Skip to article

Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic

Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic
Foarte multe persoane nu pot renunta la paine si de multe ori consuma acest aliment in exces. Cum pe piata exista numeroase produse de panificatie, multi se intreaba care paine este mai sanatoasa sau care ingrasa mai putin. 

Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat recent, intr-o postare pe pagina sa de socializare care este diferenta intre painea neagra si painea alba. Potrivit specialistului in nutritie, se pare ca ambele tipuri de paine ingrasa la fel, fie ca sunt consumate proaspete sau prajite. 

“Sunt sigură că foarte multă lume se întreabă: ce pâine să mănânc? Albă sau neagră? Proaspătă sau prăjită?Când vine vorba de pâine trebuie să ştiţi că toată îngraşă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu seminţe…” scrie Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

“Aportul de fibre/tărâţe, care însă nu schimbă cu nimic conţinutul caloric. Fibrele au zero calorii şi nu hrănesc igestive, doar ajută la igestive, accelerează tranzitul intestinal.Unii spun că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B şi în minerale; adevărat, doar că uită să spună că ele nu pot fi absorbite din cauza fitaţilor prezenţi în cereale- deci mare avantaj nutriţional nu există!Un alt subiect controversat când vine vorba despre pâine este intoleranţa la gluten. Glutenul este o proteină vegetală prezentă în majoritatea cerealelor (cu excepţia orez şi porumb) care la contactul cu apa devine moale, elastică. Datorită glutenului făina poate fi frământată şi aluatul creşte.Prin procesul de dospire cu drojdie sau cu maia, moleculele din structura glutenului sunt parţial desfăcute, iar pâinea va fi mai uşor de digerat. Atenţie, dacă nu se respectă intervalul de 24-72 ore necesar creşterii aluatului, pâinea poate crea balonare şi disconfort digestiv.”

“Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumeneşte frumos şi miroase delicios? Pierde apa, adică devine mai uşoară. Însă se concentrează în nutrienţi… adică în calorii- de la aprox 240cal/100g, prin uscare/deshidratare ajunge la 340cal.

Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia. Iar o felie de pâine, indiferent că este proaspătă sau prăjită, are tot 80 calorii.Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai uşor de digerat, nu balonează. Explicaţia? Microorganismele din drojdie/maia îşi încetează activitatea şi nu mai fermentează amidonul. Acelaşi avantaj îl prezintă şi pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.O ultimă recomandare: când prăjiţi pâinea, evitaţi să o rumeniţi prea tare – tot ce este ars conţine acrilamidă şi are efect toxic.” completează medicul nutritionist Mihaela Bilic.

Articole recomandate

Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci Mare atentie la aceste alimente de post. Ce nu este bine sa mananci
Nutritionistul Mihaela Bilic atrage atentia asupra unor anumite alimente de post. Unele pot fi foarte periculoase pentru sanatate, asadar este important sa fim foarte atenti atunci cand incepem sa tinem post.  ”A început Postul Crăciunului, haideți să vedem care sunt
Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate Mancarurile pe care nu trebuie sa le reincalzesti niciodata. Devin toxice si periculoase pentru sanatate
Foarte multi romani fac o greseala majora, fara sa isi dea seama. Reincalzesc diverse mancaruri fara sa stie ca multe dintre alimente pot deveni toxice in timpul acestui proces.  Astfel, de acum inainte ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a reincalzi anumite preparate la cuptorul
Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic Paine alba sau neagra? Care ingrasa mai putin. Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic
Foarte multe persoane nu pot renunta la paine si de multe ori consuma acest aliment in exces. Cum pe piata exista numeroase produse de panificatie, multi se intreaba care paine este mai sanatoasa sau care ingrasa mai putin.  Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat recent, intr-o postare pe
Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore Ohvaz: 98% din comenzi livrate in sub 24 de ore
Ohvaz este un producator local de ovaz cu lapte de migdale, budinca de chia, limonada artizanala si alte cateva bunatati. Totul fara zahar, fara conservanti, fara chimicale de nici un fel. Toate produsele Ohvaz pot fi comandate online prin site-ul lor, iar cea mai recenta statistica arata un
Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma Nutritionistul Mihaela Bilic: "Produsele expirate nu sunt obligatoriu si stricate". Ce alimente se mai pot consuma
Nutritionistul Mihaela Bilic a oferit cateva lamuriri asupra produselor expirate si a explicat ca unele alimente pot fi consumate totusi chiar daca a trecut termenul lor de valabilitate. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, specialistul in nutritie a exemplificat si a aratat ca putem avea