Skip to article

Chirurgia estetica - rezultatul presiunii sociale?

Tot mai multe femei in cautarea frumusetii fara batranete recurg in zilele noastre la chirurgia estetica. Cu siguranta aveti macar o prietena, vecina sau colega care a recurs la serviciile unui medic estetician. Unele considera ca in acest demers rezida succesul lor social, personal sau profesional, altele pur si simplu au alte asteptari de la corpul lor.

Cert, exista o "presiune sociala", daca putem sa o numim asa, dar este oare aceasta motivul cresterii numarului interventiilor estetice? Am stat de vorba cu dr. Ovidiu Grecu, reputat medic estetician, pentru a lamuri o parte dintre aspectele acestui subiect permanent tabu.

Domnule doctor, ne impinge presiunea sociala catre bisturiu?

Dr. OG: Probabil ca uneori o face. In lipsa unor studii concrete imi este greu sa va raspund cu certitudine dar in baza experientei si a discutiilor cu pacientele cred ca da, uneori se intampla acest lucru. Dar nu cred ca este motivul pentru care tot mai multe persoane recurg la serviciile unui medic estetician. Cred ca romanii au scapat de mult de prejudecati, cred ca cei mai multi incearca sa fie frumosi atat la interior cat si la exterior si atunci recurg si la solutii complementare sportului, pentru a avea un corp frumos.

Sa ne intoarcem la acele persoane care vor cu orice pret sa fie "altfel". Cum decurge relatia cu acestea? Reusesc intotdeauna sa isi atinga obiectivele / asteptarile?

Dr. OG: Primul si cel mai important pas intr-un demers de interventie estetica, fie chirurgicala sau de alta natura, este consultatia. Este ceea ce eu numesc chirurgie plastica resonsabila. Este momentul in care se stabileste legatura dintre chirurg si pacient. In aceasta etapa se stabilesc limitele operatiei, cerintele pacientului si ceea ce doctorul poate sa realizeze. Insa cel mai mare beneficiu al consultatiei consta in destramarea unor mituri si transformarea unei anumite pareri a pacientei, posibil preconceputa, despre chirurgia estetica, in lucruri posibile, realizabile. Din pozitia de medic, nu trebuie niciodata sa promiti mai mult decat realitatea anatomica iti va permite sa realizezi.

Cred ca aici intervine ceea ce numiti "presiune sociala". Cred ca pericolul nu consta atat in decizia de a face sau nu o interventie de chirurgie estetica cat vizavi de asteptari. Daca acestea sunt dictate de catre anumite standarde sociale artificiale si nu de realitatea corpului fiecaruia, atunci asteptarile pot fi inselate.

In contemporaneitatea noastra traim popularizarea anumitor tipuri de interventii estetice, care a determinat aparitia unui fenomen ce are tendinta de a sterge demarcatia intre dorinta si stiinta medicala. A considera ca un anumit tip de interventie estetica, daca este realizata corect, poate obtine acelasi rezultat unanim apreciat de un public oarecare, indiferent de cine ar fi pacientul, determina in general asteptari nerealiste si presiuni asupra medicului specialist, de natura nemedicala. Arta unei interventii de chirurgie estetica este tocmai aceea de a reusi sa ii transmiti pacientei viitoare ce trebuie si ce se poate face pentru a obtine rezultatul maxim, pornind de la particularitatile anatomice unice ale fiecarei persoane.

Un exemplu frecvent intalnit este reprezentat de operatiile de marire a sanilor folosind implantele mamare. In realitate corect dar dificil de transmis pacientei, operatia de marire a sanilor ar trebui numita corect operatia de intindere a sanilor. In multecazuri, pentru a obtine un rezultat frumos, implantul trebuie sa aiba o anumita forma si marime. Dar ce ne facem daca pacienta noastra are deja, inainte de a intra in cabinet, o parere deja formata despre marimea si forma implantului pe care ea il doreste si de multe ori acea marime pe care o solicita nu inseamna decat un viitor rezultat urat si instabil in timp? Cu astfel de aspecte se confrunta un medic specializat in chirurgia estetica: diferenta dintre dorinta si asteptari ale pacientei, induse de informatii total relative sau folclorice si principiile reale, stintifice si medicale ale acestor tipuri de interventii chirurgicale estetice.

Exista si cazuri in care diverse persoane recurg la chirurgia plastica in urma unor accidente de diverse tipuri. Reuseste intotdeauna "arta estetica" sa rezolve aceste cazuri speciale?

Dr. OG: Trebuie sa precizam un lucru pentru cititori: in chirurgia estetica, orice caz este special si trebuie tratat ca atare. Este insa adevarat, in urma unor accidente diverse, interventia estetica este inevitabila. Dar si in aceste cazuri, o discutie sincera doctor - pacient este cheia unui rezultat frumos, pe masura asteptarilor.

Ne puteti oferi detalii despre un astfel de "caz special"?

Dr. OG: Da, pot sa va prezint un caz in care pacienta s-a prezentat, dupa o interventie si 2 reinterventii repetate de implant mamar efectuate pentru un san cazut, implantele fiind schimbate cu volum din ce in ce mai mare. La sanul din partea stanga se observa aparitia unei contracturi capsulare ce deranja pacienta nu numai estetic ci si la palparea sanului.

marire sani

Inainte de interventie pacientei i s-au explicat problemele si caracteristicile anatomice ale situatiei actuale precum si modalitatea de rezolvare a acestora: eliminarea pe cale chirurgicala a contracturii capsulare, inlaturarea implantelor vechi, schimbarea implantelor vechi cu implante potrivite ca marime si forma in raport cu caracteristicile anatomice ale sanului. De asemenea pacientei i s-a explicat ce inseamna din punct de vedere chirurgical un san cazut. Operatia decisa a fost capsulotomia totala a sanului stang, schimbarea implantelor rotunde cu implante anatomice, lifting, urmate in acelasi timp operator de mastopexie bilaterala.
Rezultatul prezinta pacienta la doua luni dupa interventie.

marire sani

Pentru cei care vor sa se informeze despre interventiile de implant mamar, sau despre interventiile de chirurgie plastica in general, mai multe detalii sunt prezentate pe site-ul meu, www.drgrecu.ro;

Alte articole despre
marirea sanilor

Articole recomandate

Labioplastia - ce este si ce presupune aceasta interventie Labioplastia - ce este si ce presupune aceasta interventie
In ultima perioada, labioplastia a devenit operația estetica intimă cu cel mai mare procent de creștere. Chiar dacă este considerată o intervenție tabu, femeile au înțeles rolul acesteia in viața personală și apelează cu încredere
Celulita intre mit si adevar Celulita intre mit si adevar
Suferi din cauza celulitei? Nu ești singura, pentru că aproximativ 90% dintre femei se confruntă cu celulită la un anumit moment din viața lor, chiar și cele care sunt zvelte și în formă. Pe cât de comună este celulita, la fel de
Cand ingrijirea pielii nu e doar un rasfat, ci o nevoie primordiala! Cand ingrijirea pielii nu e doar un rasfat, ci o nevoie primordiala!
Te confrunți adeseori cu problema pielii uscate, iritații pe timpul sezonului rece? Din cauza temperaturilor variabile, a aerului uscat sau a vântului, pielea foarte sensibilă trebuie îngrijită cu formule specifice nevoilor acesteia, pentru recăpătarea
Masca cu miere si banane pentru parul uscat Masca cu miere si banane pentru parul uscat
Parul isi poate pierde din stralucire in orice anotimp daca nu este ingrijit corect. In timpul verii, din cauza excesului de transpiratie pot aparea alergii ale scalpului sau alte probleme. Iarna, din princina frigului si a vantului, parul poate deveni uscat.  Iata o masca naturala, cu miere
5 motive pentru care alegi epilarea laser definitiva 5 motive pentru care alegi epilarea laser definitiva
În orice anotimp, ne dorim o piele fină, cu eforturi minime. Epilarea clasică nu mai este o soluţie pentru femeia modernă. Părul creşte din nou constant, avem nevoie de timp şi de bani pentru ore nesfârşite la cosmetică. Soprano Ice