Abuzul sexual al copiilor: ce trebuie sa stie un parinte

Abuzul sexual al copiilor: ce trebuie sa stie un parinte
  calendar_month        
"Abuzul sexual al copiilor este un subiect delicat si dificil de abordat, atat intre adulti, cat mai ales intr-o discutie intre parinte si propriul copil.

Si totusi aceste discutii sunt importante, caci ele pot preveni cazuri de abuz, pot oferi adultilor si copiilor instrumente care sa ii ajute sa se fereasca de astfel de situatii", spune Andreea Biji, psiholog la Centrul de Consiliere pentru Parinti, centru al organizatiei Salvati Copiii ce ofera gratuit consiliere pentru parinti, copii si specialisti.

Mituri despre abuzul sexual

Probabil tocmai pentru ca este un subiect despre care nimeni nu vorbeste cu placere, cateva mituri s-au propagat fara sa aiba un fundament real.

Abuzatorii sunt barbati adulti, se spune, insa in foarte multe cazuri abuzurile sunt savarsite de femei si mai ales de copii si adolescenti pana in 18 ani. Chiar daca fetele sunt mai adesea abuzate sexual decat baietii, baietii sunt aproape la fel de frecvent victime ale abuzului si ale exploatarii sexuale. Baietii insa, mai des decat fetele, vor cauta sa ascunda abuzul suferit.

Probabil cea mai frecvent intalnita credinta despre abuz este aceea ca abuzatorii sunt straini periculosi, care se ascund in parcuri si ademenesc copiii cu bomboane. Statisticile - la nivel national sau international - arata ca majoritatea covarsitoare a abuzurilor sexuale au loc in mediul familial si sunt savarsite de persoane in care copiii au incredere: parinti, rude apropiate, prieteni de familie, oameni care au mai usor acces la copii.

Ce este abuzul sexual

Abuzul sexual asupra copilului inseamna implicarea copilului intr-o activitate sexuala pe care el nu o intelege, pentru care nu are capacitatea de a-si da incuviintarea informata, pentru care nu este pregatit din punct de vedere al dezvoltarii psiho-somatice sau care incalca legile sau tabuurile sociale legate de rolurile familiale.

Abuzul sexual asupra copilului presupune antrenarea copilului in activitati realizate cu intentia de a satisface nevoile unui adult sau ale unui alt copil, care prin varsta si dezvoltare se afla fata de copilul abuzat intr-o relatie de raspundere, incredere sau putere.

Ce efecte are abuzul sexual asupra copilului?

Efecte pe termen scurt la nivel emotional:

- Sentimentul de vinovatie - foarte frecvent, copiii care au trecut printr-o experienta de abuz sexual se simt vinovati pentru ceea ce s-a intamplat. Adultii sau copiii mai mari le spun sa pastreze secretul si ii ameninta ca le vor face rau lor sau familiei daca nu vor pastra secretul.
- Teama
- Degradarea imaginii de sine
- Amintirea repetata, uneori chiar obsesiva a evenimentului abuziv
- Depresia
- Anxietatea

La nivel somatic, copiii pot acuza tulburari digestive, dureri de cap, tulburari de somn, cosmaruri, tulburari alimentare.

Comportamental pot fi observate schimbari precum retragere, agresivitate la adresa celorlalti si a propriei persoane (copiii abuzati se musca, se trag de par, se taie), dificultati de relationare si de adaptare sociala, ostilitate, frica de intuneric si scaderea performantelor scolare.

Unii copii manifesta un interes neobisnuit pentru aspecte de natura sexuala, isi exprima afectiunea in moduri neadecvate pentru varsta lor sau ajung sa angajeze alti copii in activitati sexuale, perpetuand astfel comportamentul abuziv.

Severitatea impactului este cu atat mai mare cu cat abuzul are o durata si o intensitate mai mari, daca exista o componenta de premeditare, amenintare, coercitie, sadism etc.Efecte posibile pe termen lung

In cazul in care copilul abuzat nu primeste sprijin din partea unui adult de incredere si - de preferat - ajutor specializat din partea unui psiholog, consecintele abuzului pe termen lung pot include:

- Tulburari emotionale
- Depresie, tendinte suicidare
- Fuga de acasa
- Prostitutie
- Consum de alcool si droguri
- Disfunctii in sfera sexuala
- Perpetuarea comportamentului abuzator
- Tulburari de adaptare sociala
- Comportamente sexuale compulsive
- Practici contraceptive scazute, risc crescut de preluare a unor boli cu transmitere sexuala
- Tulburari de somatizare
- Tulburari de alimentatie si de somn
- Dureri cronice de cap, de spate si in zona pelviana
- Intoleranta la intimitate sau continua cautare a intimitatii

Care sunt principalele nevoi ale copiilor care au trecut printr-un episod de abuz?

Copiii au nevoie sa vorbeasca despre experientele si sentimentele lor;
Copiii au nevoie sa stie ca au la cine sa apeleze cand au nevoie de ajutor;
Copiii au nevoie sa fie in siguranta;
Copiii au nevoie de sprijin pentru a se recupera, dar nu trebuie tratati ca victime si etichetati pentru tot restul vietii.

Odata ce copilul a dezvaluit abuzul, este vitala prezenta unui adult, mai ales a unui parinte protector sau a unei persoane de ingrijire, in care copilul are incredere si care il poate ajuta sa faca fata acestei experiente dramatice si sa inteleaga ce i s-a intamplat, oferindu-i sprijin si protectie.

In astfel de cazuri este recomandata evaluarea si consilierea psihologica realizate de catre profesionisti cu experienta in domeniul abuzului sexual.

Cum iti educi copilul ca sa se protejeze de un eventual abuz?

Sfatul de a nu vorbi cu strainii, de a nu se sui in masina cu un necunoscut, este util, dar nu si suficient, avand in vedere ca abuzatorii sunt adesea persoane in care copiii au incredere din cercul de apropiati.

Fa-i copilului un minim de educatie sexuala. Explica-i ca nimeni nu trebuie sa il atinga in partile intime ale corpului sau. Nu face din sexualitate un subiect tabu. Cauta carti, informatii sau profesionisti care sa te invete sa vorbesti cu copilul tau despre sexualitate daca acest lucru te stanjeneste.

Spune-i copilului ca decizia asupra propriului corp ii apartine si ca nimeni, nici cineva apropiat, nu are dreptul sa il forteze la o apropiere fizica nepotrivita. invata-l sa vina imediat sa iti spuna daca cineva incearca sa il atinga neadecvat.

Vorbeste cu copilul tau si asculta-l, obisnuieste-l sa fie deschis cu tine si sa iti spuna ce il framanta.

Unde puteti cere ajutor? Consiliere gratuita pentru copii si parinti

La centrele de consiliere pentru copiii si parinti pe care Salvati Copiii le-a infiintat in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Suceava, Targu Mures, copiii si parintii pot gasi sprijin si consiliere psihologica gratuita pentru depasirea cazurilor de abuz asupra copiilor.

Pentru mai multe informatii:
www.ceecc.ro Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copiii Bucuresti;
www.consiliere-parinti.ro Centrele de Consiliere pentru Parinti din Bucuresti, Iasi, Suceava, Timisoara, Targu Mures
Autor: Andreea Biji, psiholog in cadrul organizatiei Salvati Copiii

Articolul a fost realizat in cadrul campaniei "Asculta-i sufletul!" , campanie de educare si de sensibilizare pentru a combate violenta la adresa copiilor derulata de organizatia Salvati Copiii, in perioada septembrie 2011-decembrie 2011.

Campania isi propune sa atraga atentia asupra nevoilor emotionale si psihice ale copiilor, precum si asupra efectelor negative pe care le au disciplinarea prin bataie, umilinta si neglijenta in ceea ce priveste dezvoltarea psihica si afectiva a acestora si modul in care se formeaza si se va comporta viitorul adult.

De asemenea, ea isi propune sa ofere adultilor metode alternative si sprijin de specialitate pentru cresterea copiilor intr-un mod pozitiv. Expertii Salvati Copiii stau la dispozitia presei pentru a raspunde la intrebari si pentru a da informatii.

Salvati Copiii a dezvoltat in cinci orase din tara (Bucuresti, Timisoara, Iasi, Suceava, Targu Mures) Centre de Consiliere pentru Parinti, unde sunt oferite servicii de educare si consiliere pentru parinti si copii si servicii de formare pentru profesionistii care interactioneaza cu copii. La Bucuresti, Salvati Copiii a infiintat de asemenea Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii, unde ofera servicii de evaluare clinica, consiliere si psihoterapie pentru copii si adolescenti.


Recomandari

Newsletter Ele.ro

viata....
  • person

    "viata este un trandafir..fiecare petala este o iluzie....si fiecare spin este o realitate"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right