Skip to article

5 lucruri interesante pe care nu le stiai despre ceai

5 lucruri interesante pe care nu le stiai despre ceai Sursa video si foto: veggitorials@youtube.com, unsplash.com
Ceaiul este o bautura atat de apreciata incat este cea mai consumata din lume dupa apa. In multe tari este part dintr-un ritual zilnic sau un simbol al statusului social si al luxului. Lumea ceaiului este absolut fascinanta, asa ca pune jos ibricul si alatura-te noua in descoperirea unor lucruri interesante:

1. Infuzii, nu ceai

Ii spunem ceai, dar de fapt, bem o licoare care se numeste infuzie. Ceaiul este, de fapt, infuzia frunzelor plantei Camellia sinensis, cunoscuta sub numele de planta de ceai. Multe dintre infuziile pe care le gasesti in magazine sunt niste combinatii de plante care nu contin frunze de ceai.

In trecut, stramosii nostrii si-au dat seama ca anumite plante au diverse proprietati curative si au invatat sa le introduca in alimentatie, prin simplele infuzii, pentru a-si imbunatati starea de sanatate. Se stie ca teiul te ajuta sa dormi mai bine iar sunatoarea are efect in tratarea racelilor. Spre deosebire de ceaiurile originale, infuziile nu contin cofeina.

2. Exista 4 categorii principale de ceai

In functie de gradul de oxidare a frunzelor, se pregatesc patru feluri de ceai:
 - ceaiul negru (fermentat, foarte bogat in teina)
 - ceaiul verde (nefermentat, continut diminuat de teina)
 - ceaiul oolong (semifermentat, continut diminuat de teina)
 - ceaiul alb (nefermentat, cu cel mai scazut nivel de teina)

Dintre toate acestea, ceaiul alb este cel mai putin procesat, se produce in cantitati mici, motiv pentru care este si cel mai scump ceai. El are, in schimb, cea mai mare concentratie de cofeina si este considerat drept cel mai bun antioxidant natural, de patru ori mai puternic decat ceaiul verde.

Se spune ca fiecare dintre noi dezvoltam o relatie inexplicabila de devotament fata de un anumit tip de ceai. Gasesti pe livadacuceai.ro "> livadacuceai.ro cele mai interesante sortimente de ceai, daca vrei sa afli carui tip ii vei ramane fidela.

5 lucruri interesante pe care nu le stiai despre ceai

3. Poti sa iti decofeinizezi singura ceaiul

Exista momente cand vrei sa te bucuri de gustul unei cesti de ceai negru sau verde, dar fara cofeina. Ei bine, poti sa o decofeinizezi singura. Se spune ca poti face asta infuzand ceaiul pentru 30 de secunde, dupa care arunci licoarea rezultata si repeti procesul firesc de preparare a ceaiului.

Cercetatorii au analizat solutia aceasta si au ajuns la concluzia ca e nevoie de cel putin 10 minute de infuzie intr-o prima apa, daca vrei sa scapi de cel putin 90% din cofeina. Desi asta inseamna ca va dura mai mult sa iti prepari ceaiul, afla ca te poti folosi de un truc care te ajuta si sa faci economie: ceaiul poate fi fiert de mai multe ori.

4. Meditatia e floare la ureche cu ingredientul acesta

Teina (cunoscuta şi sub denumirea de cofeina din ceai) are un efect stimulator, ofera energie si concentrare, dar intr-o masura mai mica decat daca ai bea cafea. Motivul este ca ceaiul contine si un aminoacid foarte puternic numit L-theanina, care are un efect cel putin interesant asupra creierului.

Studiile arata ca L-theanina are efecte benefice asupra activitatii creierului. Induce instant stari meditative, ajutandu-te sa te relaxezi, fara sa iti provoace somn. Mai mult, acest aminoacid iti imbunatateste memoria, te face mai constient de tot ce te inconjoara si are capacitatea sa iti scada nivelul de anxietate si sa te ajute sa faci fata cu usurinta situatiilor stresante.

5 lucruri interesante pe care nu le stiai despre ceai

5. Ceaiul se si...mananca

Ai crede ca peste tot in lume ceaiul se bea. In Birmania (Burma, Myanmar) insa, acesta se consuma intr-un mod diferit. Traditia de aici au un soi de ceai murat care poarta numele de lephet. Ca sa il obtina, frunzele de ceai sunt fragezite, lasate sa se raceasca, rulate strans si apoi ingropate.

Lephet este considerat o delicatesa in Birmania si este servit cu precadere la evenimente sociale speciale. Se serveste pe un platou: ceaiul murat in centru si, de jur imprejur, alte garnituri precum creveti, seminte de susan, alune si mazare uscata. Iata cum poti face o varianta a acestui platou la tine acasa:

Articole recomandate

Andreea Marin, reteta de pizza care nu ingrasa. Se prepara super usor! Andreea Marin, reteta de pizza care nu ingrasa. Se prepara super usor!
Andreea Marin le-a pus gand rau kilogramelor pe care le-a acumulat in perioada sarbatorilor. De cateva zile, prezentatoarea TV isi incanta fanii de pe retelele de socializare cu retete dietetice, foarte gustoase, cu putine calorii.  In weekend, ea a prezentat o reteta de pizza, delicioasa,
Lidia Buble, dieta stricta de sarbatori Lidia Buble, dieta stricta de sarbatori
Lidia Buble face orice ca sa isi mentina silueta. De sarbatori, artista a facut mai mult foamea. Ea nu mananca carne, asa ca nu a putut sa se rasfete cu preparatele traditionale de Craciun.  ”Eu de Sărbători nu am mâncat aproape nimic, la modul că acasă la mine
Colagenul si cele 10 alimente minune pentru un organism sanatos Colagenul si cele 10 alimente minune pentru un organism sanatos
Păr mătăsos, unghii sănătoase, un ten catifelat și fără riduri sunt doar câteva dintre dezideratele femeilor, iar pentru a le obține nu trebuie să apelezi neapărat la suplimente alimentare, operații sau injecții, ci trebuie
Cum a reusit Minodora sa slabeasca 40 de kilograme Cum a reusit Minodora sa slabeasca 40 de kilograme
Cantareata Minodora este de nerecunoscut dupa ce a reusit sa slabeasca 40 de kilograme. Artista a dus o lupta grea ani la rand cu kilogramele in plus. In sfarsit, a reusit sa slabeasca cu ajutorul unei operatii de micsorare a stomacului, insa la scurt timp s-a ingrasat la loc.  Minodora a
Fructe si legume fara pesticide, adevarata alimentatie sanatoasa Fructe si legume fara pesticide, adevarata alimentatie sanatoasa
Sanatatea copiilor este pe primul loc pentru orice parinte, mai ales in aceasta perioada de pandemie. Stim ca pentru a-i proteja si a le intari imunitatea si organismul este bine sa le dam zilnic sa manance fructe si legume proaspete, crescute cat mai natural. Insa te-ai gandit cate dintre acestea