Skip to article

Nutritia sanatoasa si spanacul

Nutritia sanatoasa si spanacul
Membru de seama in familia Brasicaceelor, spanacul reprezinta una din cele mai hranitoare vegetale.

Ingloband o cantitatea impresionanta de antioxidanti, precum beta carotenul sau luteina, el este un element de baza ce lupta cu succes in prevenirea multor afectiuni potential mortale, precum cancerul.

Spanacul este si o excelenta sursa de folati, 100 de grame de produs continand 25% din necesarul zilnic.

Va mai amintiti de copilarie si de vestitul marinar Popeye si conservele sale miraculoase cu spanac? Exista destul adevar in acele povesti, iar spanacul se dovedeste pe zi ce trece un aliat de nadejde in orice alimentatie sanatoasa.

Cu un continut ridicat in vitamina C si calciu, spanacul protejeaza organismul impotriva degenerarii musculare cauzate de varsta si impotriva afectiunilor oculare, cu ajutorul beta carotenului.

Totusi, pentru ca elementele sale nutritive sa se pastreze intacte, este necesar ca acesta sa fie consumat in stare cruda sau foarte putin preparat.

Un alt element continut de spanac este reprezentat de fibrele insolubile, necesare unei bune nutritii si a bunei functionarii a colonului.

De asemenea, aceste fibre insolubile sunt cunoscute ca fiind cardioprotective, ajutand inima si organele corelate ei sa functioneze la parametrii optimi.

Insa se pare ca cea mai mare contributie a spanacului este in lupta impotriva cancerului. Continutul sau foarte mare de vitamina E, antioxidantul numarul 1 in lupta cu maladia secolului este factorul determinant.

Vitamina E are rolul de protejare a radicalilor liberi din celulele organismului si mentine numarul acestora constant. In lipsa acestei vitamine, degenerarea celulelor ar duce organismul uman la degradare, iar de acolo pana la cancer ar mai fi doar un pas.

Modul de consumare al spanacului variaza foarte mult, in functie de fiecare persoana.
Consumat ca atare, in stare cruda, spanacul poate fi element de baza in salate gustoase, asezonate cu lamaie, pentru sporirea efectului antioxidant si regenerant.
Innabusit, el poate fi folosit in supe si ciorbe sau chiar in mancaruri scazute.

Atunci cand vrei sa cumperi spanac, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte:

Alege intotdeauna spanac proaspat Iti vei da seama ca este proaspat uitandu-te cu atentie la frunzele sale. Ele trebuie sa fie de un verde puternic, fara pete inchise la culoare sau zone umede si moi.

Mentine spanacul la temperaturi scazute
Spanacul este destul de sensibil la temperatura, astfel ca dupa ce l-ai procurat, este de preferat sa il tii in frigider, pe raftul de jos, pana il vei gati. De asemenea, nici cand il gatesti, nu il supune la temperaturi prea ridicate. Risti sa pierzi cea mai mare parte din nutrimentii sai.

Nutritia sanatoasa si spanacul

Articole recomandate

Dieta fulger inainte de a merge la plaja. Slabesti rapid 5 kilograme Dieta fulger inainte de a merge la plaja. Slabesti rapid 5 kilograme
Ai acumulat cateva kilograme si concediul se apropie? Nu trebuie sa intri in disperare. In doar 7 zile poti sa tii un regim care sa te ajute sa arati perfect la plaja. Dieta este una usoara si se bazeaza pe consumul a 1200 de calorii. In perioada in care tii cura de slabire, este foarte important
Avertismentul nutritionistului Mihaela Bilic: "Ciresele ingrasa teribil" Avertismentul nutritionistului Mihaela Bilic: "Ciresele ingrasa teribil"
Fructele sunt adesea recomandate in dietele de slabire. Nutritionistul Mihaela Bilic atrage insa atentia ca exista fructe cu un continut foarte mare de zahar, care pot ingrasa foarte mult.  Aceasta a explicat ca in fruntea topului fructelor care îngrașă se afla ciresele, alaturi
Tortul. Desertul ce nu trebuie sa lipseasca de la nicio petrecere Tortul. Desertul ce nu trebuie sa lipseasca de la nicio petrecere
Cu toții știm că în centrul oricărei petreceri reușite stă un tort de excepție. Este surpriza dulce și mult așteptată, care oferă „gust” oricărui eveniment. De multe ori, alegerea tortului poate reprezenta o sarcină
Nutritionist: "Vinetele absorb grasimea ca un burete". Cum trebuie sa le gatesti ca sa scapi de kilograme Nutritionist: "Vinetele absorb grasimea ca un burete". Cum trebuie sa le gatesti ca sa scapi de kilograme
Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de socializare ca vinetele pot ajuta la arderea grasimii. Aceste legume au propietati unice, ce pot absorbi grasimea ca un burete.  Vinetele nu trebuie insa supuse unui tratament termic deoarece pot elibera o substanta ce poate produce
Cum a slabit Silvia Ionita 10 kg in timp-record. Cum a reusit! Cum a slabit Silvia Ionita 10 kg in timp-record. Cum a reusit!
Prezentatoarea stirilor de la Kanal D a slabit spectaculos, in timp record. Cantarea 65 de kilograme si a ajuns acum la 55. Multe persoane au felicitat-o pentru noua silueta, insa au fost si voci care au spus ca acum este prea slaba si a cam exagerat cu dieta.  “Sunt oameni care-mi spun