Nucile caju sunt aduse din Brazilia, India, Vietnam sau diverse tari africane. Le recunosti dupa forma de boaba de fasole, culoare alb - galbuie si gust dulceag.
Le vei gasi intotdeauna vandute decorticate deoarece interiorul cochiliei contine o rasina care trebuie indepartata cu mare atentie inainte de a le manca.
Ce contin nucile caju
Caju-ul este bogat in cupru, mangan, triptofan, magneziu, fosfor.
35 grame de caju inseamna 189 calorii si ofera 37% din necesarul zilnic de cupru, 28% din cel de mangan si triptofan, 25% din doza zilnica recomandata de magneziu si 20% din cea de fosfor.
De asemenea, acest fruct are un continut de grasimi mai mic decat majoritatea fructelor oleaginoase dar aceste grasimi sunt extraordinar de sanatoase.
75% dintre grasimile continute de nucile caju sunt acizi grasi nesaturati, in special acidul oleic, pe care il regasim si in uleiul de masline.
Samburele de avocado, mai sanatos decat fructul. Descopera beneficiile lui!
Valori nutritionale pentru 30 de grame de caju uscate si prajite nesarate
Calorii: 163 Kcal
Grasimi: 13.1 g
Carbohidrati: 9.3 g
Proteine: 4.3 g
Fibre: 1 g
Indice Glicemic: Scazut
Iata cum te ajuta nucile caju sa fii sanatoasa:
1. Efect benefic asupra sistemului cardiovascular si osos
Datorita continutului de omega 6, caju-ul crud are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular, iar continutul de substante minerale are efect de protectie asupra sistemului osos.
2. Diminueaza intensitatea migrenelor si pastreaza oasele sanatoase
Magneziul care se regaseste in nucile de caju (270 mg/100 g) poate diminua intensitatea migrenelor iar fosforul (375 mg/100 g) ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos.
Cum te ajuta maslinele sa slabesti sanatos si fara efort. Afla ce beneficii iti aduc!
3. Previne cancerul
Nucile caju sunt bogate in proantocianine, un tip de flavonoizi care ajuta la oprirea divizarii celulelor canceroase. Studiile au aratat ca nucile caju pot reduce riscul cancerului de colon, datorita cuprului pe care il au in compozitie, care ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism.
4. Te ajuta sa slabesti
Datorita continutului mare de fibre, caju-ul ajuta digestia, iti da o senzatie de satietate pentru mai mult timp, iti da energie si te ajuta in curele de slabire, ceea ce il face foarte indicat pe post de gustare.
Pomelo, fructul minune care te ajuta sa SLABESTI. 6 beneficii extraordinare de care nu stiai
5. Ajuta la buna functionare a creierului
Continutul ridicat de cupru din caju are un rol important in activarea enzimelor, producerea de hormoni si buna functionare a creierului. Cupru este necesar pentru producerea de celule rosii care ajuta la prevenirea anemiilor.
6. Previn aparitia pietrelor la vezica biliara.
In urma unui studiu s-a constatat ca la femeile care au consumat cel putin 30 de grame de nuci caju saptamanal, a fost diminuat riscul de dezvoltare a pietrelor la vezica biliara cu 25%.
Semintele de chia. 10 BENEFICII surprinzatoare pentru sanatatea si silueta ta
Cum introduci caju-ul in alimentatia ta
Pentru a te bucura de toate efectele benefice descrise mai sus, asigura-te ca alegi numai caju crud. Evita caju-ul prajit, indulcit sau sarat.
Nucile caju sunt utilizate in special in bucataria indiana, in garnituri sau sosuri dar si la prepararea deserturilor.
Alege sa mananci caju la birou in locul altor gustari nesanatoase, adauga-l in salate, smoothie-uri, deserturi sau prepara un lapte sanatos sau branza vegetala.
Iata cum sa faci lapte din caju
Iata cum sa faci branza din caju