Cum anunti copilul ca va avea un fratior sau o surioara?

Cum anunti copilul ca va avea un fratior sau o surioara?
  calendar_month        
Venirea pe lume a unui nou fratior sau surioara poate fi o veste pe care copilul o imbratiseaza cu mare drag sau una pe care nu vrea nici in ruptul capului sa o accepte. Felul in care copilul tau reactioneaza la aflarea vestii ca va avea un frate depinde de modul in care ii comunici informatia si de cum il pregatesti pentru aceasta schimbare din viata familiei voastre!

Multi copii au impresia ca atunci cand vine un nou fratior pe lume, parintii nu ii vor mai iubi la fel si ca nu li se va mai acorda aceeasi atentie. Apar sentimente de furie, gelozie, teama, care sunt destul de justificate atunci cand micutii nu sunt pregatiti corespunzator.

Fii sincera cu el

Nu incerca sa gasesti minciuni legate de burtica in crestere, doar pentru ca nu esti pregatita sa ii vorbesti copilului.

Ia-ti inima in dinti si deschide subiectul cu copilul inainte sa se vada sarcina , cam la sfarsitul primului trimestru de sarcina, care este perioada critica pentru evolutia unei sarcini. Fa-o intr-un moment in care copilul este relaxat, dormit si mancat. El trebuie sa stie ca in burtica ta este un bebelus, asa cum era si el cand era mic, care este fratiorul sau surioara lui.

Vorbeste pe intelesul lui

Nu incerca sa ii explici in termeni stiintifici ceea ce se intampla in burtica ta. Gaseste cuvinte pe care copilul tau le cunoaste, pentru a putea intelege exact ce se petrece.

S-ar putea sa te trezesti pe neasteptate si cu intrebarea "cum a aparut bebe in burtica ta?" sau "cum se fac copiii?". Este un moment bun sa deschizi si dezbati si acest subiect, dar evita minciunile legate de barza care aduce copiii. Foloseste metafore si explica-i ca din iubirea dintre tine si tati a iesit el, iar acum va iubiti atat de mult incat va mai aparea un bebe, care va fi fratior sau surioara pentru el. Explica-i cum cresc copiii in burtica si ca se nasc la spital, unde medicul il scoate la sfarsitul celor 9 luni, cand are degetele, manute si tot ce ii trebuie.

Pregateste-l si pentru momentele neplacute de sarcina. Fie ca vrei, fie ca nu, vei avea parte de greturi si alte simptome care te vor face sa te simti rau si sa nu fi in cea mai buna dispozitie pentru el. Micutul ar putea crede ca bebelusul te face sa te simti asa si ca este vinovat de starea ta si ar putea dezvolta un sentiment de ura fata de el. Explica-i ca sarcina este insotita de aceste stari, dar ca nu esti bolnava sau ca iti face rau.

Focuseaza-te pe ceea ce NU se va schimba odata cu aparitia noului bebe

Nu te concentra pe aspectele care se vor schimba atunci cand va veni copilul pe lume, pentru ca vor fi destule, iar copilul este posibil sa nu le poata intelege de pe acum.

Pune accentul pe toate lucrurile care nu se vor schimba, in special pe plan afectiv si in relatia dintre tine si el. Asigura-l ca este iubit foarte mult si ca asa va ramane si dupa ce se va naste bebelusul si ca veti petrece timp impreuna, va veti juca si veti avea in continuare momentele sau traditiile voastre unice de familie.

Citeste-i carti cu povesti despre bebelusi si implica-l in decizii legate de bebe

Pentru a-l ajuta sa inteleaga mai bine si a-l apropia despre cum este sa aiba un fratior pune-i desene animate tematice sau citeste-i povesti cu astfel de subiecte.

In plus, implica-l in decizii legate de viitorul bebe, la cumparaturi sau in decorarea camerei si chiar si dupa nastere. Invata-l treptat sa il iubeasca pe bebe si sa nu il vada ca un intrus care vrea sa ii fure atentia si dragostea parintilor.



Autor: Daniela Ganciu

Sursa: foto: 1.bp.blogspot.com

Recomandari