Un peste prolific
Sardina traieste aproape de coastele Marii Britanii pana in Mauritania, in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Ea apartine familiei clupeidelor, ca si sprotul sau heringul, si este impartita in mai multe specii.
Ea este un peste cu temperament gregar: traieste in grupuri compacte, deplasandu-se intre fundul si suprafata apei. Deplasarile sale sunt sezoniere si determinate de alimentatia sa, de momentele de reproducere si de conditiile termice. Toamna, sardinele migreaza in larg si se apropie de coaste primavara.
Sardinele se hranesc cu plancton, oua si larve de crustacee.
Sardina proaspata
Sardina proaspata este mai ales un peste de primavara si vara. Ea este destul de fragila si trebuie sa fie manipulata cu precautie. Pielea ei are tendita sa se crape si burta i se deschide prin simpla presiune pentru a iesi maruntaiele.
Intotdeauna cumpara sardine ferme si lucitoare, fara pete, cu abdomenul intact si fara pete de sange la nivelul capului.
Sardina la conserva

Sardina la conserva a fost inventata in 1820 de catre Joseph Colin, la Nantes. El este cel care a avut ideea sa inchida acest pestisor in cutii de fier si sa le sterilizeze apoi, constituind un produs de lux in secolul al XIX-lea.
Sardinele la cutie sunt impartite in trei categorii si multiple varietati: sardine cu ulei, cu sos de rosii, cu condimente si cu alte sosuri. Dintre acestea, sardinele cu ulei de masline pot fi stocate timp de mai multi ani in camara, ele imbunatatindu-se cu varsta. Cutiile trebuie sa fie intoarse in mod regulat.
Nutritie
Sardina este un peste gras, ale carui lipide sunt constituite in mod egal din acizi grasi saturati, mono-nesaturati si poli-nesaturati (care contin omega-3 ). Proportiile de mono-nesaturati si poli-nesaturati sunt mult mai importante in sardinele cu ulei din cauza acestuia.
Si sardina proaspata este bogata in vitaminele grupei B, ea contine si calciu din oasele pestelui, si fier.
Proaspata sau la conserva, sardina este benefica pentru sanatate
Valori nutritionale:
Sardina proaspata: 163 calorii
Apa: 69 g. Proteine: 20,4 g. Glucide: 0 g. Lipide: 9 g. Colesterol: 100 mg. Potasiu: 360 mg. Magneziu: 28 mg. Fosfor: 270 mg. Calciu: 85 mg. Fier: 1,4 mg. Vitamina B2: 0,2 mg. Vitamina B6: 0,6 mg. Vitamina B12: 6 µg. Niacina: 8,2 mg. Folati: 4 µg.
Sardina in ulei: 215 calorii
Proteine: 23 g. Lipide: 13,7 g. Colesterol: 72 mg. Calciu: 400 mg. Fier: 2,5 mg.
Sardina in sos tomat
Proteine: 16,2 g. Lipide: 12,6 g. Colesterol: 85 mg. Calciu: 360 mg. Fier: 2,5 mg.