Skip to article

Frumusetea impotriva medicinei

Frumusetea impotriva medicinei
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Clinica DERMASTYLE Bucuresti


Din cand in cand, in presa, capul de afis este tinut de cate o poveste horror a unei persoane care si-a dorit o corectie estetica dar s-a ales cu o complicatie incredibila.

Tratamente medicale care nu dau efecte secundare decat arareori sunt citate a fi cauza unor complicatii ca arsura, ulceratie, cicatrice vicioasa, hipopigmentare definitiva.


"Estetica" aplicata de nonprofesionisti poate fi chiar o arma letala

Laserul, lumina pulsata, peelingul chimic, microdermabraziunea, tratamentele injectabile pot fi sursa unor neplaceri greu de redus.

Domeniul dermatochirurgiei este invadat de o multime de neprofesionisti: medici care practica diverse metode dermocosmetice desi nu au fost pregatiti in acest scop (apartin unor specializari care nu au nici in clin nici in maneca nimic cu pielea si aspectul si sanatatea ei), cosmeticiene numite mai nou esteticiene, angajati in diverse unitati de infrumusetare, persoane care nu au niciun fel de raspundere in actul medical pe care-l efectueaza dar se bazeaza pe experienta favorabila dobindita in urma unor cursuri la minut.

Situatia este posibila datorita presiunii mari a publicului care plateste procedura. "Clientul" e multumit ca a gasit un pret convenabil uitand sa-si puna intrebari cu privire la riscurile la care se supune si daca persoana care face tratamentul este capabila sa managerieze o astfel de intamplare. Pe de alta parte furnizorii de substante sau de aparate minimalizeaza efectele secundare si dau impresia ca totul este usor de invatat si de aplicat. Ei vand aceste produse fara discernamint tuturor celor interesati, profesionisti sau neprofesionisti, o piata extinsa fiind evident mai profitabila.

O alta cauza este stergerea voita a granitei care delimiteaza actul medical in scop estetic de tratamentele de "infrumusetare". O multime de activitati de la cele de intretinere corporala, intretinere cosmetica poarta marca "estetic".

Hibridul "medical spa" sau "centru de frumusete" care pe langa coafeze (styliste), cosmeticiene (esteticiene), pedichiuriste, antrenoare de fitness are si un medic de multe ori doar generalist care face insa tratamentele in care se foloseste acul sau substanta acida sau aparatul inregistrat de uz medical, adica efectueaza tratamente invazive asupra "clientei". Gasim si polul opus cand medicul isi abandoneaza menirea si profeseaza in campul "estetic" facind de fapt doar tratamente cosmetice. Amestecul acesta de competente si domenii este neclar si creaza confuzia dorita si speculata de propietarul acestui tip de centru. Neprofesionist in domeniul medicinei /chirurgiei estetice este cel care nu are studii medicale de specialitate, nu are calificarea sa stabileasca un diagnostic, sa aplice o procedura si sa rezolve complicatia atunci cand ea apare.

Ei nu pot recunoaste semnele incipiente ale unor afectiuni cutanate, inclusiv a unui cancer si nici nu anticipeaza o posibila complicatie. Cine este cel mai potrivit pacient pentru o anume procedura dermoestetica poate evalua doar cel care este cel mai indreptatit s-o faca adica dermatologul cu cursuri suplimentare de dermochirurgie.

Povestile din revistele de frumusete despre cine stie ce noi aparate sau noi tehnici au crescut audienta si intelegerea publicului dar au si aruncat in obscuritate granita dintre glamour si stiinta. S-a creeat impresia falsa ca tratamentele sunt nedureroase sau fara risc, ca in general procedurile de infrumusetare sunt sigure, minim invazive si cu maxim de beneficiu, trivializind riscurile.

Atat industria medicala cat si cea cosmetica folosesc reclama pentru captarea atentiei publicului creand impresia ca folosirea unor substante (medicamente sau ingrediente cosmetice) este de-a dreptul miraculoasa si lipsita de risc, mentinand astfel ambiguitatea dintre diferitele clase de substante. Complicatiile aparute compromit de multe ori proceduri sau medicamente foarte bune dar aflate pe maini nepotrivite.

Accesati si pagina de facebook Dermastyle
">Frumusetea impotriva medicinei

Articole recomandate

Terapia Vampir pentru intinerire naturala si vizibila Terapia Vampir pentru intinerire naturala si vizibila
Ce nu fac vedetele pentru o faţă mai luminoasă, riduri estompate şi ştergerea câtorva ani peste noapte? Una dintre cele mai în vogă tratamente la ora actuală este P.R.P , cunoscută ca aşa numita Terapie Vampir. Ridurile cutanate se
Epilarea definitiva: de la ceara si durere, la tehnologia laser Epilarea definitiva: de la ceara si durere, la tehnologia laser
Epilarea cu ceară nu se mai potriveşte cu femeia modernă, activă, care are nevoie de o piele fină, impecabilă, pe tot parcursul anului. Soluţia salvatoare poartă un nume: S oprano Ice Platinum . Este laserul de ultimă generație, recunoscut la nivel
Labioplastia - ce este si ce presupune aceasta interventie Labioplastia - ce este si ce presupune aceasta interventie
In ultima perioada, labioplastia a devenit operația estetica intimă cu cel mai mare procent de creștere. Chiar dacă este considerată o intervenție tabu, femeile au înțeles rolul acesteia in viața personală și apelează cu încredere
Celulita intre mit si adevar Celulita intre mit si adevar
Suferi din cauza celulitei? Nu ești singura, pentru că aproximativ 90% dintre femei se confruntă cu celulită la un anumit moment din viața lor, chiar și cele care sunt zvelte și în formă. Pe cât de comună este celulita, la fel de
Cand ingrijirea pielii nu e doar un rasfat, ci o nevoie primordiala! Cand ingrijirea pielii nu e doar un rasfat, ci o nevoie primordiala!
Te confrunți adeseori cu problema pielii uscate, iritații pe timpul sezonului rece? Din cauza temperaturilor variabile, a aerului uscat sau a vântului, pielea foarte sensibilă trebuie îngrijită cu formule specifice nevoilor acesteia, pentru recăpătarea