Medic primar dermatolog
Clinica DERMASTYLE Bucuresti
Vara. Soare. Mare. Concediu. Dar in spatele acestor imbietoare cuvinte se ascund mari pericole pentru piele. Pentru ca, de multe ori, exuberanta si dorinta de a nu rata nicio secunda ne fac sa trecem peste sfaturile specialistilor privind protectia solara sau orele adecvate de expunere la soare. Insa pentru piele, aceste mici ?scapari? lasa repercusiuni. Razele ultraviolete produc agresarea alunitelor ceea ce poate cauza chiar si cancere cutanate.
Alunitele pot fi normale sau active
Alunitele normale sunt mici, cafenii, plane sau bombate, simetrice, cu margine regulata si bine delimitate de pielea din jur. Ele pot sa apara oriunde pe corp, dar mai ales pe zone expuse la soare, inca din primii ani de viata.
Alunitele active se recunosc mai ales datorita marginilor neregulate si a diametrului mai mare de 5 mm.
Prezenta acestui tip de alunite creste riscul de melanom malign si ar trebui sa constituie un semnal de alarma, mai ales in sezonul cald cand riscul transformarii alunitelor sub influenta razelor solare este foarte mare.

Un consult la medicul dermatolog ne poate spune cat de periculoase sunt alunitele de pe corpul nostru si cum ar trebui sa le ingrijim. Se recomanda efectuarea a cel putin un astfel de consult in fiecare an, de obicei inaintea sezonului cald. Insa puteti repeta consultatia toamna pentru a vedea daca razele soarelui au lasat urme asupra alunitelor modificandu-le structura.
Supravegherea alunitelor se realizeaza prin procedeul numit diascopie computerizata (Molemax) care presupune: fotografierea aspectului alunitei din interiorul pielii cu ajutorul unui dermatoscop, stocarea datelor pentru a le compara in timp, calcularea unui scor de risc si realizarea unei harti a pozitiei alunitelor.
In cazul alunitelor care prezinta un grad ridicat de risc medicul poate recomanda excizia chirurgicala.
Pentru a ne proteja de agravarea conditiei alunitelor specialistii recomanda expunerea cu masura la soare, folosirea unei creme cu factor de protectie ridicat (chiar 50+) si urmarirea lor in permanenta pentru a observa orice schimbare.
Faptul ca nu e bine sa ne atingem de alunite este numai un mit!
Pentru mai multe informatii despre testarea alunitelor urmariti sfaturile DermaStyle
Accesati si pagina de facebook Dermastyle
">
