Skip to article

Pauza de carne - putine proteine, ten luminos

Pauza de carne - putine proteine, ten luminos
Va prezint mai jos cateva retete simple si eficiente, ce respecta un bun echilibru intre aportul de proteine simple, vegetale si carbohidratii de buna calitate. Proteinele va vor asigura o buna satietate, iar carbohidratii o buna stare energetica- in plus nu uitati ca sunt principala sursa de antioxidanti!

Aceste combinatii alimentare pot fi considerate de post, dar pot primi si adaosuri de ou, iaurt, produse marine si atunci varietatea este asigurata, si de aici si confortul psihic.

Un ingredient eliminat din start este painea, iar anumiti maxicarbohidrati sunt limitati cantitativ. Scopul este o anumita relaxare pancreatica si mai putina procesare de grasimi. Constatati efectele lor, si scrieti-mi, peste o saptamana, daca v-a fost greu sau foame.

INCEPETI ZIUA CU O MASA DE FRUCTE
pe stomacul gol, conditia este sa fie fructe de acelasi fel, doua mere, fructe de padure, banane, portocale, kiwi, etc...
pentru a nu amesteca tipuri diferite care sa porneasca un razboi enzimatic, sa va baloneze, sau chiar sa va ingrase.

SUPE-CIORBE
SUPE CREMA DE: zarzavat, telina, ciuperci, conopida, broccoli...
Oricare dintre legumele cu continut redus de amidon (dovlecel, morcov, patrunjel, pastarnac, ceapa);
O cantitate mai mare de telina, ciuperci sau conopida, fierte si pasate, ulei de masline si multa verdeata tocata poate da denumirea supei.

SUPA DE ROSII SI ZARZAVAT: toate legumele si suc de rosii, ideal facut in casa, deoarece nu contine amidon .

SUPA/CIORBA din legume si varza, dulce sau acra.


MANCARURI
GHIVECI DE LEGUME : cca 180 cal/portie
ardei gras rosu sau galben, sparanghel, dovlecel, ceapa rosie, ulei de masline, sare, piper;
clasic din telina, conopida, varza, morcov, vanata, ardei gras, dovlecel, ceapa, verdeata, condimente.

VINETE si ARDEI la cuptor:
cca 193 cal/portie
1 buc vanata, curatata de coaja si taiata felii
2 ardei grasi rosii taiati felii groase
1 ardei verde taiat felii groase
1 ceapa taiata felii
ulei masline cca 50g
busuioc (optional ).

SOTE de ROSII si CEAPA: cca 30 cal/portie
1/2 cana ardei gras verde tocat
1/2 cana telina taiata felii subtiri
1 buc ceapa tocata
1 catel de usturoi tocat
3 cani rosii cubulete
1 lingura otet din vin rosu.
Se calesc ingredientele 5 min in ulei, se adauga rosiile, otetul si piperul, se mai fierb cca 15 min.

SALATA de CUSCUS/OREZ BRUN cu ROSII si CEAPA: cca 43 cal/portie
3/4 cana cuscus fiert
1 rosie tocata
1/3 cana naut din conserva, scurs si uscat
2 buc ceapa de arpagic, tocata
1 lingurita ulei masline
1 lingura zeama de lamaie.
Se serveste pe frunze de salata verde.

OREZ BRUN cu LEGUME ,cu sos de rosii sau ciuperci, spanac,etc.

Praz cu masline, cu telina, mancare de varza, spanac, urzici, stevie, orice va place cu adevarat.


SALATE DE CRUDITATI:

A ) salata verde o capatana si :
* 1 leg ceapa verde ; 2 rosii ; 100g castravete; A gulie rasa; 50 g felii de masline;1 legatura
patrunjel verde, ulei de masline, zeama de lamaie.
* 150 g sfecla rosie fiarta; 2-3 cepe verzi; 1 leg marar; ulei de masline; zeama de lamaie.
* 1 leg ceapa verde; 100 g felii de masline; 100g castravete ; 1 leg ridichii de luna, felii ;
1 leg patrunjel verde ; ulei de masline; zeama de lamaie.

B ) rosii, castraveti, ardei, ridichi si branza de soia tofu

C ) telina 2-300g rasa si :
* mar; morcov, castravete ras, mirodenii.
* 1 cutie de ciuperci ( sau proaspete si calite in ulei ); 1 leg de marar vede; 3 catei de usturoi; 50g felii de masline; 1 morcov; ulei de masline, mustar ( de Dijon ), zeama de lamaie.
* 100 g sfecla rosie; 50g castravete ras; 1 ceapa rosie, feliata; 1-2 catei de usturoi; 1 leg verdeata ; ulei de masline, mustar

D ) ridiche neagra 200 g si :
* 100g sfecla rosie - cruda , 100g telina ; 100g gutuie; 1 lingura hrean ras, toate date pe razatoare fina; ulei masline, mustar, piper, busuioc, sare, zeama de lamaie.

E ) varza alba cruda si adaus de verdeata, usturoi, telina, morcov, mar, masline, ardei, ciuperci, varza rosie, nuci si stafide, toate sau partial, ce aveti, este la fel de buna.

F ) salate asortate
* 1 ardei gras rosu si 1 verde, 2 rosii, 2 morcovi, 100 g fasole verde, 50 g mazare, 1 leg ceapa verde, 100 g ciuperci, 1 castravete verde ( cca 80 g sau dupa gust ), marar verde, tarhon, sare, piper, ulei de masline, mustar (inlocuieste maioneza ), zeama de lamaie.
* 100 g telina, 100g morcovi, 150g fasole verde, 50 g mazare, 50 g porumb boabe, usturoi, patrunjel verde, sare, piper, mustar, ulei de masline, zeama de lamaie.


OBSERVATII :
AVOCADO contine o proteina de buna calitate, un antioxidant mai puternic ca un fruct de kiwi ; radeti o jumatate de fruct in salatele dvs, si veti fi mai fericite.

PAINEA este absenta sau redusa la 1-2 felii/zi daca nu se poate altfel, insa paine din multicereale, secara, graham.

SALATELE pot avea intre 80 - 150 cal / portie, in functie de cantitatea de ulei, de marimea portiei si fireste in functie de legumele incluse ; ajutati-va de tabelele calorice, pentru un mai bun control al greutatii.
Se pot lua si la serviciu, daca sunt transportate in vase bine etansate si le preparati pe loc. Se mai pierd o serie de nutrienti, dar va raman oricum mai multi decat intr-un pateu sau o pizza !

Citeste despre

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!