Skip to article

Slow food: mancare sanatoasa, dupa retete traditionale

Slow food: mancare sanatoasa, dupa retete traditionale
Slow food este o miscare ce a debutat in anul 1989, cu scopul de a promova consumul de alimente sanatoase , preparate dupa retete traditionale.

Ideea a a infiinta o miscare impotriva mancatului nesanatos i-a venit unui fost jurnalist, Carlo Petrini, dupa ce a aflat ca in Roma s-a deschis un restaurant McDonald`s.


Prin principiile sale, slow food este alternativa sanatoasa a produselor de tip fast food, atat de blamate de medici si nutritionisti.

Mancarea preparata dupa principiile slow food este realizata din produse naturale, poate chiar din gradina proprie, pe care le gatesti in mod traditional, dupa retete "furate" de la mama sau de la bunica.

Slow food - gatit incet, dar sanatos

In timp ce mancarea de la fast food contine substante care ii confera gust si necesita un timp scurt de preparare, mancarea slow food se pregateste ca la mama acasa. Printre metodele folosite in obtinerea alimentelor slow food se numara afumarea carnii, coacerea si inabusirea, insa fara folosirea conservantilor sau a colorantilor artificiali.

Produsele de baza in alimentatia slow food sunt legumele, lactatele, zarzavaturile, ouale, pestele si painea de casa. De 2-3 ori pe saptamana, cei care urmeaza o dieta slow food consuma si carne slaba de pui.

Branzeturile slow food

Branzeturile naturale, provenite direct de la producatorii locali, sunt recomandate daca vrei sa ai un stil alimentar de tip slow food. Deoarece provin de la animale hranite sanatos, aceste produse lactate au un gust mai bun, nu sunt prelucrate si nu contin conservanti.

Carnea slow food

Cea mai buna carne pentru adeptii slow food este cea care provine de la animalele crescute la tara, nestresate. Pentru conservare, carnea este afumata dupa metode traditionale.

Painea slow food

Painea slow food nu ar trebui sa contina aditivi alimentari. Cea de casa, abia scoasa din cuptor, este ideala in dieta slow food, chiar daca necesita un timp mai indelungat de preparare.

Legumele slow food

In dieta slow food, legumele sunt prioritare. Tocanitele de legume, ciorbele si alte astfel de produse, gatite in casa, reprezinta principalele mancaruri slow food. Unul dintre principiile alimentatie slow food spune ca nu exista masa fara legume.

La fel ca legumele si fructele ocupa un loc important in dieta slow food. Merele culese din gradina sau cele cumparate de la producatorii locali sunt, in general, cele mai consumate fructe.

Dulciurile slow food

Deoarece traiesti in secolul vitezei, ai tendinta de a cumpara totul gata preparat. Nici in cazul dulciurilor lucrurile nu stau altfel. Prajiturile de la cofetarie si fursecurile ambalate cu data de expirare peste 6 luni, sunt cele care te salveaza de multe ori. Insa, daca vrei sa urmezi principiile dietei slow food, este indicat sa consumi clatite cu gem natural, briose facute in casa, prajituri dupa retetele mamei sau cozonaci deliciosi si bine crescuti din cuptorul propriu.

Slow food vs fast food

Alimentele slow food intarzie senzatia de satietate, spre deosebire de cele fast food care iti ofera o senzatie rapida de indestulare. Este indicat sa consumi preparatele slow food lent si sa le mesteci bine, pentru a ajuta digestia. Prin comparatie, produsele de la fast food se mananca pe fuga, iar mestecarea se face defectuos.

Dezavantajul alimentatiei slow food ar fi acela ca portiile de macare trebuie sa fie mici, altfel, fara un control asupra cantitatii, te poti ingrasa.

Autor: Laura Galan

Articole recomandate

Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci
Nutritionistul Mihaela Bilic atrage atentia asupra unor anumite alimente de post. Unele pot fi foarte periculoase pentru sanatate, asadar este important sa fim foarte atenti atunci cand incepem sa tinem post.  ”A început Postul Crăciunului, haideți să vedem care sunt
Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate
Foarte multi romani fac o greseala majora, fara sa isi dea seama. Reincalzesc diverse mancaruri fara sa stie ca multe dintre alimente pot deveni toxice in timpul acestui proces.  Astfel, de acum inainte ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a reincalzi anumite preparate la cuptorul
Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic
Foarte multe persoane nu pot renunta la paine si de multe ori consuma acest aliment in exces. Cum pe piata exista numeroase produse de panificatie, multi se intreaba care paine este mai sanatoasa sau care ingrasa mai putin.  Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat recent, intr-o postare pe
Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore
Ohvaz este un producator local de ovaz cu lapte de migdale, budinca de chia, limonada artizanala si alte cateva bunatati. Totul fara zahar, fara conservanti, fara chimicale de nici un fel. Toate produsele Ohvaz pot fi comandate online prin site-ul lor, iar cea mai recenta statistica arata un
Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma
Nutritionistul Mihaela Bilic a oferit cateva lamuriri asupra produselor expirate si a explicat ca unele alimente pot fi consumate totusi chiar daca a trecut termenul lor de valabilitate. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, specialistul in nutritie a exemplificat si a aratat ca putem avea