Zaharul este unul dintre cei mai mari dusmani ai sanatatii, de aceea este indicat sa il evitam cat mai mult posibil. Pofta de dulce este una dintre problemele cu care se confrunta foarte multe persoane insa si cu greu poate fi controlata!
Aceasta apare in momente de anxietate, cand organismul inregistreaza o scadere a nivelului de glucoza in sange.
In acest moment, creierul transmite semnale organismului indicand faptul ca trebuie sa inlocuiasca zaharurile. Ca urmare, apare o puternica dorinta de a manca dulce. Motivul pentru care preferam alimentele dulci se datoreaza faptului ca zaharul presupune o aprovizionare imediata de glucoza care satisface creierul.
Un alt motiv pentru care apare aceasta anxietate are legatură cu stresul. Cand suntem expuși la situații stresante, secretia cortizolului creste, acesta fiind hormonul care ne pregateste sa reactionam la situații periculoase. Pe măsură ce cererea de energie creste in organism, din nou apare nevoia de glucoza si, prin urmare, simtim nevoia de mancare dulce.
Pentru a evita zaharul este esentiala aplicarea unor strategii care sa controleze acele pofte. Iata cateva alimente sanatoase, pe care le poti consuma cand apare pofta de dulce:
Scortisoara
Acest condiment minunat conține uleiuri esențiale și compuși antioxidanți care protejează organismul împotriva diferitelor boli. Scortioara este recunoscuta pentru capacitatea sa de a preveni diabetul si alte probleme metabolice. Din acest motiv, infuzia sa este recomandata pentru stapanirea poftelor de dulce in situatii de stres.
Dovleacul
Atât pulpa, cât și semințele de dovleac pot contracara dorința insațiabilă de a manca dulce. Avantajul principal este atribuit conținutului său de fibre dietetice, un nutrient care determină absorbția hidraților de carbon puțin câte puțin pentru a evita varfurile ridicate de glucoza.
Morcovii
Aceasta legume bine cunoscute este un aliat excelent impotriva crizelor de anxietate pentru alimente. Nu numai ca împiedică acumularea de zaharuri în sânge, dar favorizează folosirea lor ca sursă de "combustibil" pentru celule.
Ovazul
Făina de ovăz este unul dintre cele mai complete alimente pentru orice regim alimentar. De fapt, este cunoscut ca "regina cerealelor" datorită proprietăților sale nutriționale incredibile. Consumul său la micul dejun sau între mese nu numai că mărește nivelul de energie, ci ajută la calmarea poftelor dulci.
Fructele uscate
Nucile, migdalele și alte soiuri de nuci furnizează fibre dietetice și proteine organismului. Din acest motiv, aportul lor moderat este benefic împotriva dorinței de a mânca zahăr. În plus, ele împiedică constipația, scad colesterolul si ajuta la pierderea in greutate.