A inceput Postul Craciunului, iar pentru cei care respecta traditiile aceasta perioada inseamna renuntarea la carne, oua si lactate.
Partea mai putin buna este ca, atunci cand ne decidem sa tinem post, facem greseala sa ne privam organismul de anumiti nutrienti esentiali. Insa, cu o alimentatie corecta putem sa-i oferim organismului toate elementele nutritive de care are nevoie, chiar si in Postul Craciunului.
Iata cateva alternative bogate in calciu, pe care le putem substitui pentru lactate, in timpul postului si nu numai:
1. Fasole
Aici intra majoritatea legumelor cu boabe sau pastai, precum mazarea, lintea, pastaile de fasole, boabele de soia. Contin cantitati insemnate de calciu, dar sunt bogate mai ales in fier, un alt element important care este redus in timpul postului, prin eliminarea preparatelor din carne. Asemenea legume pot constitui o diversificatie intre vesnicele garnituri de cartofi sau orez si se pot gati fara ulei, prin fierbere sau la aburi.
Ce se intampla cand renunti sa mai consumi lactate. 5 reactii surprinzatoare ale organismului
2. Nuci si seminte
Migdalele, alunele, arahidele, fisticul, susanul, semintele de floarea soarelui sunt bogate in calciu, dar si in vitamine din complexul B, acizi grasi esentiali si minerale precum fosfor sau zinc. Ele ar trebui introduse in alimentatia zilnica, nu doar ca alternativa in timpul postului, cel mai bine sub forma cruda, neprajite si nesarate, pisate si adaugate in salate, cereale, sau chiar prajituri de post.
Legume cu frunze verzi
Stim deja ca sunt bune la toate, dar spanacul, salata verde, broccoli-ul, varza de Bruxelles si alte "frunze" interesante, precum rucola sau frunzele de papadie, constituie surse excelente de calciu si vitamina C si reprezinta ingredientele de baza in mult asteptatele salate de primavara.
Insa, tineti cont de faptul ca spanacul nu este recomandat in cantitati foarte mari. Din cauza continutului de acid oxalic, organismul uman nu poate sa asimileze decat 5% din doza de calciu oferita de spanac, fata de, spre exemplu, 50% din cea oferita de broccoli. Acidul oxalic, care este toxic in doze mari, se ataseaza moleculelor de calciu, scazand astfel rata lui de absorbtie si formand oxalat de calciu, principalul component al pietrelor la rinichi.
3. Alge marine
Desi pot parea o alegere neobisnuita, in bucataria asiatica, spre exemplu, sunt foarte des intalnite in supe, salate si sushi. Acestea contin, in mod surprinzator, de 8 ori mai mult calciu decat carnea de vita sau laptele. Sunt bogate in fier si magneziu, au un numar foarte redus de calorii si constituie o alternativa interesanta fata de verdeturile autohtone obisnuite.
5 vitamine si suplimente de care au nevoie femeile. Afla care sunt acestea si cat de importante sunt pentru sanatatea ta!
4. Melasa
Este vorba de melasa rezultata in urma celei de-a treia faze de fierbere a siropului obtinut din trestia de zahar. Acest tip de melasa contine foarte putina zaharoza, intrucat majoritatea se cristalizeaza in urma fierberilor repetate; in plus, o singura lingura de melasa contine pana la 20% din doza zilnica recomandata de calciu, magneziu, fier, mangan si vitamina B6. Se poate folosi in prajituri sau administrata ca supliment alimentar.
5. Suplimente de calciu
Desigur, exista si varianta cu mai putine batai de cap si anume suplimentele de calciu, care se gasesc la farmacii sub forme care de care mai diverse: capsule, pastile efervescente, prafuri dizolvabile s.a. Astfel de suplimente sunt versatile si foarte ieftine, insa se recomanda sa fie administrate in cure, pe perioade limitate, nu continuu.
Cat de important este calciul pentru sanatatea copiilor. Ai grija de micutul tau!
De asemenea, iarna, sau in perioadele in care petreci foarte putin timp in lumina soarelui, este nevoie sa suplimentezi si cantitatea de vitamina D, ori prin alimentatie, ori prin suplimente, intrucat vitamina D indeplineste un rol important in asimilarea calciului.
Calciul este un mineral esential pentru organism, el conditionand numeroase procese celurare si contribuind la mineralizarea oaselor si a dintilor. Deficitul de calciul in alimentatie poate duce in timp la osteoporoza, hipertensiune arteriala si aritmie, asa ca trebuie sa ne asiguram ca il asimilam in cantitati suficiente.