Probabil te-ai saturat de cate ori ai auzit in copilarie indemnul "Bea tot laptele!"
Esti constienta ca laptele, consumat in mod regulat, iti face bine si ca nu exista nutritie echilibrata fara cantitatea de lactate zilnica.
Insa stii cu exactitate cum anume actioneaza?
In copilarie si apoi adolescenta, sistemul osos isi mareste dimensiunile foarte rapid, iar principalul furnizor de oase puternice este calciul. La fel si o dantura sanatoasa, de la formarea dintisorilor de lapte pana la dentitia permanenta, se bazeaza pe calciu.
Si poate atunci cand suntem copii sau adolecenti, lucrurile inca sunt pe fagasul normal, cu ajutorul parintilor si al binecunoscutului indemn "Bea tot laptele!" Insa ce se intampla cand crestem si preferintele culinare se schimba, deseori drastic?
In primul rand scade aportul de lactate, consumate zilnic. Scade portia de lapte, de iaurt sau de branzeturi. Si creste cea de sucuri carbogazoase, de snacksuri sau alte alimente de tip junk-food.
Iar organismul este atacat din doua parti. Ii scade cantitatea de calciu propriu-zisa atat prin lipsa de consum, cat si prin consumul altor tipuri de alimente, care impiedica sau diminueaza absorbtia calciului, de catre organism.
Mai ales tu, ca femeie, ai nevoie de calciu mai mult decat un barbat. Ai nevoie in lungile ore de stat peste program la birou, cand te ajuta sa nu ai crampe musculare, ai nevoie cand ramai insarcinata, pentru a nu dezvolta carente, atat tu cat si bebelusul.
Ai nevoie de calciu cand faci sport, pentru ca muschii tai sa functioneze la parametrii optimi si sa nu devina durerosi la efort. Ai nevoie de el in zilele menstruatiei cand furtuna hormonala iti devasteaza viata, iar prezenta calciului in sange calmeaza hormonii agitati.
Si sa nu crezi ca poti tine o dieta eficienta si sanatoasa din punct de vedere medical fara un aport suplimentar de calciu. Daca in mod normal, zilnic, ai nevoie de aproximativ 1300 mg de calciu, in timpul dietei vei urca obligatoriu la 1500 mg.
Si ca sa fie povestea completa, iata si cateva alimente pe care e bine sa le ai tot timpul aproape:
iaurt degresat
branza de vaci
produse din soia (lapte de soia, branza tofu, mazare din soia)
leguminoase cu bob (mazare, fasole, linte)
peste slab (sardine sau somon)