care se gaseste in multe fructe, are rolul de a mari aciditatea produsului astfel incat microbii nu mai gasesc mediul propice de a se reproduce. Acidul citric face posibil acest miracol fara sa dauneze organismului ce ingera mancarea respectiva. De altfel, acest acid este o foarte important pentru organismul uman, fiind crucial in ciclul Krebs.

2. Siropul de porumb: cel mai comun indulcitor

In loc de zahar sau de indulcitori artificiali, producatorii de mancare fast food folosesc sirop de porumb. Acesta e destul de controversat, caci s-a demonstrat o legatura intre sirop si obezitate.

3. Colorantul caramel: cel mai folosit colorant

Mancarea trebuie sa arate bine, nu? Asta gandesc si producatorii, si de aceea introduc coloranti artificiali! Adevarul e ca nu prea exista mancare la fast food care sa nu aibe macar un colorant artificial, majoritatea au insa mai multi!

4. Sarea: cel mai utilizat condiment

Sarea e intotdeauna prezenta in mancarurile fast food, chiar si in cele dulci (shake-uri si inghetate)! Lanturile de fast food folosesc sarea pentru a face mancarea mai gustoasa, si o pun in cantitati mari, periculoase pentru sanatatea omului.

5. Glutamatul monosodic: cel mai comun potentator de aroma

Glutamatul monosodic nu are o aroma proprie, insa are calitatea de a le amplifica pe celelalte prezente in mancare. Deocamdata nu este nimic dovedit, insa glutamatul e banuit ca au dauna creierului.

6. Niacina: cel mai comun nutriment

Niacina este o vitamina care ii confera energie organismului si ajuta la metabolizarea grasimilor. Lanturile fast food o adauga in mancare deoarece aceasta e saracita in nutrimente din cauza proceselor dure de fabricatie.

7. Uleiul de soia: cea mai intalnita grasime
Uleiul de soia contine acizi grasi nesaturati, dar si acizi grasi trans, care sunt vinovati de boli cardiovasculare.

8. Mono- si Digliceride: cei mai comuni emulgatori

Emulgatorii sunt necesari in gastronomie pentru a amesteca doua sau mai multe lichide care in mod normal nu se amesteca omogen o durata mare de timp. Oul poate fi folosit in acest scop, dar fabricantii prefera gliceride obtinute din uleiul de palmier, soia sau floarea-soarelui. Astfel, emulgatorii permit amestecarea perfecta a ingredientelor, previn separarea si stabilizeaza mancarea. Din fericire, gliceridele sunt substante nepericuloase pentru sanatate.

9. Guma Xantan: cel mai comun stabilizator si agent de ingrosare

Guma Xantan este folosita in special in dressing-urile salatelor pentru a evita separarea uleiului si otetului, dar nu in felul in care o fac emulgatorii (lucrand asupra tensiunii superficiale a celor doua lichide), ci marind viscozitatea produsului. Ea se mai gaseste si in inghetate, topping-uri si placinte, si nu este asociata cu efecte adverse.

10. Carnea de pui: cea mai comuna carne

Carnea de vita e folosita doar in hamburgeri, in rest (salate, nuggets, sandvisuri) se pune carne d epui, caci e mai usor de prelucrat.

Ce parere ai acum? Mai dai fuga sa-ti iei niste pui amestecat cu glutamati, coloranti si acid citric?

Articole recomandate

Dieta cu muraturi! Cum slabesti rapid toamna Dieta cu muraturi! Cum slabesti rapid toamna
Toamna este anotimpul perfect pentru a scapa de cateva kilograme in plus! Muraturile, pe care numeroase gospodine le pregatesc, pot ajuta la pierderea kilogramelor.  Pe langa faptul ca sunt bogate in vitamine, muraturile au foarte putine calorii. Un castravete murat de aproximativ 140 de
Barbia dubla: 7 exercitii pentru a scapa de ea Barbia dubla: 7 exercitii pentru a scapa de ea
Barbia dubla este un element estetic deranjant pentru multe dintre femei. Desi pare greu sa scapi de ea, exista cateva exercitii care te pot ajuta sa recapeti fermitatea pielii de sub barbie. Iata 7 exercitii simple pentru a scapa de barbia dubla. 1. Ridica barbia Stai dreapta, cu umerii impinsi
Cum poti slabi cu comprese cu ghimbir Cum poti slabi cu comprese cu ghimbir
Ghimbirul poate fi un aliat de nadejde un lupta cu kilogramele in plus. Este un  puternic antioxidant, cu proprietati anti-inflamatorii, care ajuta la eliminarea toxinelor din organism.  Aplicat pe zonele cu probleme, ghimbirul poate ajuta la eliminarea grasimii. Iti poti face la tine
Greseli frecvente care te impiedica sa slabesti Greseli frecvente care te impiedica sa slabesti
Ai incercat sa tii diete, insa nu ai obtinut rezultatele dorite si nu ai reusit sa slabesti? Nutritionistii atrag atentia ca foarte multe persoane fac adesea greseli atunci cand incep un regim de slabire. Iata cateva dintre cele mai frecvente greseli care te pot impiedica sa slabesti:  Te
Dieta fulger cu lamaie: slabeste 1 kilogram pe zi Dieta fulger cu lamaie: slabeste 1 kilogram pe zi
Vrei sa slabesti usor si rapid? Poti apela la o dieta cu lamai. Aceste fructe sunt bogate in vitamina C si au numeroase beneficii pentru sanatate. Intaresc sistemul imunitar, stimuleaza tranzitul intestinal si ajuta la eliminarea toxinelor din corp, de aceea sunt recomandate adesea persoanelor care