Skip to article

Vara - prieten, dar si dusman pentru pielea ta

Vara - prieten, dar si dusman pentru pielea ta
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Clinica DERMASTYLE BucurestiVara. Soare. Mare. Concediu. Dar in spatele acestor imbietoare cuvinte se ascund mari pericole pentru piele. Pentru ca, de multe ori, exuberanta si dorinta de a nu rata nicio secunda ne fac sa trecem peste sfaturile specialistilor privind protectia solara sau orele adecvate de expunere la soare. Insa pentru piele, aceste mici ?scapari? lasa repercusiuni. Razele ultraviolete produc agresarea alunitelor ceea ce poate cauza chiar si cancere cutanate.

Alunitele pot fi normale sau active

Alunitele normale sunt mici, cafenii, plane sau bombate, simetrice, cu margine regulata si bine delimitate de pielea din jur. Ele pot sa apara oriunde pe corp, dar mai ales pe zone expuse la soare, inca din primii ani de viata.

Alunitele active se recunosc mai ales datorita marginilor neregulate si a diametrului mai mare de 5 mm.

Prezenta acestui tip de alunite creste riscul de melanom malign si ar trebui sa constituie un semnal de alarma, mai ales in sezonul cald cand riscul transformarii alunitelor sub influenta razelor solare este foarte mare.

Vara - prieten, dar si dusman pentru pielea ta

Un consult la medicul dermatolog ne poate spune cat de periculoase sunt alunitele de pe corpul nostru si cum ar trebui sa le ingrijim. Se recomanda efectuarea a cel putin un astfel de consult in fiecare an, de obicei inaintea sezonului cald. Insa puteti repeta consultatia toamna pentru a vedea daca razele soarelui au lasat urme asupra alunitelor modificandu-le structura.

Supravegherea alunitelor se realizeaza prin procedeul numit diascopie computerizata (Molemax) care presupune: fotografierea aspectului alunitei din interiorul pielii cu ajutorul unui dermatoscop, stocarea datelor pentru a le compara in timp, calcularea unui scor de risc si realizarea unei harti a pozitiei alunitelor.

In cazul alunitelor care prezinta un grad ridicat de risc medicul poate recomanda excizia chirurgicala.

Pentru a ne proteja de agravarea conditiei alunitelor specialistii recomanda expunerea cu masura la soare, folosirea unei creme cu factor de protectie ridicat (chiar 50+) si urmarirea lor in permanenta pentru a observa orice schimbare.

Faptul ca nu e bine sa ne atingem de alunite este numai un mit!


Pentru mai multe informatii despre testarea alunitelor urmariti sfaturile DermaStyle


Accesati si pagina de facebook Dermastyle">Vara - prieten, dar si dusman pentru pielea ta


Articole recomandate

Lip Lift - buze senzuale pentru totdeauna! Descopera cele mai avansate tehnici ale momentului! Lip Lift - buze senzuale pentru totdeauna! Descopera cele mai avansate tehnici ale momentului!
Elegant, natural și spectaculos - așa putem descrie rezultatul unui lifting/unei ridicări de succes a buzei superioare. O privire întinerită, strălucitoare și un zâmbet dulce printr-o mică operație pe buze? Lip lift-ul o face posibilă.
Accent Prime - platforma fara concurenta, care "mananca" grasimea si "ucide" in timp record orice tip de celulita! Accent Prime - platforma fara concurenta, care "mananca" grasimea si "ucide" in timp record orice tip de celulita!
Folosind puterea tehnologiilor combinate, Accent Prime este o platformă non-invazivă, de ultimă generație, care oferă tratamente personalizate pentru conturarea feței și a corpului, strângerea pielii, eliminarea grăsimii în exces, reducerea
Anca Tala - CEO al frumusetii cu celule stem umane Anca Tala - CEO al frumusetii cu celule stem umane
1. Se spune ca un CEO este oglinda perfecta a businessului de care se ocupa. Spune-ne cine este Anca Tala sa stim cine este Stem Plus! Intr-adevar! As putea completa ca nu numai businessul este oglinda CEO-ului, ci si oamenii care il inconjoara si formeaza echipa. Facem tot posibilul sa fim mereu o
Rutina de ingrijire a tenului din sezonul rece. De ce e importanta si de ce ai nevoie Rutina de ingrijire a tenului din sezonul rece. De ce e importanta si de ce ai nevoie
Iarna este, fara indoiala, cel mai dificil anotimp pentru tenul tau. Chiar si cele mai grase tipuri de piele se pot confrunta cu o anumita uscaciune in aceasta perioada, iar aerul foarte rece este chiar si mai putin prietenos cu tenurile uscate sau deshidratate. Avand in vedere acest lucru, este o
Cum sa iti pregatesti pielea pentru iarna Cum sa iti pregatesti pielea pentru iarna
Concomitent cu racirea accentuata a vremii, ne apropiem cu pasi repezi de iarna calendaristica. Sezonul rece vine insa si cu schimbari neplacute ale pielii. Combinatia intre frig, umiditatea atmosferica scazuta, vant si incalzirea artificiala din interioare cauzeaza o uscaciune exagerata a pielii