Suntem mereu bombardati cu vesti despre ce ne face bine si ce nu, despre ce ar trebui sa mancam si de la ce alimente ar trebui sa ne abtinem. Iata adevarul despre cele mai cunoscute mituri nutritionale !
Renunta la micul dejun daca vrei sa slabesti
In ciuda acestei credinte, renuntarea la micul dejun (sau la oricare alta masa) nu te ajuta sa slabesti. Cercetarile arata ca oamenii care iau micul dejun sunt mai slabi si isi controleaz amai bine poftele alimentare.
Toate grasimile sunt rele
Desi este important sa consumi grasimi cu moderatie si sa limitezi cantitatea de grasimi saturate din dieta, unele dintre ele sunt importante pentru organism. Grasimile mononesaturate si polinesaturate, numite si "grasimi bune", ar trebui sa fiemincluse in dieta noastra zilnica. Acesti compusi se gasesc in alune, seminte, avocado, uleiul de masline si de rapita, pestii grasi (somon, ton, macrou) si in margarinele polinesaturate.
Vegetalele proaspete sunt mai bune decat cele congelate
Cercetarile arata ca vegetalele inghetate au un continut nutritional similar cu cel al celor proaspete. Depozitarea si transportul fructelor si legumelor proaspete le reduce semnificativ din calitatea nutritionala, pe cand congelarea le ingheata pur si simplu nutrimentele.
Nu trebuie sa mananci carbohidrati dupa 5 dupa-amiaza
Multe studii au incercat sa dovedeasca aceasta teorie, insa nu au reusit. In schimb, se pare ca nu eliminarea unui nutriment din dieta, ci reducerea marimii portiilor este cu adevarat eficienta.
Mancarea gatita la cuptor este mai putin grasa decat cea prajita
Multe produse facute la cuptor contin grasimi din plin, avand acelasi numar de calorii si kilojouli ca si cele prajite. Citeste cu atentie informatiile nutritionale de pe ambalaje!