Fibrele favorizeaza slabirea si ajuta digestia, de aceea dieta trebuie sa le contina din plin. Iata care sunt alimentele care contin cele mai multe fibre, pentru a slabi rapid!
De ce fibrele te ajuta sa slabesti?
Fibrele nu sunt calorice, nu contin nici vitamine, nici minerale si nu sunt absorbite in organism. Atunci de ce sunt atat de laudate ? Deoarece prezenta lor in alimentatie este indispensabila pentru asigurarea unui tranzit intestinal corect, pentru mentinerea siluetei si mai ales pentru sanatate. Fibrele sunt diferite, existand: celuloza, principala fibra din cereale, si pectina, fibra din fructe si legume.
Cerealele - o mina de fibre
Fibrele fac parte din compozitia tuturor vegetalelor. Le gasim in legume, fructe, fainoase si paine. In schimb, nu le gasim in carne, peste sau lactate. Alimentele de origine cerealiera contin cantitati mari de celuloza, utila pentru reglarea tranzitului. Ele sunt utile mai ales in caz de constipatii. Atentie: o cantitate prea mare de celuloza dintr-o data irita intestinele, putand provoca dureri. De aceea se recomanda consumul cu moderatie.
Fructe uscate - stimuleaza tranzitul cu blandete
Fibrele din fructele uscate si oleaginoase au avantajele lor. Ele sunt in general suportate bine de intestine, stimuland tranzitul cu blandete. Prune, smochine, curmale, stafide sunt bogate in fibre (10-15 g/ 100 g), continand in plus magneziu si vitaminele din familia B. La fel de benefice sunt si fructele oleaginoase (migdale, nuci, alune), care in plus contin si acizi grasi interesanti (omega-3 si omega-6).
Bazeaza-te pe fructe si legume
Spre deosebire de cereale, fructe uscate si fructe oleaginoase, fructele si legumele proaspete sunt pline de apa. De aceea, ele sunt mai putin bogate in fibre: 2-6 g/ 100 g. Cu toate acestea, ele constituie cea mai buna sursa de fibre , iar asta din 3 motive:
fibrele lor sunt mai bine suportate de intestinele fragile
sunt cele mai eficiente contra colesterolului, diabetului sau cresteriiin greutate
se consuma usor si in cantitati mari
Legumele uscate contin fibre?
Familia legumelor uscate contine mazarea, fasolea, lintea. Ele sunt surse interesante de fibre, continand intre 5-10 g/ 100 g, constituite atat din celuloza, cat si din fibre solubile. Atentie: digestia lor provoaca adesea flatulente. Pentru a le evita, inmoaie-le cateva ore in apa inainte de a le gati sau cumpara-le conservate (apertizarea inmoaie fibrele).
Ce cantitate de fibre sa mananci?
Ar fi bine sa mananci in fiecare zi alimente bogate in fibre, variind mereu sursele si privilegiind fructele si legumele. Consuma:
in fiecare zi 4-6 fructe si legume (400-800 g in total)
legume uscate de 1-2 ori pe saptamana
1 data pe zi paine de secara (sau paine sau cereale integrale)/ paste integrale/ orez integral
fructe uscate, nuci, alune