Skip to article

Orezul negru - un nou superaliment

Orezul negru - un nou superaliment
Potrivit legendelor chinezesti, orezul negru era atat de rar, gustos si hranitor incat doar imparatii aveau voie sa-l manance.

Timpurile s-au schimbat si, desi orezul negru este in continuare relativ rar, cercetatorii incearca sa faca cunoscute maselor de oameni mixul de antioxidanti si aroma sa unica.

Daca nu ai auzit niciodata de orezul negru, cu atat mai putin sa fi vazut veodata o punga cu acest superaliment, sa stii ca el exista si daca iti place sa mananci sanatos, trebuie sa te bazezi pe el.

Ca si orezul brun, orezul negru este o cereala bogata in antioxidanti, care se regasesc in stratul exterior, ce se indeparteaza in timpul procesului de albire a orezului.

Insa numai orezul negru contine antioxidantii numiti antocianine, pigmenti rosii si cu tenta mov, care se gasesc de asemenea si in afine si struguri - despre care s-a dovedit ca scad riscul de boli cardiovasculare si cancer si imbunatatesc memoria.

1 lingura de tarate din orez negru sau 10 linguri de orez negru gatit contin aceasi cantitate de antocianine ca o lingura de afine proaspat culese, potrivit unui studiu preznetat de curand la American Chemical Society, Boston.

In plus, taratele de orez negru au un avantaj fata de afine, deoarece afinele contin si o cantitate mare de zahar.

Unii antioxidanti din orezul negru si brun sunt solubili in grasimi, in timp ce antocianinele sunt solubile in apa, astfel ca beneficiile acestei cereale ajung in multe parti ale organismului.

Deoarece proprietatile benefice ale orezului negru provin din tarate, e important ca la magazin sa alegi doar orez negru integral.

In afara mancarii de orez, mai poti si sa faci o pudra din tarate (macinate in rasnita de cafea). Aceasta pudra este excelenta presarata pe preparatele din peste sau in clatite. Daca adaugi destula, ea va da mancarurilor o tenta mov. De atlfel, aceasta pudra poate fi folosita foarte bine si la colorarea sucurilor.

Adauga deci orezul negru pe lista alimentelor de consumat saptamanal, dar fa-le loc si afinelor, maceselor si strugurilor. Afinele contin, in plus fata de orezul negru, si vitamina C.

Articole recomandate

Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci
Nutritionistul Mihaela Bilic atrage atentia asupra unor anumite alimente de post. Unele pot fi foarte periculoase pentru sanatate, asadar este important sa fim foarte atenti atunci cand incepem sa tinem post.  ”A început Postul Crăciunului, haideți să vedem care sunt
Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate
Foarte multi romani fac o greseala majora, fara sa isi dea seama. Reincalzesc diverse mancaruri fara sa stie ca multe dintre alimente pot deveni toxice in timpul acestui proces.  Astfel, de acum inainte ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a reincalzi anumite preparate la cuptorul
Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic
Foarte multe persoane nu pot renunta la paine si de multe ori consuma acest aliment in exces. Cum pe piata exista numeroase produse de panificatie, multi se intreaba care paine este mai sanatoasa sau care ingrasa mai putin.  Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat recent, intr-o postare pe
Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore
Ohvaz este un producator local de ovaz cu lapte de migdale, budinca de chia, limonada artizanala si alte cateva bunatati. Totul fara zahar, fara conservanti, fara chimicale de nici un fel. Toate produsele Ohvaz pot fi comandate online prin site-ul lor, iar cea mai recenta statistica arata un
Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma
Nutritionistul Mihaela Bilic a oferit cateva lamuriri asupra produselor expirate si a explicat ca unele alimente pot fi consumate totusi chiar daca a trecut termenul lor de valabilitate. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, specialistul in nutritie a exemplificat si a aratat ca putem avea