Skip to article

Sarbatoarea Pastelui in stil vintage

Am stat de vorba cu Violeta Dinca de la Violeta`s Vintage Kitchen despre traditie, mancare de suflet si sarbatoarea Pastelui. Violeta ne-a raspuns cu drag la intrebari si ne-a lamurit in privinta unor dileme culinare. Iata ce am aflat!

In principiu, in familiile din Romania, femeia este cea care "pune mancarea pe masa". Ce ar trebui sa stim noi pentru a iesi din rutina gatitului de zi cu zi?

Ar trebui sa redescoperim gatitul altfel decit ca pe o rutina. Ca pe una din bucuriile simple, atit de usor de obtinut si atit de neglijate, in acelasi timp. A pune masa pentru cei dragi e un act de afectiune, de daruire, este mult mai mult decit o necesitate zilnica, mult mai mult decit o rutina.

Cum ne putem asigura o nutritie sanatoasa prin intermediul mancarurilor traditionale?

Avind drept scop o nutritie sanatoasa, retetele traditionale, in special cele traditionale romanesti, pot fi reevaluate, procedurile traditionale de gatit pot fi inlocuite cu altele, mai sanatoase (calirea sau prajireaa€"cu coacerea sau fierberea), rintasurile si sosurile grele pot fi inlocuite cu sosuri usoare, de iaurt sau de legume, untura si uleiul de floarea soarelui pot fi inlocuite cu grasimi mai putin nocive, ca untul sau uleiurile netoxice, de masline, de simburi de struguri, de orez, de arahide, etc.
Sarbatoarea Pastelui in stil vintage


Ca si profesionist cum vedeti produsele ecologice? Merita costul suplimentar fata de cele obisnuite? Care este efectul acestui tip de produse asupra organismului pe termen lung?

Produsele ecologice isi merita cu prisosinta costul suplimentar. Diferenta dintre carnea de pasare de curte si cea a puilor din supermarketuri, dintre un ou ecologic si unul decolorat, fara gust si saracit de substantele nutritive, dintre o leguma ecologica si una fara gust si miros, sint evidente. La fel si beneficiile hranei ecologice. Problema este ca nu ne mai este, nici pe departe, atit de usor sa gasim produse sanatoase, ca pe vremuri. Oferta de produse ecologice, pe piata din Romania, este complet nesatisfacatoare. Majoritatea produselor ecologice vin din import, de aici preturile mari, iar gama de produse este foarte restrinsa. Se simte, cu siguranta, lipsa de incurajare si de sustinere a productiei ecologice locale.

Care sunt produsele preferate pe care le folositi atunci cand gatiti? Ce alimente cosumati cu cea mai mare placere?

Gatesc din ingrediente cit mai proaspete, intotdeauna de sezon, evit produsele congelate si nu folosesc niciodata produse conservate. Personal prefer carnea de vinat, carnea rosie, pestele, salatele si plantele aromatice proaspete.

Cum ati motiva persoanele care urmeaza o dieta sa se rasfete cu Violeta's Vintage Kitchen?

Gatim sanatos, cit mai simplu si natural posibil, din ingrediente proaspete, de cea mai buna calitate, cu grasimi putine, avem permanent in meniul zilnic atit feluri cu carne, cit si feluri de mincare cu un continut redus de calorii si feluri de mincare vegetariene.

Atunci cand gatiti tineti cont si de valorile nutritionale ale produselor puse spre vanzare, sau gustul obtinut este cel mai important factor pentru comercializare?

Calitatea principala a produselor gatite la Violeta`s Vintage Kitchen este modul onest, natural si sanatos in care ingredientele sint alese, gatite, in care felurile de mincare sint concepute si comercializate. Folosim ciocolata cu continut minim de cacao de 70%, respectiv cu un continut redus de zahar si grasimi, zahar brun, orez si paste integrale, faina integrala, cereale integrale, uleiuri netoxice, carne proaspata, brinzeturi de cea mai buna calitate, etc.
Sarbatoarea Pastelui in stil vintage


Din perspectiva culinara, caror categorii de persoane se adreseaza VVK?

Pentru ca Sarbatoarea Pastelui se apropie vertiginos, ce alternative oferiti pentru aceasta masa festiva din punct de vedere culinar. Ce ar trebui consumat pentru a se pastra traditia (carne de miel, oua etc), dar in acelasi timp mancarea aleasa sa nu aiba un impact nefavorabil asupra digestiei si siluetei?

In principiu, exista putine ingrediente nocive prin excelenta. Ceea ce le face nocive este, in principal, excesul. De Paste, pregatim pentru clientii nostri piine de casa, drob, friptura de miel, cozonaci cu nuca, cacao, stafide, mac, migdale sau fructe confiate, pasca cu brinza dulce si stafide sau cu brinza dulce, stafide si ciocolata, etc.

Puteti impartasi cititoarelor ele.ro - Dieta o reteta speciala pentru masa de Paste?

Le sugerez cititoarelor ele.ro - Dieta o reteta de friptura de miel simplu de preparat, cu o garnitura inedita, aromata, usoara si hranitoare, in locul obisnuitului piure de cartofi sau al cartofilor prajiti:

Friptura de miel cu vinete, rosii, rozmarin si lamiie:

Se spala si se usuca 1 pulpa de miel, se presara cu sare, rozmarin, piper si ienibahar proaspat risnit, se acopera cu 1 cana de vin rosu si se lasa la frigider minim 1 ora. Se decojesc vargat 2 vinete, se taie rondele, se freaca bine cu sare, iar dupa o jumatate de ora se scurg bine de zeama, se aseaza pe fundul unei tavi rezistente la copt, unsa in prealabil cu ulei de masline, se presara cu oregano si piper.

Deasupra se aseaza un pat de 6-8 rosii taiate rondele, citeva ramuri de rozmarin, 3-4 fire de usturoi verde taiate, o data, in lungime, si felii de lamaie. Peste toate acestea se aseaza pulpa de miel, impanata cu catei intregi de usturoi, se stropeste cu sosul in care aceasta a stat la frigider si se introduce in cuptorul incins, in prealabil, la 200gr, pina se rumeneste frumos. In acest moment tava se scoate, se inveleste bine in folie de aluminiu si se reintroduce in cuptor pentru circa 1 ora.

Articole recomandate

Oana Radu a slabit 90 de kilograma in mai multe etape. Ce dieta a tinut Oana Radu a slabit 90 de kilograma in mai multe etape. Ce dieta a tinut
Oana Radu ajunsese sa cantareasca peste 100 de kilograme. Cu multa vointa si cu ajutorul unei diete, artista a reusit sa slabeasca 90 de kilograme.  "Pot să va spun că eu am slăbit de două ori drastic în viață asta și treaba asta cu greutatea a
6 greseli de evitat la culcare ca sa nu te ingrasi 6 greseli de evitat la culcare ca sa nu te ingrasi
Somnul are o influenta foarte mare asupra greutatii corporale. Iata ce greseli ar trebui sa eviti la culcare, astfel incat sa nu te ingrasi. 1. Mananci tarziu Masa tarzie in noapte creste nivelul de insulina si obliga organismul sa produca mai putina melatonina. Putina melatonina in organism
Cum alegi un nutritionist bun? Cum alegi un nutritionist bun?
Sarbatorile au trecut, dar pentru multe persoane lupta cu kilogramele in plus abia acum incepe. Fie  ca ne dorim sa ne schimbam stilul de viata, fie ca vrem sa ne pregatim corpul pentru vara, sau sa scapam de cateva kilograme in plus, un lucru este cert, avem nevoie de sfaturile unui
Ce dieta ti se potriveste in functie de varsta? Ce dieta ti se potriveste in functie de varsta?
Una dintre marile greseli pe care le fac cele mai multe persoane atunci cand vor sa tina dieta este sa caute cura de slabire perfecta. Specialistii in nutritie spun insa ca organismele sunt diferite si ca cea mai buna dieta este in functie de varsta.  Potrivit acestora, in functie de varsta pe
Cum sa renunti la dulciuri in 5 zile Cum sa renunti la dulciuri in 5 zile
Stim cu totii ca zaharul – pe cat e de gustos – pe atat este de periculos pentru sanatate. Zaharul creeaza dependenta, duce la oboseala, schimbari dese de dispozitie. Atunci cand ai mancat ceva  dulce esti vesel si fericit, insa imediat ce ii trece efectul, starea de spirit ti se