Skip to article

O cina vintage: 5 traditii culinare reinviate

Sursa foto: Pinterest.com
Cand spui vintage, te gandesti la stilul unei ere trecute. Varsta aduce profunzime si contur, istorie si experienta. Iar maestrii gastronomiei mondiale inspira adanc din izul de romantism si opulenta al retetelor predecesorilor in bucatarie.

Retetele de odinioara sunt recreate astazi cu cea mai mare pompa. Mancarurile de linte au hranit legiuni de daci cu mult inainte ca romanii sa isi mute bucataria mediteraneeana la nord de Dunare. Astazi, preparatele cu linte verde sau rosie dau savoare celor mai populare bloguri culinare.

Gustul trecutului implica si o calatorie in timp, iar in multe cazuri acrobatii culinare de factura arheologica din partea bucatarilor. Sapaturile dupa retete se fac prin conacele vechi ale familiilor de gurmanzi aristocrati din Anglia, printre lanurile de porumb maiase sau in albastrul oceanului, printre fiarele ruginite ale Titanicului.

In aceste conditii, preturile se mentin si ele in zona haute couture, iar o cina vintage care da ceasul inapoi spre vremuri mai sofisticate din punct de vedere gastronomic decat un McChicken semipreparat si incalzit la microunde poarta eticheta scumpa a nostalgiei.

Retete vechi cu aroma noua: un banchet al gustului

1. Cina pe Titanic

O cina vintage: 5 traditii culinare reinviate

Anul este 1912. La bordul mandriei Atlanticului, RMS Titanic, este ora cinei. Meniul cuprinde medalion de somon scaldat in sos cremos frantuzesc, tartine cu pate de foie gras, miel in sos de menta, friptura de porumbel si scoici.

Meniul de clasa I, initial gandit de maestrii Auguste Escoffier si Cesar Ritz, a fost recreat la 100 de ani dupa scufundarea pachebotului. 3500 de oameni, printre care si un milionar roman, au platit pana la 50.000 de euro pentru punerea in scena a legendarului voiaj.

Dincolo de preparatele pretentioase cu fructe de mare, creveti si homari, platouri cu branzeturi Roquefort si consomme cu rata, bufetul pantagruelic se intindea pana la puntile inferioare. La clasa a II-a, pasagerii erau tratati cu mese demne de boieri romani.

Mic dejunuri englezesti cu bacon, sunca de Praga si rinichi la gratar, paine de Viena cu graham, prajituri insiropate in caramel de artar, fructe si cereale. Vaporul tocmai ce plecase din port cu o incarcatura pretioasa de 453 de kilograme de struguri si 800 de legaturi de sparanghel destinate pasagerilor clasei I.

In Belfast, un muzeu deschis cu ocazia centenarului ofera si astazi cine titanice cu semnatura bucataruliu Conor McClelland. Coincidenta sau nu, iti dai seama de insemnatatea cuvantului in clipa cand trebuie sa achiti nota de plata la Rayanne House.

In New York, la restaurantul Prime Meats, o cina inspirata din ultima noapte pe titanic ajunge pana la 150$ pe cap de mesean. In acelasi loc se servesc si preparate de la bordul zeppelinului Hindenburg, o alta tragedie transatlantica a aerului.

2. Un secol de caviar si aristocratie

O cina vintage: 5 traditii culinare reinviate

In hotelul Vanderbilt Grace din Rhode Island, maestrul bucatar Jonathan Cartwright a reinviat traditia culinara din 1912 a familiei Vanderbilt, un clan american de origini olandeze al carui imperiu s-a consolidat pe infrastructura cailor ferate si a transportului maritim.

Cateva generatii de baroni Vanderbilt au detinut titlul de „cel mai bogat american”, dar averea si faima lor nu au tinut piept progresului secolului XX. Voluptoasele conace de pe coasta de Est a Americii au devenit institutii culturale sau muzee apartinand statului.

Interesul si atractia publicului fata de opulenta primilor americani nouveau riches a crescut cu timpul, iar meniul Vanderbilt din Newport raspunde gurmanzilor cu un simt sporit al istoriei.

Printre retetele sustrase din arhiva clanului se numara bezelele cu smantana, supa de homar sau friptura cu carne de prepelita. Cel din urma preparat a fost cea mai apropiata alternativa la reteta originala. Baronilor Vanderbilt le placea ciocarlia.

3. Un regat pentru o cina savuroasa

O cina vintage: 5 traditii culinare reinviate

Se spune ca varsta innobileaza, iar o reteta care a stat la baza dietei regelui Richard II al Angliei trebuie sa fie de vita distinsa. “The Forme of Cury” dateaza din secolul 14 si este cel mai vechi manuscris de bucate englezesti.

Bucatarii personali ai regelui au avut grija sa consemneze 190 de retete originale, care acopera un spectru larg de preferinte si ingrediente. Cele mai simple preparate nu necesita decat o mana de catei de usturoi fierti in apa si ulei si condimentati cu sofran, pe cand mesele mai exotice nu ingaduie concesii in ceea priveste carnea de balena sau marsuin (cunoscut si ca porcul de mare).

O vizita la Cafe at the Rylands, restaurant care reinterpreteaza cateva dintre mesele lui Richard II-lea pentru paleta gustativa moderna, nu este lipsita de elementul comic derivat din titlurile pretentioase si complet ezoterice ale mancarurilor de odinioara.

Printre ele, gasim rumenty (bulgur imbaiat in supa de pui si sofran si servit ca un fel de budinca aperitiv), tart in Ymber Day (tarta pistruiata cu stafide) si Piment (un vin rosu indulcit cu ghimbir, piper, scortisoara si nucsoara).

4. Un kebab vechi de patru milenii

O cina vintage: 5 traditii culinare reinviate

Nu e colt de strada in lume care sa nu gazduiasca un restaurant cu kebab in meniu. Pe cat de universala este frigaruia cu savoare de Mediterana, pe atat de necunoscuta ramane povestea ei mesenilor. Este timpul sa dezvaluim originea acestui fast food european.

Primele mentiuni scrise apar in Grecia antica. In secolul 17 i.Hr, acum 4000 de ani, grecii mancau acelasi kebab care se vinde si astazi pe strazile din Bucuresti.

Mai tarziu, in anii 220, chinezii au dezvoltat si ei o varianta mult mai condimentata, numita chuan, insa cei mai multi istorici sunt de parere ca aceasta nu este decat o reinterpretare a retetei grecesti.

5. Bucataria romaneasca exista

O cina vintage: 5 traditii culinare reinviate

La noi, taberele culinare sunt impartite. Ba nu ne putem mandri cu mancaruri autentice romanesti, ba retetele locului au stat secole la randul la foc mic, gata sa rabufneasca in cele mai delicioase senzatii gustative la momentul oportun.

Clipa a sosit, iar fuduliile de tauras, biftecul tartar, taschele cu pegmez (pachetele cu gem de caise, prune si macese) si supa de cocos cu ou de prepelita au reintrat in circuitul gastronomic romanesc.

Cateva dintre retetele de mai sus se regasesc si in cartea „Dictatura Gastronomica. 1500 de feluri de Mancari din 1935”, scrisa de Constantin Bacalbasa, fericitul sot al Ecaterinei Bacalbasa- bucatareasa personala a Reginei Mariei.

Articole recomandate

Ce inseamna dieta ketogena Ce inseamna dieta ketogena
Dieta ketogena implică limitarea aportului de carbohidrați și consumarea multor grăsimi și a unor proteine. Acest lucru scade nivelul de glucoză din sânge și forțează corpul să ardă grăsimile. Metabolismul grăsimilor produce
Dieta fulger cu miere si scortisoara. Scapi de burta in doar 3 zile Dieta fulger cu miere si scortisoara. Scapi de burta in doar 3 zile
Mierea este binecunoscuta pentru proprietatile sale, iar combinata cu efectele termogene ale scortisoarei este un aliat perfect pentru arderea grasimilor de pe abdomen. Scortisoara ajuta la reglarea nivelului de zahar in sange si previne formarea depozitelor de grasimi. In plus, acest condiment
Slabeste fulger 10 kilograme. Trebuie doar sa consumi o lingurita din acest amestec natural de condimente Slabeste fulger 10 kilograme. Trebuie doar sa consumi o lingurita din acest amestec natural de condimente
Vrei sa scapi de kilogramele in plus fara efort si cat mai sanatos? Va fi de ajuns sa faci o simpla schimbare in viata ta: condimentele pe care le folosesti la masa. Un simplu amestec de condimente te ajuta sa dai jos pana la 10 kilograme. Un studiu realizat recent de oamenii de stiinta de la
Cum slabesti 10 kilograme in 5 zile. Iata dieta care a innebunit pe toata lumea Cum slabesti 10 kilograme in 5 zile. Iata dieta care a innebunit pe toata lumea
Japonezii sunt recunoscuti pentru stilul lor de viata sanatos. Pentru a se mentine la o greutate ideala, japonezele recurg la o dieta miraculoasa, care le asigura si necesarul zilnic de vitamina C, magneziu, potasiu, calciu, sodiu, fier, zinc, cupru și mangan. Cu aceasta dieta minune poti
Cu aceasta dieta nu te mai ingrasi niciodata la loc. Este definitiva si cea mai eficienta din lume Cu aceasta dieta nu te mai ingrasi niciodata la loc. Este definitiva si cea mai eficienta din lume
Kilogramele in plus sunt cosmarul oricarei femei. Slabitul este de asemenea destul de greu manageriat, mai ales ca dupa o dieta, cele mai multe persoane ajung sa se ingrase la loc. Antrenorul de fitness Jorge Cruise a inventat insa o dieta care te poate ajuta sa nu te mai ingrasi niciodata dupa ce
Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.
Ele.ro iti recomanda