Skip to article

Cel mic face curatenie in camera lui!

Cel mic face curatenie in camera lui!
Jucarii, resturi de la cina, sosete: toate aruncate pe jos in camera celui mic. Daca ar fi ordonat, n-ar mai fi un copil, nu-i asa? Totusi, ar fi bine sa-l obisnuiesti sa-si faca singur curatenie in dormitorul lui, pentru a evita conflictele de mai tarziu.

De ce un asemenea bazar in camera lui?

Cel mic scoate jucariile, le manipuleaza si apoi le arunca la intamplare? Aceasta atitudine este specifica nevoii de joc, dar si de defulare, caracteristica spre 3 ani. Copilul simte nevoia sa-si stapaneasca obiectele.

El nu percepe inca utilitatea ordinii. Poti incepe sa-l "antrenezi" de mic, mai intai alaturi de tine, apoi singurel. Pe la 3 ani el va fi mai cooperant. Daca il duci la cresa, el se va familiariza mai repede cu ordinea.

De ce ordinea este importanta

Dezordinea constanta ii perturba capacitatea copilului de a se situa in spatiu. Cand aranjati lucrurile, el isi formeaza reperele pentru a-si gasi jucariile si hainele. Aceste notiuni de ordine sunt fundamentale pentru echilibrul si viata sa de grup.

Invatarea cu curatenia, cat mai devreme in viata, prezinta multe avantaje. Astfel vei evita opunerea sa cand va fi mai mare si stabilirea unor raporturi de forta intre tine, ca mama, si copil.

E important in ce fel ii propui copilului sa faceti curatenie. Acest lucru nu trebuie sa sune ca o pedeapsa, ci sa fie o activitate placuta.

In timp ce faceti ordine, explica-i pas cu pas ce faceti si de ce procedati astfel. Totul trebuie sa aiba o logica. Invata-l care e metoda de facut curatenie. Astfel il ajuti sa-si dezvolte autonomia si capacitatea de organizare, utila pentru rationament, o buna pregatire pentru universul matematic!

Cum il ajuti sa-si aranjeze camera?

Explica-i de ce e important sa triati jucariile (pentru a face loc de altele) si faceti-o impreuna. Intreaba-l daca e de acord cu jucariile aruncate. Poate e foarte atasat de acea masinuta rosie din care a ramas doar caroseria...

Lasa-l sa se joace cat doreste, dar apoi obisnuieste-l sa puna jucariile la locul lor. Nu transforma toata casa intr-un bazar.

Evita sa-l intrerupi in mijlocul unei activitati. Asteapta un pic, apoi avertizeaza-l: in 5 minute, sa faca curatenie!

Nu-l forta sa aranjeze totul singur. Ar fi o metoda total ineficace si, in plus, o experienta extrem de epuizanta pentru nervii tai! Usureaza-i sarcina aranjand lucrurile la inaltimea celui mic.

Cere-i parerea si respecta-i ideile. Daca prefera ca plusurile sa stea langa pat, puneti-le acolo. De ce nu? El trebuie sa se simta bine in spatiul lui.

Felicita-l daca iti face surpriza sa termine singur curatenia. Nu e cazul sa-i faci observatie pentru cele 2 plusuri uitate in coltul camerei.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Care este cea mai potrivita lenjerie intima pentru femei? Care este cea mai potrivita lenjerie intima pentru femei?
Știm cum e să îmbraci ceva incomod. Abia aștepți să ajungi acasă și să-ți schimbi hainele sau chiar lenjeria intimă în ceva comod. Faptul că purtăm lenjeria de corp zilnic este cât se poate de elementar să o alegem cu
Ce alegem - Haine clasice sau jachete dama din blana naturala? Ce alegem - Haine clasice sau jachete dama din blana naturala?
Când vine vorba despre blană naturală, gândul majorității zboară la hainele clasice, elegante și luxoase care au consacrat acest material. Însă, pentru că moda este un domeniu creativ și în continuă schimbare, astăzi diverse
Urmatoarele trenduri in 2022 - ce va fi la moda in urmatorul an? Urmatoarele trenduri in 2022 - ce va fi la moda in urmatorul an?
Schimbările sunt așteptate de mulți, iar cele din lumea modei sunt așteptate cu mare nerăbdare de cei care doresc să fie mereu la curent cu ce se întâmplă pe marile podiumuri ale frumuseții. Ce schimbări se anunță pentru
Lenjerie de corp pentru femei: cele mai tari tendinte si noutati Lenjerie de corp pentru femei: cele mai tari tendinte si noutati
Sectorul lenjeriei este reinnoit si imbogatit de la an la an, oferind spatiu noilor tesaturi si modele pentru a oferi femeilor mai multe solutii pentru diferite nevoi. Sa incepem de la o simpla presupunere: un aspect, oricat de elegant, nu se poate spune ca este cu adevarat complet fara lenjeria
Care sunt caracteristicile cizmelor pentru femei si cum le porti cu tinute la moda? Care sunt caracteristicile cizmelor pentru femei si cum le porti cu tinute la moda?
Toamna este o perioadă în care vremea poate fi capricioasă. Soarele strălucește frumos la prânz și, în câteva ore, poate sufla vântul și poate apărea ploaia. În această perioadă, trebuie să ai grijă de