Skip to article

Cum te afecteaza pesticidele din alimente

Cum te afecteaza pesticidele din alimente Pesticidele din alimente
Consumul de fructe si legume este recomandat de toti specialistii in diete pentru sanatatea organismului. Insa multe dintre aceste alimente contin pesticide in urma procesului de pulverizare impotriva insectelor si daunatorilor. Cum te afecteaza pesticidele din mancarea pe care o consumi?

Pesticidele sunt substante chimice concepute pentru a mentine insectele, ciupercile si alti daunatori la distanta. Pulverizate pe culturi, aceste pesticide se afla pe suprafata alimentelor pe care le cumperi din magazin.

"Pesticidele sunt folosite in procesul de crestere din unele ferme", spune Anne Wolf, dietetician inregistrat si cercetator la Universitatea de Medicina din Virginia. Cultivatorii folosesc pesticide pentru a impiedica parazitii sa manance si sa distruga culturile, dar si pentru a avea un randament mai bun in ceea ce priveste cultura.

Pericolul pesticidelor in alimentatie

Folosirea pesticidelor este un proces reglementat pentru a nu fi in cantitati nocive. De aceea, pentru majoritatea persoanelor, pesticidele din alimente nu constituie un pericol. Studiile au aratat, insa, ca oamenii percep diferenta de gust dintre un fruct crescut natural si unul care a fost tratat chimic.

Chiar daca pentru majoritatea oamenilor alimentele cu pesticide nu prezinta riscuri de sanatate, situatia se schimba in cazul copiilor mici si in cel al femeilor insarcinate. Pentru aceste categorii de consumatori este recomandata mai multa grija in ceea ce priveste consumul de fructe si legume.

Corpul unui copil absoarbe o cantitate de pesticid care poate fi riscanta si care poate cauza efecte negative. Expunerea la pesticide este periculoasa pentru femeile insarcinate si pentru copiii mici, spun cercetatorii. Expunerea la aceste substante poate cauza probleme motorii, tulburari de comportament, intarzierea procesului de crestere etc.

In cazul copiilor si femeilor insarcinate, se recomanda consumul de produse organice, deoarece acestea sunt crescute fara substante chimice. Merele, atat de indragite de bebelusi, trebuie curatate bine de coaja inainte de a fi prelucrate si oferite celor mici. Citricele nu sunt atat de riscante deoarece acestea necesita indepartarea cojilor.

Pesticidele din alimente

Pesticidele sunt continute de coaja fructului sau legumei. Concentratii mai mari contin piersicile, nectarinele, ciresele, capsunile, strugurii, zmeura, merele, perele, cartofii, ardeiul gras. Concentratii mai mici sunt in avocado, conopida, broccoli, mango, banane, papaya, ananas, porumb dulce, ceapa, mazare.

Pentru a elimina pesticidul, fie indepartezi coaja complet, fie freci coaja energic, cu o perie, sub jet de apa. In cazul fructelor de padure, nu se pot curata prin frecare, asa ca ramane varianta fructelor ecologice.

Opteaza pentru legume si fructe cu un continut mai scazut de pesticide sau consuma-le fara coaja pe cele care pot fi curatate.

Poti sa-ti faci o relatie buna cu un comerciant in care ai incredere si care este si producator. Acesta iti poate aduce fructe si legume din gradina de la tara, care nu sunt tratate cu substante chimice.

Articole recomandate

Ce este astenia de primavara si cum o combati prin alimentatie Ce este astenia de primavara si cum o combati prin alimentatie
Parfumul primaverii pluteste in aer, insa in timp ce visezi cu ochii deschisi la zilele mai lungi si mai insorite, poti constata ca rezervele tale de energie par tot mai sarace./b De vina poate fi astenia de primavara, o stare de letargie si oboseala extrema, pe care multi oameni o experimenteaza