Skip to article

Cele mai comune ingrediente la fast food

Cele mai comune ingrediente la fast food
Crezi ca cele mai comune ingrediente la fast food sunt cartofii, carnea de vita (sau de pui), salata, branza si ketchup-ul? Gresit! Mancarea fast-food contine sute de ingrediente ascunse, care de multe ori sunt daunatoare sanatatii.

1. Acidul citric: cel mai comun conservant

Acidul citric, un acid organic care se gaseste in multe fructe, are rolul de a mari aciditatea produsului astfel incat microbii nu mai gasesc mediul propice de a se reproduce. Acidul citric face posibil acest miracol fara sa dauneze organismului ce ingera mancarea respectiva. De altfel, acest acid este o foarte important pentru organismul uman, fiind crucial in ciclul Krebs.

2. Siropul de porumb: cel mai comun indulcitor

In loc de zahar sau de indulcitori artificiali, producatorii de mancare fast food folosesc sirop de porumb. Acesta e destul de controversat, caci s-a demonstrat o legatura intre sirop si obezitate.

3. Colorantul caramel: cel mai folosit colorant

Mancarea trebuie sa arate bine, nu? Asta gandesc si producatorii, si de aceea introduc coloranti artificiali! Adevarul e ca nu prea exista mancare la fast food care sa nu aibe macar un colorant artificial, majoritatea au insa mai multi!

4. Sarea: cel mai utilizat condiment

Sarea e intotdeauna prezenta in mancarurile fast food, chiar si in cele dulci (shake-uri si inghetate)! Lanturile de fast food folosesc sarea pentru a face mancarea mai gustoasa, si o pun in cantitati mari, periculoase pentru sanatatea omului.

5. Glutamatul monosodic: cel mai comun potentator de aroma

Glutamatul monosodic nu are o aroma proprie, insa are calitatea de a le amplifica pe celelalte prezente in mancare. Deocamdata nu este nimic dovedit, insa glutamatul e banuit ca au dauna creierului.

6. Niacina: cel mai comun nutriment

Niacina este o vitamina care ii confera energie organismului si ajuta la metabolizarea grasimilor. Lanturile fast food o adauga in mancare deoarece aceasta e saracita in nutrimente din cauza proceselor dure de fabricatie.

7. Uleiul de soia: cea mai intalnita grasime
Uleiul de soia contine acizi grasi nesaturati, dar si acizi grasi trans, care sunt vinovati de boli cardiovasculare.

8. Mono- si Digliceride: cei mai comuni emulgatori

Emulgatorii sunt necesari in gastronomie pentru a amesteca doua sau mai multe lichide care in mod normal nu se amesteca omogen o durata mare de timp. Oul poate fi folosit in acest scop, dar fabricantii prefera gliceride obtinute din uleiul de palmier, soia sau floarea-soarelui. Astfel, emulgatorii permit amestecarea perfecta a ingredientelor, previn separarea si stabilizeaza mancarea. Din fericire, gliceridele sunt substante nepericuloase pentru sanatate.

9. Guma Xantan: cel mai comun stabilizator si agent de ingrosare

Guma Xantan este folosita in special in dressing-urile salatelor pentru a evita separarea uleiului si otetului, dar nu in felul in care o fac emulgatorii (lucrand asupra tensiunii superficiale a celor doua lichide), ci marind viscozitatea produsului. Ea se mai gaseste si in inghetate, topping-uri si placinte, si nu este asociata cu efecte adverse.

10. Carnea de pui: cea mai comuna carne

Carnea de vita e folosita doar in hamburgeri, in rest (salate, nuggets, sandvisuri) se pune carne d epui, caci e mai usor de prelucrat.

Ce parere ai acum? Mai dai fuga sa-ti iei niste pui amestecat cu glutamati, coloranti si acid citric?

Articole recomandate

Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci
Nutritionistul Mihaela Bilic atrage atentia asupra unor anumite alimente de post. Unele pot fi foarte periculoase pentru sanatate, asadar este important sa fim foarte atenti atunci cand incepem sa tinem post.  ”A început Postul Crăciunului, haideți să vedem care sunt
Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate
Foarte multi romani fac o greseala majora, fara sa isi dea seama. Reincalzesc diverse mancaruri fara sa stie ca multe dintre alimente pot deveni toxice in timpul acestui proces.  Astfel, de acum inainte ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a reincalzi anumite preparate la cuptorul
Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic
Foarte multe persoane nu pot renunta la paine si de multe ori consuma acest aliment in exces. Cum pe piata exista numeroase produse de panificatie, multi se intreaba care paine este mai sanatoasa sau care ingrasa mai putin.  Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat recent, intr-o postare pe
Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore
Ohvaz este un producator local de ovaz cu lapte de migdale, budinca de chia, limonada artizanala si alte cateva bunatati. Totul fara zahar, fara conservanti, fara chimicale de nici un fel. Toate produsele Ohvaz pot fi comandate online prin site-ul lor, iar cea mai recenta statistica arata un
Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma
Nutritionistul Mihaela Bilic a oferit cateva lamuriri asupra produselor expirate si a explicat ca unele alimente pot fi consumate totusi chiar daca a trecut termenul lor de valabilitate. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, specialistul in nutritie a exemplificat si a aratat ca putem avea