Painea de secara in dieta

Painea de secara in dieta
  calendar_month        
Stim ca o dieta hipocalorica interzice cu desavarsire consumul de paine.

Insa nu orice fel de paine, ci doar painea alba, hiper calorica. Painea intermediara este acceptata in cantitati mici, pe cand cea de secara este chiar recomandata.

Secara reprezinta o bogata sursa de magneziu, mineralul care sintetizeaza peste 300 de enzime din organism, multe responsabile de buna utilizare a glucozei si de secretia de insulina necesara unei bune digestii.

Consumul de paine de secara aduce insa un beneficiu important intestinelor, prin aportul ridicat de gluten, mai putin elastic decat cel din grau, din painea alba.

Astfel, gazele nu mai sunt retinute in aluat iar acesta nu mai devine lipicios, ci moale si pufos.

Ajuta painea de secara dieta?
Stim ca pancreasul si secretia de insulina determinata de acesta joaca un rol esential in mentinerea unei greutati corporale in limitele normale. Cercetarile medicale au dezvaluit faptul ca faina de secara determina o secretie scazuta de insulina si astfel previne aparitia insulino-dependentei si a diabetului de tip II.

O dieta eficienta este aceea in care intestinele sunt relaxate si nesupuse unui stres de digestie. De foarte multe ori se intampla ca persoanele care tin dieta cu paine neagra sa sufere de constipatie.

Acest incovenient este eliminat daca se consuma paine de secara, caci fibrele aflate in aceasta reduc timpul de tranzit intestinal si imbunatatesc functionarea organismului.

Cate calorii contine painea de secara?
O felie medie de paine se secara, de aproximativ 10 grame, contine:
- 30 calorii
-1 g proteine
-5,5 g carbohidrati (dintre care zahar numai 0,2g)
-lipide 0,1 g
-fibre alimentare 1,5 g
-sodiu mai putin de 0,1g

Desi painea alba este mai aspectuoasa si de multe ori mai gustoasa, painea de secara este mult mai nutritiva. Astfel o paine mai inchisa la culoare se dovedeste a fi mai hranitoare decat una mai alba, deoarece prin operatia de macinare si cernere a graului, cea mai mare parte a vitaminelor si proteinelor este eliminata.

Recomandari