Skip to article

Laptele de soia si alimentatia

Laptele de soia si alimentatia
Auzim tot mai des de laptele de soia. Daca pana acum era privit cu scepticism si nu i se acorda foarte mult credit, acum laptele de soia incepe sa fie privit din ce in ce mai mult ca o alternativa sanatoasa la laptele clasic.

Ce este laptele de soia?
Soia este o leguma din aceeasi familie din care face parte si fasolea sau mazarea. In consum ajung boabele sale, renumite pentru proprietatile lor nutritive si antioxidante.

Soia poate inlocui cu succes orice carne din alimentatia noastra, deoarece de cele mai multe ori o intrece pe aceasta in proteine, si mult mai multe vitamine, fibre si izoflavonoide.

Cum se obtine laptele de soia?
Laptele de soia se obtine din boabele de soia, printr-un proces de macerare a acestora si completare a produsului filtrat, cu apa plata. De regula se foloseste o cantitate de apa cat sa acopere semintele, acestea lasandu-se ulterior la macerat timp de 12 ore.

Produsul rezultat se poate fierbe ulterior timp de 2 ore sau se poate toca cu ajutorul unei masini de tocat, fara fierbere prealabila. Pasta obtinuta se amesteca din nou cu o cantitate de apa echivalenta cu de pana la 6 ori cantitatea de soia.

Se omogenizeaza bine, iar produsul rezultat va avea doua consistente. Una lichida, de deasupra, care prin fierbere devine ceea ce numim ulterior "lapte de soia" si una mai groasa, numita "casul de soia" care poate folosi ca ingredient in prepararea chiftelelor, sarmalelor sau drobului.

Ce proprietati are laptele de soia?
Laptele de soia este un produs destul de perisabil, in sensul ca el trebuie consumat in maxim 24 d eore de la preparare, in tot acest timp el fiind obligatoriu pastrat la rece, in frigider.

nu contine lactoza, astfel ca laptele de soia poate fi consumat fara restrictii si de persoanele care prezinta intoleranta la lactoza.
este foarte bogat in calciu, asa ca este recomandat in orice afectiune a sistemului osos, cu precadere la persoanele afectate de osteoporoza.
contine si izoflavonoide, care fac parte din familia fitoestrogenilor (estrogeni naturali, din plante), astfel ca laptele de soia este indicat in tratarea simptomatologiei menopauzei la femei, mai ales a bufeurilor de caldura cu care acestea se confrunta deseori.
nu are colesterol, el putand fi consumat in orice cantitate si de catre persoanele cu boli cardio-vasculare, care prezinta colesterolul marit.

Ce contine laptele de soia?
100 de ml de lapte de soia contine:
-217 mg vitamina A (100 ml lapte de vaca - 140 mg vitamina A)
-2, 5mg vitamina D (100 ml lapte de vaca - 44 mg vitamina A)
-0,13 mg vitamina B1 (100 ml lapte de vaca - 0,03 mg vitamina A)
-0,08 mg vitamina B2 (100 ml lapte de vaca - 0,17 mg vitamina A)
-2,56 g proteine
-1,37 mg fier
-57 mg calciu
-67,82 mg potasiu
0,25 mg zinc
-154,83 mg kaliu

Autor: Tashulina

Articole recomandate

Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci
Nutritionistul Mihaela Bilic atrage atentia asupra unor anumite alimente de post. Unele pot fi foarte periculoase pentru sanatate, asadar este important sa fim foarte atenti atunci cand incepem sa tinem post.  ”A început Postul Crăciunului, haideți să vedem care sunt
Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate
Foarte multi romani fac o greseala majora, fara sa isi dea seama. Reincalzesc diverse mancaruri fara sa stie ca multe dintre alimente pot deveni toxice in timpul acestui proces.  Astfel, de acum inainte ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a reincalzi anumite preparate la cuptorul
Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic
Foarte multe persoane nu pot renunta la paine si de multe ori consuma acest aliment in exces. Cum pe piata exista numeroase produse de panificatie, multi se intreaba care paine este mai sanatoasa sau care ingrasa mai putin.  Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat recent, intr-o postare pe
Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore
Ohvaz este un producator local de ovaz cu lapte de migdale, budinca de chia, limonada artizanala si alte cateva bunatati. Totul fara zahar, fara conservanti, fara chimicale de nici un fel. Toate produsele Ohvaz pot fi comandate online prin site-ul lor, iar cea mai recenta statistica arata un
Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma
Nutritionistul Mihaela Bilic a oferit cateva lamuriri asupra produselor expirate si a explicat ca unele alimente pot fi consumate totusi chiar daca a trecut termenul lor de valabilitate. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, specialistul in nutritie a exemplificat si a aratat ca putem avea