5 lucruri pe care sa nu le faci niciodata cand esti parinte

5 lucruri pe care sa nu le faci niciodata cand esti parinte
  calendar_month        
Chiar daca pare ca un parinte detine controlul absolut asupra unui copil, exista cateva "libertati" care nu trebuie aplicate niciodata in educatia si disciplina micutului.

Sunt anumite pedepse, recompense sau comportamente nepotrivite care nu trebuie incurajate si pe care parintii le aplica, uneori din prea multa dragoste, alteori dintr-un impuls de moment.

1. Sa iti abandonezi copilul.

Si cand spunem abandon, nu ne referim numai la cel fizic, acela de a-l da la orfelinat sau abandona pe treptele vreunei institutii, dar si la acela de a renunta la implicarea in cresterea lui, prin lasarea acestei responsabilitati pe mana bunicilor sau a bonei.

Copilul, mai ales cand este mic, are nevoie mai mult ca niciodata de dragostea si afectiunea parintilor, pe care nicio alta persoana nu le poate substitui.

2. Nu folosi violenta verbala , fizica si santajul emotional.

Orice forma de abuz - fizic, emotional, verbal - este aspru criticata si nepotrivita in cresterea unui copil. Stilul parental agresiv sau abuziv este unul nociv, care afecteaza dezvoltarea lui emotionala.

Nu il lovi niciodata, caci nu este o solutie! Nu il jigni si nu ii vorbi urat, chiar daca uneori simti ca explodezi de nervi. Vorba buna si comunicarea dau randament si sunt eficiente in disciplinarea lui, chiar si in cele mai tensionate situatii!

3. Nu il rasfata... prea tare.

Niciun parinte nu se poate abtine sa nu isi rasfete prichindelul atunci cand are ocazia. Chiar daca specialistii spun NU, sufletul si inima lor spune DA.

Rasfatul nu strica daca este "administrat" in doze rationale, dar mai ales ocazionale. Insa exista parinti care-si cresc copiii crezand ca li se cuvine tot si ca dorinta celor mici este lege pentru ei.

Acest comportament este nociv si nu pregateste copilul pentru viitor, in care va fi nevoit sa infrunte si sa dea piept cu o multime de situatii in care nu se va putea baza pe ajutorul vostru, al parintilor. Ce va face atunci?

Invata sa cresti un copil responsabil si disciplinat, generos, empatic, care-si merita laudele, complimentele, aprecierile si recompensele si care sa nu creada ca este "buricul pamantului". Numai asa va deveni un matur responsabil si descurcaret.

4. Nu il compara cu alti copii.

Nu este recomandat sa iti compari copilul cu alti copii, fie ca e vorba de frati sau surori mai mari sau alti prieteni de-ai lui.

Nu face decat sa dea nastere frustrarilor, sa se simta neputincios, neapreciat si sa-i ataci astfel stima si increderea in sine. Micutul creste si se dezvolta ca o persoana solitara, nesigura in forte proprii si incapabila de a reusi in viata, din cauza reprosurilor cu care a fost invadat in copilarie.

Daca alti copii sunt intotdeauna mai buni decat el, nu va reusi niciodata sa se simta apreciat, deoarece va crede ca este mereu sub nivelul celorlalti in ochii tai.

5. Nu conditiona iubirea si afectiunea ta de felul in care se comporta.

Daca te regasesti in postura in care i-ai mentionat copilului ca "daca mai te porti urat, mami nu te mai iubeste" sau "gata, de acum nu te mai iubesc ca m-ai suparat" sau l-ai amenintat ca il dai altcuiva, ca il parasesti ori alte astfel de santaje emotionale, faci parte din aceeasi categorie.

Iubirea de mama sau de parinte este neconditionata si trebuie sa ramana asa, iar copilul sa se simta iubit si apreciat in fiecare clipa. Atunci cand greseste, critica-i comportamentul, nu persoana si nici nu pune la bataie dragostea ta fata de el in incercarea de a-l pedepsi cumva.



Daniela Ganciu

Foto: http://www.dovechristiancounseling.com/030417_1881_0500_xsls.jpg

Recomandari