Cu un continut caloric de doar 85 kcal la 100 grame (mai mic decat orezul sau pastele, care au 87 si respectiv 114 calorii), cartofii au un continut ridicat si de apa (80% apa), fibre alimentare (2 grame la 100 grame cartofi), saruri minerale si vitamine (C, B1, B3, B6).
Gatiti fara materii grase si preparati simplu, cartofii sunt excelenti pentru mese echilibrate, in acompaniament cu legume verzi sau proteine.
O data gatita, coaja cartofului devine puternic calorica, capata un index glicemic ridicat (se transforma in zahar cand ajunge in sange), ceea ce provoaca senzatia de foame o data digerata.
Acesta este si motivul pentru care cartoful trebuie sa fie consumat cu alte legume, pentru a-i scadea puterea sau efectul glicemiant.
Fiind la fel de bogata in fibre cat o felie de paine, ea favorizeaza reglarea tranzitului intestinal.
In schimb, cartofii prajiti si chips-urile sunt adevarate bombe calorice!
Cartofii si dieta
Gateste-i intr-un pic de apa (astfel incat sa iasa pe jumatate cartofii din apa), fara sa-i fi lasat inainte la inmuiat (sa fi fost doar spalati de mudarie).
Poti sa refolosesti apa la supe sau sosuri, caci ea este plina de vitamine si minerale.
Gateste-i la cuptor cu tot cu pielita, pentru a le conserva toate vitaminele.
Cartofii fierti sau facuti in coaja sunt extrem de utili in dieta disociata.
