Skip to article

Cum invatam copilul sa-si controleze reactiile de furie?

Cum invatam copilul sa-si controleze reactiile de furie?
O mare parte din comportamentele noastre agresive apar atunci cand ne simtim furiosi.

Ca urmare a emotiei de furie, apare tentatia de a reactiona agresiv prin ridicarea tonului, lovirea, jignirea celorlalti etc.


Furia este o emotie pe care o traiesc toti oamenii, inclusiv copiii. Este firesc ne simtim intr-un fel sau altul in diferite situatii - veseli sau tristi, furiosi sau speriati; emotiile nu sunt niciodata bune sau rele - nici macar furia.

Ceea ce trebuie sa avem in vedere insa este ca sub influenta lor ne comportam uneori adecvat, alteori inadecvat.

De pilda, este firesc sa fim furiosi intr-o situatie in care am fost nedreptatiti, dar nu este firesc sa folosim furia ca o scuza pentru ca am lovit pe cineva, am recurs la jigniri, umilinte.

Ce puteti face ca parinti pentru a-i invata pe copiii dvs. sa-si gestioneze emotiile de furie inca din primii ani de viata?

In primul rand nu reactionati cu jigniri, lovituri, bataie la furia copilului!

Oferiti copiilor exemplul personal!
La varste mici, copiii invata prin observare si imitare. Daca veti reactiona la crizele lor de furie tot prin furie, ei vor invata acest model de raspuns. incercati sa ramaneti calm in fata izbucnirilor furioase ale copilului.

Tineti cont de particularitatile de varsta!
Cand copiii nu au achizitionat inca complet limbajul, ei folosesc furia ca un mijloc de comunicare. invatati copilul sa-si exprime nevoile folosind gesturile sau cateva cuvinte (ex. daca nu ajunge la o jucarie, sa o "ceara" aratand cu degetul catre ea sau indreptindu-se catre spatiul de depozitare a jucariilor).Identificati corect cauza furiei!
Situatiile in care copilul manifesta crize de furie se gestioneaza in functie de cauza care le-a declansat. Daca furia apare ca urmare a unei pierderi (ex. si-a pierdut jucaria preferata), ignorarea (neacordarea atentiei emotiei copilului) nu este o solutie.

Copilul are nevoie in acest caz sa se simta inteles si sprijinit. Este nevoie sa linistiti copilul prin imbratisari si mangaieri. Ignorarea supararii copilului poate sa conduca in timp la scaderea increderii in adulti si mai mult decat atat, copilul poate invata sa devina insensibil la emotiile altor persoane (tristete, suparare) deoarece in aceeasi maniera a fost tratat si el.

Cand cauza furiei este legata de imposibilitatea de a obtine ceea ce-si doreste (ex. sunteti in supermarket si copilul cere inca o ciocolata, desi stie ca a depasit portia de dulciuri a acelei zile), ignorarea este o solutie eficienta.

Incurajati copilul sa-si exprime verbal emotia traita!
Exprimati verbal emotiile traite (ex. sunt foarte nervos), in prezenta copilului, pentru a-i permite acestuia sa observe comportamentele asociate fiecarei emotii (ex.ce faceti cand sunteti nervos) si sa le imite.

Incercati sa identificati emotia copilului si sa i-o traduceti sub forma de afirmatie sau intrebare pentru a indentifica cat mai corect modul in care se simte (ex. daca copilul spune: "esti cea mai rea mama din lume!", puteti sa-i raspundeti: "se pare ca esti foarte suparat pe mine!").

Mergeti cat mai aproape de copil si captati-i atentia!
Cand ii vorbiti copilului, aplecati-va la nivelul lui, stabiliti contactul vizual (priviti copilul in ochi) si folositi numele copilului pentru a-i capta atentia.

Acordati copilului sprijin si indrumare punctuala si consecventa pentru dobandirea controlului emotional!

Copiii invata sa isi controleze emotiile prin experienta proprie, prin observarea comportamentului adultilor si prin interiorizarea ghidajului oferit de adulti. Ca parinti, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:

- sa reactionati moderat la emotiile copilului (daca este furios, nu trebuie sa va infuriati si dvs.);
- sa laudati orice initiativa a copilului de a va solicita ajutorul;
- sa faceti cu copiii exercitii de distragere a atentiei atunci cand situatiile frustreaza copilul (ex. cand copilul este furios ca nu poate primi jucaria de sus, puteti sa ii distrageti atentia aratandu-i un joc mult mai interesant sau o alta activitate);
- sa invatati copiii sa se distanteze de sursa care le-a provocat furia (ex. crezi ca daca vei merge intr-o alta camera, sa te joci cu un alt joc vei mai fi la fel de furios?).

Laudati comportamentul adecvat al copilui intr-o situatie de frustrare!
Incercati sa fiti specific si sa subliniati aspectele pozitive din comportamentul copilului.

Autor: Diana Stanculeanu, psiholog in cadrul organizatiei Salvati Copiii

Articolul a fost realizat in cadrul campaniei "Asculta-i sufletul!", campanie de educare si de sensibilizare pentru a combate violenta la adresa copiilor derulata de organizatia Salvati Copiii, in perioada septembrie 2011-decembrie 2011.

Campania isi propune sa atraga atentia asupra nevoilor emotionale si psihice ale copiilor, precum si asupra efectelor negative pe care le au disciplinarea prin bataie, umilinta si neglijenta in ceea ce priveste dezvoltarea psihica si afectiva a acestora si modul in care se formeaza si se va comporta viitorul adult.

De asemenea, ea isi propune sa ofere adultilor metode alternative si sprijin de specialitate pentru cresterea copiilor intr-un mod pozitiv. Expertii Salvati Copiii stau la dispozitia presei pentru a raspunde la intrebari si pentru a da informatii.

Salvati Copiii a dezvoltat in cinci orase din tara (Bucuresti, Timisoara, Iasi, Suceava, Targu Mures) Centre de Consiliere pentru Parinti, unde sunt oferite servicii de educare si consiliere pentru parinti si copii si servicii de formare pentru profesionistii care interactioneaza cu copii. La Bucuresti, Salvati Copiii a infiintat de asemenea Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii, unde ofera servicii de evaluare clinica, consiliere si psihoterapie pentru copii si adolescenti.


Articole recomandate

Care sunt tipurile de genti? Care sunt tipurile de genti?
Gențile de damă reprezintă o gamă extrem de variată de produse, printre care găsești modele de diferite dimensiuni, destinate diferitelor ocazii. Dacă nu știi exact cum să denumești anumite tipuri de genți sau cauți un anumit tip
5 stiluri la moda cu treninguri de dama 5 stiluri la moda cu treninguri de dama
S-ar putea părea că în epoca lucrului la distanță, stilul treningurilor nu ne mai ascunde niciun secret. Cu toate acestea, dacă te gândești la treninguri ca parte a îmbrăcămintei de acasă, bloggerii imaginativi și fashionistele includ
Ce tinute deosebite purtam in noaptea de Revelion? Ce tinute deosebite purtam in noaptea de Revelion?
Trecerea dintre ani este una dintre cele mai speciale nopți. Aceasta reprezintă un nou început plin de recunoștință și speranță și este un motiv de sărbătoare pentru oamenii din întreaga lume. Mesele festive, ținutele deosebite
Cum sa porti cizme de dama lungi pana la genunchi Cum sa porti cizme de dama lungi pana la genunchi
În timp ce tendințele de încălțăminte vin și pleacă, popularitatea cizmelor lungi, până la genunchi, a trecut testul timpului. Desigur, este ușor de înțeles de ce. Aceste cizme damă clasice au cu siguranță multe de
Care sunt cele mai comode haine pentru joaca in sezonul rece? Care sunt cele mai comode haine pentru joaca in sezonul rece?
Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că toți copiii învață și se dezvoltă cel mai bine prin intermediul jocului. Indiferent dacă este vorba despre jucării, cărți interactive, jocul cu diverse obiecte de prin casă, joc de rol cu