Potrivit legendelor chinezesti, orezul negru era atat de rar, gustos si hranitor incat doar imparatii aveau voie sa-l manance.
Timpurile s-au schimbat si, desi orezul negru este in continuare relativ rar, cercetatorii incearca sa faca cunoscute maselor de oameni mixul de antioxidanti si aroma sa unica.
Daca nu ai auzit niciodata de orezul negru, cu atat mai putin sa fi vazut veodata o punga cu acest superaliment, sa stii ca el exista si daca iti place sa mananci sanatos, trebuie sa te bazezi pe el.
Ca si orezul brun, orezul negru este o cereala bogata in antioxidanti, care se regasesc in stratul exterior, ce se indeparteaza in timpul procesului de albire a orezului.
Insa numai orezul negru contine antioxidantii numiti antocianine, pigmenti rosii si cu tenta mov, care se gasesc de asemenea si in afine si struguri - despre care s-a dovedit ca scad riscul de boli cardiovasculare si cancer si imbunatatesc memoria.
1 lingura de tarate din orez negru sau 10 linguri de orez negru gatit contin aceasi cantitate de antocianine ca o lingura de afine proaspat culese, potrivit unui studiu preznetat de curand la American Chemical Society, Boston.
In plus, taratele de orez negru au un avantaj fata de afine, deoarece afinele contin si o cantitate mare de zahar.
Unii antioxidanti din orezul negru si brun sunt solubili in grasimi, in timp ce antocianinele sunt solubile in apa, astfel ca beneficiile acestei cereale ajung in multe parti ale organismului.
Deoarece proprietatile benefice ale orezului negru provin din tarate, e important ca la magazin sa alegi doar orez negru integral.
In afara mancarii de orez, mai poti si sa faci o pudra din tarate (macinate in rasnita de cafea). Aceasta pudra este excelenta presarata pe preparatele din peste sau in clatite. Daca adaugi destula, ea va da mancarurilor o tenta mov. De atlfel, aceasta pudra poate fi folosita foarte bine si la colorarea sucurilor.
Adauga deci orezul negru pe lista alimentelor de consumat saptamanal, dar fa-le loc si afinelor, maceselor si strugurilor. Afinele contin, in plus fata de orezul negru, si vitamina C.