Dar nu este si cazul dietei mediteraneene.
Poate ca exact acesta este motivul pentru care e celebra in toata lumea.
Dieta a pornit de la constatarea faptului ca populatiile din tarile mediteraneene au o speranta de viata mai mare, si o rata mai mica de aparitie a afectiunilor cardiovasculare sau digestive.
Principiile de baza
Dieta nu interzice nici un produs, cum fac majoritatea dietelor, ci incurajeaza consumul de alimente proaspete si sanatoase. Cu alte cuvinte, adoptarea traditiilor bucatariei mediteraneene.
Dieta presupune sa mananci mult peste, lactate, oua, legume si fructe crude. Si, cel mai important, uleiul de masline. Acesta din urma este unul dintre cele mai sanatoase alimente si este foarte bogat in nutrienti.
Uleiul de masline contine acizi grasi mono-nesaturati, vitaminele A, B1, B2, C, D, E si K, dar si fier, care este foarte important pentru femei, si mai ales pentru femeile gravide. Mai mult, uleiul de masline este benefic pentru cei care sufera de ulcer sau gastrita, previne formarea litiazei biliare si contine antioxidanti, cu rol in incetinirea procesului de imbatranire.

Cine spune ca grasimile nu fac casa buna cu dieta? Specifice dietei mediteraneene sunt si grasimile sanatoase provenite din nuci, fistic sau alune, alimente suficient de satioase cat sa nu-ti mai fie foame timp indelungat.
Dieta sanatatii
O alimentatie sanatoasa, precum cea promovata de dieta mediteraneeana, inseamna in primul rand sanatate. Nu trebuie sa faci schimbari majore in stilul tau de viata, ci numai sa adopti cateva din principiile de baza. Gateste intotdeauna cu ulei de masline si consuma multe fructe si legume proaspete, sau chiar si uscate sub forma de stafide sau smochine.