Skip to article

In ce masura influentam alimentele?

In ce masura influentam alimentele?
Nu, titlul nu este o greseala, caci mai mult decat ne influenteaza pe noi alimentele consumate noi influentam calitatea alimentelor si implicit valoarea lor nutritionala.

Masura in care un aliment pe care urmeaza sa il consumam ne hraneste sau nu poarta numele de biodisponibilitate. Aceasta este influentata de o serie de factori, cum sunt:

-prelucrarea alimentelor - Prea putine sunt alimentele consumate in stare cruda, alimente care isi pastreaza integral valorile nutritionale.

Restul sunt tratate termic, mecanic, electromagnetic, rafinate sau super rafinate. In urma acestor proceduri o importanta parte din potentialul hranitor al alimentelor se pierde.

-asocieri gresite - sunt intalnite zilnic in dietele noastre, ducand deseori la adevarate dezastre in controlul greutatii corporale.

Carbohidrati asociati cu grasimi si proteine. Fainoase cu sosuri grase si carne. Singurii vinovati de acestea suntem noi, ca le asociem in cel mai nociv mod cu putinta.

Iata doua dintre cele mai comune exemple ale celor enumerate mai sus:

Laptele dulce - copiii il iubesc, adultii il prefera la micul dejun. Insa nici unii nici altii nu stiu ca cea mai banala prelucrare termica a laptelui, incalzirea, ii strica acestuia puterea miraculoasa.

In urma incalzirii si apoi consumarii laptelui cald proteinele lactice si calciul sunt mult mai slab asimilate de catre organism.

Cerealele - un aliment la fel de iubit precum laptele si consumat la scara larga de toata lumea, ele sunt la origine bogate in vitaminele complexului B. Insa in urma macinarii acestora, pentru obtinerea fainii de paine, de exmplu, se pierd mai mult de jumatate din aceste vitamine.

La fel cum "aruncam" pur si simplu pe fereastra vitamina B6 din cerealele, atunci cand nu consumam in stare integrala.

Articole recomandate

Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci
Nutritionistul Mihaela Bilic atrage atentia asupra unor anumite alimente de post. Unele pot fi foarte periculoase pentru sanatate, asadar este important sa fim foarte atenti atunci cand incepem sa tinem post.  ”A început Postul Crăciunului, haideți să vedem care sunt
Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate
Foarte multi romani fac o greseala majora, fara sa isi dea seama. Reincalzesc diverse mancaruri fara sa stie ca multe dintre alimente pot deveni toxice in timpul acestui proces.  Astfel, de acum inainte ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a reincalzi anumite preparate la cuptorul
Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic
Foarte multe persoane nu pot renunta la paine si de multe ori consuma acest aliment in exces. Cum pe piata exista numeroase produse de panificatie, multi se intreaba care paine este mai sanatoasa sau care ingrasa mai putin.  Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat recent, intr-o postare pe
Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore
Ohvaz este un producator local de ovaz cu lapte de migdale, budinca de chia, limonada artizanala si alte cateva bunatati. Totul fara zahar, fara conservanti, fara chimicale de nici un fel. Toate produsele Ohvaz pot fi comandate online prin site-ul lor, iar cea mai recenta statistica arata un
Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma
Nutritionistul Mihaela Bilic a oferit cateva lamuriri asupra produselor expirate si a explicat ca unele alimente pot fi consumate totusi chiar daca a trecut termenul lor de valabilitate. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, specialistul in nutritie a exemplificat si a aratat ca putem avea