Skip to article

Dependenta de sare, la fel de grava precum cea de droguri

Dependenta de sare, la fel de grava precum cea de droguri
Cercetatorii din Statele Unite si Australia sustin ca sarea poate crea dependenta in acelasi fel ca si tigarile sau drogurile.

Aceeasi zona a creierul care este activata de consumul de cocaina sau opiu este responsabila si de poftele noastre dupa alimente sarate.

Aceasta descoperire este forte importanta, in special pentru persoanele care nu puteau renunta la sare, in ciuda avertizarilor medicilor privind riscurile pentru tensiune si sanatatea inimii.



De ce este sarea nociva

Sarea este intalnita in majoritatea alimentelor pe care le consumam zilnic. Sarea organica, sau sodiul, este un mineral esential care se gaseste in mod natural in fructe, legume, nuci si seminte. Pentru a functiona corespunzator, organismul uman are nevoie de o cantitate mica de sare, care este procurata foarte usor din aceste surse naturale. Sarea din fructe si legume este usor absorbita de organism, in timp ce sarea de masa patrunde rapid in stomac.

Atunci cand in sange patrunde un surplus de sare, organismul este fortat sa o depoziteze in spatiul dintre celule, pana cand rinichii sunt pregatiti sa o filtreze. Sarea poate crea astfel un efect de ardere al tesuturilor inconjuratoare.

Pentru a se proteja, celulele elibereaza o cantitate de apa in lichidul intercelular pentru a dilua excesul de sare. Celulele devin astfel uscate, isi pierd din elasticitate si se atrofiaza.

Functionarea incorecta a celulelor, pe o perioada indelungata de timp, duce la distrugerea muschilor, valvelor si arterelor circuitului coronarian, ceea ce duce la aparitia afectiunilor cardiovasculare.

Cum devenim dependenti

Aceasta opinie sustine teoria conform careia exista o legatura intre instinct si dependenta de droguri. Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de stiinta au folosit soareci pe care i-au privat de sare. Soarecii au fost hraniti doar cu diuretice si mancare necondimentata.

Dupa trei zile, cercetatorii au analizat hipotalamusul, partea de baza a creierului. Rezultatele au aratat ca aceleasi gene activate de apetitul pentru sare au fost afectate si de nevoia de droguri, precum cocaina sau opiu.

Tot pentu acelasi studiu au fost testati si soareci care au fost alimentati cu o solutie sarata. Dupa ce au baut solutia s-a relevat o diferenta in expresia genelor in hipotalamus. Cercetatorii au sustinut ca sarea a fost atat de importanta pentru supravietuire, incat aceasta dependenta s-a dezvoltat acum mai bine de o suta de milioane de ani.

Corpul are nevoie de sare pentru circulatia sangelui si a fluidelor tisulare, pentru functionarea optima a sistemului nervos, a glandelor si muschilor, ca si a aparatului reproducator.

Cercetatorii au mai observat ca imediat dupa ce solutia salina a fost inghitita de soareci, creierul lor a inregistrat compensarea deficitului de sare din organism inainte ca acest lucru sa fie posibil fizic. Modificarile la nivelul creierului s-au produs inainte ca sarea sa fie absorbita din intestin si sa intre in fluxul sangvin, de unde sa ajunga la creier.

Cercetatorii cred ca acest fenomen este unul de natura neuronala. Cercetatorii au mai evidentiat si faptul ca atunci cand soarecii nu au avut acces la alimente sarate, acestia si-au scazut apetitul si pentru alimentele condimentate.

Cu toate astea, un studiu recent a aratat ca reducere consumului de sare nu poate micsora riscul de afectiuni cardiovasculare. De fapt, intreruperea brusca a consumului de sare a crescut riscul de deces in randul persoanelor cu afectiuni cardiace.

Autor: Mihaela Rotaru

Articole recomandate

Dieta de urgenta dupa sarbatori. Slabesti rapid, fara sa renunti la ciocolata Dieta de urgenta dupa sarbatori. Slabesti rapid, fara sa renunti la ciocolata
Te-ai ingrasat cateva kilograme de sarbatori si vrei sa slabesti repede, fara sa faci insa prea multe eforturi si fara sa renunti la dulce? Iti propunem o dieta simpla si rapida, care te va ajuta sa scapi usor de kilogramele nedorite, fara sa te infometezi. In cateva zile, vei da jos cu siguranta
Secretul pentru a controla foamea, dezvaluit de un nutritionist Secretul pentru a controla foamea, dezvaluit de un nutritionist
Nutriționistul Cristian Mărgărit a dezvăluit care este secretul pentru a controla foamea. Nu este vorba despre niste reguli stricte, ci despre niste masuri mult mai simple, la care cu siguranta nu te-ai fi gandit ca au un efect atat de important in organismul tau. 
Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci
Nutritionistul Mihaela Bilic atrage atentia asupra unor anumite alimente de post. Unele pot fi foarte periculoase pentru sanatate, asadar este important sa fim foarte atenti atunci cand incepem sa tinem post.  ”A început Postul Crăciunului, haideți să vedem care sunt
Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate
Foarte multi romani fac o greseala majora, fara sa isi dea seama. Reincalzesc diverse mancaruri fara sa stie ca multe dintre alimente pot deveni toxice in timpul acestui proces.  Astfel, de acum inainte ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a reincalzi anumite preparate la cuptorul
Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic
Foarte multe persoane nu pot renunta la paine si de multe ori consuma acest aliment in exces. Cum pe piata exista numeroase produse de panificatie, multi se intreaba care paine este mai sanatoasa sau care ingrasa mai putin.  Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat recent, intr-o postare pe