Nu exista persoana care sa nu se fi confruntat cel putin o data in viata cu o pofta nestavilita de ceva dulce. Nu conta ce, sa fie dulce. Cat mai dulce.
Insa stie toata lumea ce inseamna acesta pofta de dulce si cum si-o explica organismul, din punct de vedere medical?
Pofta normala de dulce este semnul unui organism echlilibrat si care functioneaza in parametrii optimi. Fiecare gusta din cand in cand o tableta de ciocolata, mananca o budinca aromata sau se delecteaza vara cu o inghetata.
Insa atunci cand devorezi intreaga ciocolata in 5 minute, mananci inghetata cu lingura din recipientul de 3 kilograme sau te ascuzi prin bucataria prietenei in speranta ca vei putea sterpeli inca o felie din tortul delicios din care tocmai ai mancat acum 10 minute, ai o problema.
Iar ea se defineste ca o deficienta in organism. De ce anume? Vom vedea:
Variatii ale glicemiei
Sunt persoane care la analize au un nivel al glicemiei din sange perfect normal insa care, din cand in cand, se confrunta cu adevarate furtuni de pofta de dulce.
Senzatiile sunt atat de puternice incat pot duce pana la ameteli, pierderea echilibrului, stare de moliciune in membre si chiar stari de lesin. Odata ce consuma un dulce, se linistesc in cateva minute. Ce este de facut in cazul lor?
Organismul se confrunta cu variatii bruste si neasteptate ale nivelului glucidelor din sange. Care nivel scade vertiginos in stari de stres prelungit, frig puternic sau emotii bruste. Asa ca o tableta mica de ciocolata avuta in permanenta in geanta rezolva de cele mai multe ori criza glicemica.
Diabetul
Odata cu consumarea dulciurilor, organismul primeste o mare cantitate de zahar. Zaharul respectiv creste nivelul glucozei din sange si forteaza pancreasul la secretie suplimentara de insulina. De fiecare data cand acest ciclul se reia, tot mai multa insulina se secreta. Iar un nivel foarte crescut te arunca in prapastia diabetului.
Nivel scazut de magneziu sau crom in organism
De foarte multe ori pofta acuta de dulce ascunde carente majore de magneziu sau crom.
Cromul in procesul metabolic contribuie la transferul glucozei din sange in celule si ajuta la sintetizarea carbohidratilor. Rezervele de magneziu se pot reface prin consum de banane, nuci si cereale integrale iar cele de crom prin suplimente cu crom.