Cunoscuta si sub numele de hiperhidroza, transpiratia excesiva este o afectiune care se manifesta printr-o secretie abundenta, anormala, a glandelor sudoripare. Se estimeaza ca 2,8 % din populatie sufera de pe urma transpiratiei excesive manifestata intr-o anumita zona a corpului.
Hiperhidroza poate fi cauzata de stres, dereglari hormonale, obezitate, fumat, alimentatie necorespunzatoare precum si de multi alti factori.
De cate tipuri poate fi hiperhidroza
Hiperhidroza localizata la nivelul axilelor, palmelor, talpilor si fetei. Este cea mai frecventa forma de transpiratie excesiva si se manifesta in general in perioada pubertatii atenuandu-se in jurul varstei mature.
Hiperhidroza generalizata are o cauza de natura endocrina. Poate aparea la menopauza, in cazul persoanelor obeze, al celor cu tulburari nervoase si uneori ca reactie la anumite medicamente. Acest tip de transpiratie excesiva se manifesta pe toata suprafata corpului.
Ce spune aspectul pielii despre sanatatea ta. Afla daca suferi de o boala grava!
De cele mai multe ori, transpiratia este declansata de stres. In general, persoanele suferinde sunt stresate chiar de faptul ca transpira abundent, iar aceasta teama permanenta sporeste secretia.
Cum putem scapa de transpiratia in exces
Pentru tratarea acestei probleme se recomanda echilibrarea dietei, renuntarea la fumat si evitarea stresului. Specialistii nu recomanda deodorantele care doar mascheaza efectele afectiunii, solutia indicata fiind un antiperspirant care sa o elimine pe termen lung.
Transpiratia in exces: dieta care te ajuta sa scapi de problema
In cazul unei hiperhidroze usoare se pot aplica local lotiuni, pudre sau spray-uri care sa atenueze neplacerile.
Cea mai eficienta metoda pentru tratarea transpiratiei severe este injectarea toxinei botulinice - blocheaza actiunea glandelor sudoripare - in zonele problema, identificate in prealabil de un medic specialist. Totusi, efectul injectiilor cu botox dispare in sase-noua luni, iar tratamentul trebuie repetat.
Horoscop: La ce boala psihica esti predispusa, in functie de zodie
Iontoforeza consta in aplicarea curentului electric de mica intensitate pe zonele afectate (in special maini si picioare). Un dermatolog sau un endocrinolog va va ajuta sa alegeti metoda de tratament potrivita.
Incearca si tratamentele naturiste
1. Piatra de alaun
Piatra de alaun este un deodorant mineral, 100% natural. Il gasesti in magazinele naturiste sub forma unui stick sau roll-on. Este inodor si contine acid sulfuric, aluminiu si potasiu. Piatra de alaun blocheaza mirosurile neplacute si reduce transpiratia, fara sa agreseze pielea. Se aplica pe pielea spalata si inca umeda. In plus, este foarte economica, pentru ca o singura piatra te tine un an intreg.
2. Un ulei special
Contra transpiratiei excesive a picioarelor, se recomanda urmatorul ulei de masaj: 15 ml alcool camforat, 10 picaturi ulei esential de chiparos, 10 picaturi ulei esential de salvie si 2 picaturi ulei de menta. Amesteca-le bine si maseaza-ti picioarele dimineata si seara.
Dr. Oz: 3 semne nebanuite ca suferi de o boala grava. Afla ce iti transmite corpul tau!
3. Infuzie de ceai negru
Prepara o infuzie super-concentrata de ceai negru si, in loc s-o bei, las-o sa se raceasca, inmoaie o carpa curata in ea si aplica compresa 5 minute la fiecare subrat.
Fa asta in fiecare noapte, timp de 2 saptamani, si acidul tanic din ceai va reduce permanent productia de transpiratie .
Bicarbonatul de sodiu
Aplica bicarbonat de sodiu pe zonele cu probleme, imediat ce ai iesit din dus. Acesta are efect racoritor si, chiar daca nu impiedica transpiratia, neutralizeaza acizii care dau mirosul neplacut.
Pentru a tine sub control transpiratia, fa dusuri zilnice cu geluri sau sapunuri fara parfum, cu rol antibacterian, poarta imbracaminte din bumbac si imbraca-te adecvat pentru a permite aerisirea pielii, evita antiperspirantele pe baza de clorura de aluminiu, care blocheaza transpiratia.