Cum si cand vorbesti cu fiica ta despre sex?

Cum si cand vorbesti cu fiica ta despre sex?
  calendar_month        
Ca orice parinte, probabil ca ti-e groaza de momentul in care va trebui sa abordezi subiectul sexului in discutiile cu copilul, in special cu fetitele, atat de vulnerabile si sensibile din fire. Oricat de mult ai incerca sa amani momentul, vine o zi in care fetita ta de numai cativa anisori te va intreba cum se fac copiii sau ce este sexul.

Nu trebuie sa fii luata prin surprindere de curiozitatea fireasca a copilulului tau! Iata cateva trucuri despre momentul oportun de a vorbi cu fiica ta despre sex si cele mai bune metode in acest sens!Abordeaza subiectul de la varste mici

Tema sexualitatii trebuie abordata inca de la 2-3 ani, din momentul in care copilul incepe sa dobandeasca identitate sexuala si trebuie sa-si cunoasca partile anatomice.

Discutia va fi aprofundata odata cu intrebarea "cum se fac copiii", atat de fireasca la cei mici, pentru ca in apropierea pubertatii sa incepi sa ii vorbesti despre legatura dintre ciclul menstrual, menstruatie si conceperea copiilor, dar si despre cat de important este acest moment in dezvoltarea sexuala.

Foloseste cuvinte simple, pe intelesul ei

Explicarea partilor anatomice, a felului in care se fac copiii sau a sexului nu trebuie sa contina termeni foarte stiintifici, deoarece copilul nu ii intelege. Totusi, nu ezita sa folosesti inca de cand e mica termeni ca vagin, penis, sex, deoarece acestia sunt termenii reali, iar micuta ta trebuie sa fie familiara cu ei, pentru o intelegere mai buna a sexului la adolescenta.

Daca substitui vaginul cu alti termeni, mai "copilarosi", ca de exemplu "pasarica", copilul va fi nedumerit mai tarziu, la pubertate, cand va trebui sa schimbi termenul cu denumirea reala, deoarece creste, iar acest substitut nu mai se potriveste in vocabularul ei.

Vorbeste-i despre nevoia de intimitate si limitele ei

Fetita ta cunoaste acum cateva notiuni despre sexualitate. Insa nu iti doresti ca ea sa inceapa sa se dezbrace in fata tuturor, sa vorbeasca unor necunoscuti despre sex, sa intre peste voi in camera sau baie sau sa puna manuta mereu intre picioare, mai ales in public.

Este timpul sa ii explici cum stau lucruri cu respectarea intimitatii private a fiecarei persoane si ca toate aceste informatii sunt delicate si intime si nu se pot aborda in orice context.

Si ea are dreptul la intimitate si trebuie sa stie ce presupune asta. Conteaza sa impui limite si sa o inveti sa trateze corect acest subiect.

Vorbeste-i despre sex, contraceptie si iubire

Dupa ce fiica ta ajunge la pubertate si experimenteaza prima menstruatie, nu va trece mult si va trebui sa deschizi subiectul sexului. Se transforma incet intr-o adolescenta care va da piept cu sexul, mai devreme sau mai tarziu.

De cum are prima menstra, micuta ta este apta sa faca copii si trebuie sa stie asta. Pentru a evita o sarcina nedorita, trebuie sa ii vorbesti despre metodele de protectie din timpul sexului, dar nu inainte de a-i explica cum si cand trebuie sa aiba prima experienta sexuala. Nu exista o varsta anume, dar trebuie sa existe sentimente si sa isi doreasca cu adevarat acest lucru.

Atunci cand ii vorbesti despre metodele contraceptive, pune foarte mare accent si pe protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala si riscul la care se supune daca nu foloseste prezervativul.

Fii deschisa la intrebarile si curiozitatile fetitei si nu o face niciodata sa se simta jenata, altfel, va cauta in alte surse informatiile pe care le doreste!Autor: Daniela Ganciu

Foto: <>

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Do you really think that?
  • person

    "i feel like having a blog, resolves many problems."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right