Skip to article

Frumusetea impotriva medicinei

Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Clinica DERMASTYLE Bucuresti


Din cand in cand, in presa, capul de afis este tinut de cate o poveste horror a unei persoane care si-a dorit o corectie estetica dar s-a ales cu o complicatie incredibila.

Tratamente medicale care nu dau efecte secundare decat arareori sunt citate a fi cauza unor complicatii ca arsura, ulceratie, cicatrice vicioasa, hipopigmentare definitiva.


"Estetica" aplicata de nonprofesionisti poate fi chiar o arma letala

Laserul, lumina pulsata, peelingul chimic, microdermabraziunea, tratamentele injectabile pot fi sursa unor neplaceri greu de redus.

Domeniul dermatochirurgiei este invadat de o multime de neprofesionisti: medici care practica diverse metode dermocosmetice desi nu au fost pregatiti in acest scop (apartin unor specializari care nu au nici in clin nici in maneca nimic cu pielea si aspectul si sanatatea ei), cosmeticiene numite mai nou esteticiene, angajati in diverse unitati de infrumusetare, persoane care nu au niciun fel de raspundere in actul medical pe care-l efectueaza dar se bazeaza pe experienta favorabila dobindita in urma unor cursuri la minut.

Situatia este posibila datorita presiunii mari a publicului care plateste procedura. "Clientul" e multumit ca a gasit un pret convenabil uitand sa-si puna intrebari cu privire la riscurile la care se supune si daca persoana care face tratamentul este capabila sa managerieze o astfel de intamplare. Pe de alta parte furnizorii de substante sau de aparate minimalizeaza efectele secundare si dau impresia ca totul este usor de invatat si de aplicat. Ei vand aceste produse fara discernamint tuturor celor interesati, profesionisti sau neprofesionisti, o piata extinsa fiind evident mai profitabila.

O alta cauza este stergerea voita a granitei care delimiteaza actul medical in scop estetic de tratamentele de "infrumusetare". O multime de activitati de la cele de intretinere corporala, intretinere cosmetica poarta marca "estetic".

Hibridul "medical spa" sau "centru de frumusete" care pe langa coafeze (styliste), cosmeticiene (esteticiene), pedichiuriste, antrenoare de fitness are si un medic de multe ori doar generalist care face insa tratamentele in care se foloseste acul sau substanta acida sau aparatul inregistrat de uz medical, adica efectueaza tratamente invazive asupra "clientei". Gasim si polul opus cand medicul isi abandoneaza menirea si profeseaza in campul "estetic" facind de fapt doar tratamente cosmetice. Amestecul acesta de competente si domenii este neclar si creaza confuzia dorita si speculata de propietarul acestui tip de centru. Neprofesionist in domeniul medicinei /chirurgiei estetice este cel care nu are studii medicale de specialitate, nu are calificarea sa stabileasca un diagnostic, sa aplice o procedura si sa rezolve complicatia atunci cand ea apare.

Ei nu pot recunoaste semnele incipiente ale unor afectiuni cutanate, inclusiv a unui cancer si nici nu anticipeaza o posibila complicatie. Cine este cel mai potrivit pacient pentru o anume procedura dermoestetica poate evalua doar cel care este cel mai indreptatit s-o faca adica dermatologul cu cursuri suplimentare de dermochirurgie.

Povestile din revistele de frumusete despre cine stie ce noi aparate sau noi tehnici au crescut audienta si intelegerea publicului dar au si aruncat in obscuritate granita dintre glamour si stiinta. S-a creeat impresia falsa ca tratamentele sunt nedureroase sau fara risc, ca in general procedurile de infrumusetare sunt sigure, minim invazive si cu maxim de beneficiu, trivializind riscurile.

Atat industria medicala cat si cea cosmetica folosesc reclama pentru captarea atentiei publicului creand impresia ca folosirea unor substante (medicamente sau ingrediente cosmetice) este de-a dreptul miraculoasa si lipsita de risc, mentinand astfel ambiguitatea dintre diferitele clase de substante. Complicatiile aparute compromit de multe ori proceduri sau medicamente foarte bune dar aflate pe maini nepotrivite.

Accesati si pagina de facebook Dermastyle
">Frumusetea impotriva medicineiArticole recomandate

Cand ingrijirea pielii nu e doar un rasfat, ci o nevoie primordiala! Cand ingrijirea pielii nu e doar un rasfat, ci o nevoie primordiala!
Te confrunți adeseori cu problema pielii uscate, iritații pe timpul sezonului rece? Din cauza temperaturilor variabile, a aerului uscat sau a vântului, pielea foarte sensibilă trebuie îngrijită cu formule specifice nevoilor acesteia, pentru recăpătarea
Masca cu miere si banane pentru parul uscat Masca cu miere si banane pentru parul uscat
Parul isi poate pierde din stralucire in orice anotimp daca nu este ingrijit corect. In timpul verii, din cauza excesului de transpiratie pot aparea alergii ale scalpului sau alte probleme. Iarna, din princina frigului si a vantului, parul poate deveni uscat.  Iata o masca naturala, cu miere
5 motive pentru care alegi epilarea laser definitiva 5 motive pentru care alegi epilarea laser definitiva
În orice anotimp, ne dorim o piele fină, cu eforturi minime. Epilarea clasică nu mai este o soluţie pentru femeia modernă. Părul creşte din nou constant, avem nevoie de timp şi de bani pentru ore nesfârşite la cosmetică. Soprano Ice
Seturi pentru ingrijirea tenului de la Payot, cadourile ideale de sarbatori pentru persoanele dragi! Seturi pentru ingrijirea tenului de la Payot, cadourile ideale de sarbatori pentru persoanele dragi!
Luna decembrie este o lună aglomerată pentru noi toți! Realizăm diverse planuri privind desfășurarea sărbătorilor, decorarea casei și pregătirea mâncărurilor, iar timpul rămas pentru alegerea cadourilor este insuficient. Pentru a veni
Idei de cadou pentru luna decembrie de la Roge Cavailles - Set cu crema sau ulei de dus si sapun senzorial! Idei de cadou pentru luna decembrie de la Roge Cavailles - Set cu crema sau ulei de dus si sapun senzorial!
Alegerea cadoului potrivit nu este niciodată ușoară, mai ales pentru că este nevoie ca acesta să însumeze atât dorințele cât și nevoile persoanei căreia i-l dăruiești. Astfel, Roge Cavailles a pregătit în ediție