Skip to article

Chips-uri, cartofi prajiti, biscuiti... sunt periculosi?

Chips-uri, cartofi prajiti, biscuiti... sunt periculosi?
Trebuie sa incetam a mai manca chips-uri, cartofi prajiti si biscuiti?

Aceasta sugereaza un studiu suedez, care a detectat doze mari dintr-o substanta cancerigena, acrilamida, in aceste produse. Responsabilul: modul de prajire. Suntem oare in pericol de a ne otravi fara sa stim?


Un efect al temperaturii?

Potrivit acestui studiu, factorul responsabil ar fi temperatura de coacere. Astfel, prin incalzirea excesiva a glucidelor se produce acrilamida. Acest lucru ramane valabil pentru toate fainoasele, inclusiv pentru orez si cartofi.

Responsabilii ar fi, in cazul cartofilor si chips-urilor, prajirea, sau in cazul biscuitilor, coacerea in cuptoarele industriale. Aceasta deoarece cercetatorii au studiat si cerealele si nu au gasit nicio urma de acrilamida. Doar incalzirea face ca aceasta substanta sa apara, si doar anumite tipuri de incalzire (fierberea este ok).

Numerosi vinovati

In studiul lor, cercetatorii suedezi au analizat numeroase alimente si mancaruri preparate. Ei au gasit cel mai mare continut de acrilamida in chips-uri (pana la 1000 micrograme/kg) si cartofi prajiti (pana la 500 micrograme/kg). In functie de aportul alimentelor in acrilamida si de consumul mediu, cercetatorii le-au clasat astfel:

Chips-uri, cartofi prajiti, biscuiti... sunt periculosi?
Derivati de cartofi: 36%

Paine: 16%

Biscuiti: 5%

Cereale: 3%

Restul de 40% vin din alte grupe de alimente nestudiate inca. In plus, acest studiu nu a luat in calcul acrilamida obtinuta din tigari sau apa. Cercetatorii citeaza chiar si unele cosmetice ca sursa potentiala.

Care sunt pericolele?

Acrilamida si verisoara ei, poliacrilamida, sunt cunoscute, ele fiind utilizate mai ales in industria materialelor plastice. Toxicitatea lor a fost studiata pe animale. Astfel, ele sunt capabile sa distruga ADN-ul. Se cunoaste faptul ca expunerea prelungita poate induce tumori la soareci si ca dozele mari au efecte neurologice si diminueaza fertilitatea.

Insa studiile pe oameni raman prea putine si controversate. Totusi, acrilamida este recunoscuta ca substanta toxica de catre OMS, iar UE recomanda sa nu se depaseasca 0,1 micrograme/L in apa, ori un pachet de chips-uri ar putea contine de cateva sute de ori mai mult.

Articole recomandate

Dieta de urgenta dupa sarbatori. Slabesti rapid, fara sa renunti la ciocolata Dieta de urgenta dupa sarbatori. Slabesti rapid, fara sa renunti la ciocolata
Te-ai ingrasat cateva kilograme de sarbatori si vrei sa slabesti repede, fara sa faci insa prea multe eforturi si fara sa renunti la dulce? Iti propunem o dieta simpla si rapida, care te va ajuta sa scapi usor de kilogramele nedorite, fara sa te infometezi. In cateva zile, vei da jos cu siguranta
Secretul pentru a controla foamea, dezvaluit de un nutritionist Secretul pentru a controla foamea, dezvaluit de un nutritionist
Nutriționistul Cristian Mărgărit a dezvăluit care este secretul pentru a controla foamea. Nu este vorba despre niste reguli stricte, ci despre niste masuri mult mai simple, la care cu siguranta nu te-ai fi gandit ca au un efect atat de important in organismul tau. 
Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci
Nutritionistul Mihaela Bilic atrage atentia asupra unor anumite alimente de post. Unele pot fi foarte periculoase pentru sanatate, asadar este important sa fim foarte atenti atunci cand incepem sa tinem post.  ”A început Postul Crăciunului, haideți să vedem care sunt
Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate
Foarte multi romani fac o greseala majora, fara sa isi dea seama. Reincalzesc diverse mancaruri fara sa stie ca multe dintre alimente pot deveni toxice in timpul acestui proces.  Astfel, de acum inainte ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a reincalzi anumite preparate la cuptorul
Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic
Foarte multe persoane nu pot renunta la paine si de multe ori consuma acest aliment in exces. Cum pe piata exista numeroase produse de panificatie, multi se intreaba care paine este mai sanatoasa sau care ingrasa mai putin.  Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat recent, intr-o postare pe