3 motive pentru care copilul tau ar trebui sa creada in Mos Craciun

history_edu redactia ele.ro calendar_month 18 Dec 2012, 16:16
Venirea lui Mos Craciun este un moment magic pentru fiecare copil.
Orice cadou, oricat de mic ar fi el, este primit cu mare bucurie de cel mic, de aceea este bine sa nu distrugi fantezia si clipele deosebite pe care le traieste in momentul in care gaseste sub brad un dar doar al lui.
Nimic nu se compara cu farmecul diminetii de Craciun, cand Mosul "uita" sub pom o jucarie, o hainuta sau o punga cu dulciuri.
Acestea sunt amintiri care ii vor ramane copilului intiparite in minte mult timp de acum incolo, iar specialistii chiar indeamna parintii sa ii lase pe cei mici sa creada in Mos Craciun.
Unii parinti nu considera ca este de bun augur sa intretina aceasta minciuna, fie ea si una nevinovata, si cred ca personajele de poveste nu fac altceva decat sa ii puna pe cei mari intr-o postura ingrata mai tarziu.
Cand copilul isi va da seama ca Mos Craciun nu exista, va suferi si nu va mai avea incredere in parinti.
A face copilul sa creda in Mos Craciun este optiunea fiecarui parinte, insa, pana la urma, este bine ca cei mari sa-i lase pe copii sa se bucure de micile placeri ale copilariei. Daca nu acum, atunci cand? Iata cateva motive pentru care copil tau ar trebui sa creada in Mos Craciun.
1. Mosul este o fila de poveste
Povestile sunt inventii umane, dar sunt atat de indragite incat pur si simplu este pacat sa ii privam pe cei mici de ele. Mos Craciun este doar o fila de poveste. Sa nu crezi ca cel mic este incapabil sa gandeasca singur. Daca la 1-2 ani crede cu tarie in existenta lui Mos Craciun, in anii urmatori va incepe sa inteleaga treptat ca el nu este decat o inchipuire. Dar nu il deranjeaza acest lucru. Copilul se va preface si iti va da de inteles ca il asteapta pe Mosul doar pentru ca stie ca va primi un cadou.
Modul in care copilul percepe existenta lui Mos Craciun tine de evolutia lui cognitiva. Pe masura ce nivelul intelegerii creste, credinta in Mos Craciun scade. Ca mamica, este bine sa lasi lucrurile sa vina de la sine.
Un copil inteligent intelege ca Mos Craciun este un personaj, la fel ca Fat-Frumos, Harap-Alb sau Zana cea Buna, si nu o persoana reala, cum esti tu, tati sau bunica.
2. Mosul este un reper spiritual
Pentru copil, Mos Craciun este un reper spiritual, este simbolul iubirii. Scrisoarea pe care copilul i-o trimite lui Mos Craciun este incarcata de sentimentele celui mic si din ea poti afla si tu o multime de lucruri pe care el poate nu ti le spune direct. De exemplu, poti afla ca ii cere lui Mos Craciun sa petreaca mai mult timp cu mami si tati, ceea ce inseamna ca pentru el primeaza afectiunea parintilor si nu lucrurile materiale.
3. Mosul aduce entuziasm, fericire si gandire pozitiva
Optimismul, entuziasmul si gandirea pozitiva se formeaza in copilarie si ii sunt de folos copilului mai tarziu in viata. Mos Craciun contribuie intr-o masura destul de mare la sedimentarea acestor stari, conceptii si atitudini. Nu degeaba se spune ca perioada copilariei este cea mai frumoasa etapa din viata unui om. Daca destrami magia si ii confirmi copilului ca Mos Craciun nu exista, ii distrugi o parte din bucuria copilariei.
Psihologii considera ca toti copiii ar trebui sa creada in Mos Craciun personajul si nu in Mos Craciun omul adevarat.
Tie iti place sa-l faci pe cel mic sa creada in Mos Craciun?
Autor: Laura Galan
Alte articole despre