Afectiunile oftalmologice reprezinta unele dintre cele mai comune cauze ale dizabilitatii permanente.
Milioane de persoane din intreaga lume sufera de cataracta sau degnerarea maculara. Aceste afectiuni apar pe masura ce inaintam in varsta, insa o alimentatie corecta poate influenta sanatatea ochilor.
Cataracta este o afectiune care apare la nivelul cristalinului, atunci cand acesta este privat de proteine. Aceste proteine sunt responsabile de claritatea cristalinului. Atunci cand este cristalinul este afectat de cataracta, acesta devine opac, iar vederea noastra este neclara.
De cele mai multe ori este nevoie de operatie pentru a indeparta cataracta si a inlocui cristalinul afectat cu unul artificial.
Degenerarea maculara apare atunci cand celulele maculei mor. Macula este localizata in centrul retinei, in spatele ochiului si este responsabila de vederea centrala, necesara pentru citit sau alte activitati care necesita o vedere buna.
Atunci cand macula este distrusa, vederea nu mai este clara. Degenerarea maculara nu se vindeca, insa alimentatie poate preveni inrautatirea situatiei.
Alimentatia sanatoasa pentru ochi
Substantele nutritive asociate cu sanatatea ochilor sunt vitaminele C, E, B6, B9 si B12, carotenul, beta carotenul, luteina, acizii grasi omega 3, zincul.
Antioxidantii, in special luteina, ajutala la intarirea retinei, ceea ce reduse riscul de degenerare maculara. Complexul de vitamine B miscoreaza nivelul de chimicale din sange care pot duce la degenerare maculara. Antioxidantii previn si incrucisarea proteinelor din cristalin, care pot duce la cataracta.
Alimente benefice pentru ochi:
- fructe si legume (contin vitaminele C si E)
- legume verzi precum varza sau spanacul (contin luteina, vitamina E)
- fructe si legume galbene (contin betacaroten)
- hering, macrou, somon, sardine, pastrav, ton (contin acizi grasi omega 3)
- carne de vita, oua, lapte, alune, cereale integrale (contin zinc)
- banane, pui, fasole uscata, peste, ficat, cartofi (contin vitamina B6)
- citrice, ciuperci, nuci, mazare (contin acid folic)
- lactate, oua, carne, fructe de mare (contin vitamina B12).
Pentru a beneficia de proprietatile legumelor si fructelor este indicat sa le consumi fierte cateva minute. Fierberea legumelor face ca aburii sa sparga celulele, ceea ce inseamna ca organismul absoarbe mult mai repede toti nutrientii.
Consuma 3 - 4 portii de legume si fructe in fiecare zi pentru a te asigura ca primesti necesarul de nutrienti pentru o vedere buna.
O dieta bogata in carbohidrati rafinati (orez lb, paine alba, paste) maresc riscul de degenerare maculara. Aceste alimente au un indice glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca in sange se transforam rapid in glucoza si zahar. Alege cereale, paste si paine integrale si orez brun.
Suplimente alimentare pentru sanatatea ochilor
Cercetatorii au descoperit ca administrarea unui supliment alimentar pe baza de vitamina E, betacaroten, zinc si cupru ajuta la prevenirea degenerarii maculare. Atunci cand iei astfel de suplimente alimentare este indicat sa nu depasesti zona zilnica recomandata de vitamine si minerale.
Mihaela Rotaru